Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Succesul trenului spre Aeroportul Otopeni arată potențialul uriaș al trenului metropolitan în București: 1,4 milioane de pasageri anul trecut, una dintre cele mai aglomerate rute din țară

Numărul de călători care folosesc trenul dintre Gara de Nord din București și Aeroportul Otopeni crește de la an la an. În 2024, aproximativ 1,4 milioane de pasageri au circulat pe această rută, potrivit datelor obținute de ZF.ro.

Potrivit acelorași date, traficul ridicat plasează prima linie de tren metropolitan a Capitalei pe locul patru la nivel național în topul celor mai utilizate rute feroviare, după numărul de pasageri transportați.

„Estimăm o creștere a traficului la peste 1,5 milioane de pasageri anul acesta. Linia atrage atât traficul local din jurul Bucureștiului, cât și pasagerii aeroportului. Au fost perioade în care, pentru a face față cererii, au fost cuplate două trenuri. Planul este să ajungem la curse la fiecare jumătate de oră, în loc de 40 de minute”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, citat de Ziarul Financiar.

Linia feroviară spre aeroport a presupus o investiție de aproximativ 120 de milioane de euro, iar utilizarea sa – cu o medie de peste 3.800 de călători pe zi – demonstrează că proiectul și-a atins scopul. În același timp, arată și potențialul uriaș pe care îl are extinderea proiectului trenului metropolitan pe alte rute din jurul Bucureștiului.

De ce are nevoie Bucureștiul de un tren metropolitan

Multe dintre localitățile din jurul Capitalei nu beneficiază de opțiuni viabile de transport public, fiind dependente aproape în totalitate de mașina personală. Acest lucru duce la congestionarea traficului din București, la creșterea nivelului de poluare și la un stil de viață mai scump și mai puțin sănătos pentru locuitorii din aceste zone periurbane.

Trenurile metropolitane ar putea oferi o alternativă rapidă, predictibilă și accesibilă, și ar putea contribui la reducerea presiunii asupra infrastructurii rutiere – mai mulți oameni care folosesc trenul = mai puține mașini = un trafic mai puțin congestionat. În plus, ar putea stimula dezvoltarea unor rețele de autobuze, piste de biciclete și parcări de tip park&ride în jurul stațiilor feroviare din localitățile adiacente.

Mogoșoaia, un prim nod intermodal în construcție

Pe linia dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni se lucrează deja la dezvoltarea unui mic nod intermodal în zona stației CFR Mogoșoaia. În paralel cu lărgirea la două benzi pe sens a Șoselei DN1A, se construiește un pasaj pietonal, o mică parcare și se amenajează o stație nouă de autobuz lângă stația de tren, care va conecta transportul feroviar cu linia de autobuz care circulă pe traseul Buftea – Mogoșoaia – București.

Aceste investiții vor facilita accesul la tren pentru locuitorii din Buftea și din zone mai îndepărtate ale Mogoșoaiei, asigurându-le și acelor oamenai posibilitatea de ajunge în București cu transportul în comun – mai comod și într-un timp mai scurt.

Potențialul există, trebuie exploatat

Este limpede faptul că Bucureștiul ar putea beneficia enorm de pe urma unui proiect de tren metropolitan bine pus la punct. Experiența liniei spre Aeroportul Otopeni arată că, atunci când există infrastructură și servicii fiabile, oamenii chiar sunt dispuși să folosească transportul în comun – în ciuda unor condiții departe de a fi perfecte. 

Pe lângă intervalul de succedare a trenurilor, încă destul de crescut – peste 40 de minute – la ruta spre aeroport, mulți oameni s-au plâns de automotoarele Desiro cu care este deservită linia. Cel puțin acum, în timpul lunilor de vară, au existat o mulțime de reclamații cu privire la căldura sufocantă pe care oamenii o îndură în aceste trenuri. 

Totuși, aceste probleme ar trebui rezolvate. Dar, îmbunătățirea și extinderea proiectului de tren metropolitan pe alte rute din jurul Capitalei ar putea schimba într-un mod important mobilitatea urbană și calitatea vieții în întreaga regiune București-Ilfov.


Citește și: Primăria Capitalei, protocol cu CFR pentru trenul metropolitan. Ce lucrări ar urma să fie realizate?

Total
0
Shares
Pe aceeași temă