Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cum va arăta zona Lacul Morii, după un amplu proiect de revitalizare. Lucrările încep în primăvara anului viitor și vor fi gata în 2 ani

Regenerarea urbană a cheiului Dâmboviței începe cu zona Lacul Morii. Primăria Sectorului 6, alături de Asociaţia Ivan Patzaichin, a organizat azi (30 iunie), o dezbatere cu privire la amenajarea Lacului Morii şi a Insulei Lacului Morii. Cu ocazia evenimentului, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a prezentat proiectul pentru Parcul Lacul Morii şi amenajarea Insulei Lacul Morii. Acesta a declarat că va aplica pentru a obţine fonduri din POR (Programul Operaţional Regional) şi că vrea ca cel puţin insula să fie gata până la finalul lui 2024.

Ciprian Ciucu și Nicușor Dan, la dezbaterea privind amenajarea Lacului Morii

La dezbatere au participat, pe lângă primarul Ciprian Ciucu, Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Chiajna, Mircea Minea, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Valer Beşeni, directorul Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Apelor Române, Sorin Rîndaşu şi arhitectul Mircea Munteanu, membru al echipei Metapolis Architects Belgia, care a câştigat concursul de soluţii organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR). 

Lucrările la insulă încep în primăvară şi vor fi gata într-un an

Primarul Sectorului 6 a explicat că, fiind vorba de un proiect complex, acesta va fi împărțit în 2 faze: prima dedicată amenajării insulei și cea de-a doua dedicată amenajării parcului. În total, este vorba despre o investiție estimată la 25-30 de milioane de euro, eligibilă pentru fonduri din POR (Programul Operațional Regional).

”Vom scoate la licitaţie în două etape, prima va dura între 4 şi 6 luni, depinde de contestaţii, deci lucrul efectiv va începe în primăvară, pentru insulă, e estimat la un an de zile. Insula va fi gata pe la finalul lui 2024, sau aproape gata. Faza doi, parcul liniar, la fel, va fi scos imediat la licitaţie şi, ca să nu fie prea mare deranj în zonă, va începe undeva spre sfârşitul anului viitor şi va fi gata prin vara-toamna lui 2025”, a explicat Ciprian Ciucu.

Cum va arăta parcul liniar din jurul Lacului Morii şi Insula Lacul Morii

În urma concursului de soluţii, organizat în 2022 de Primăria Sectorului 6 şi OAR, firma Metapolis Architects Belgia, filiala România, se ocupă de acest proiect. Mircea Munteanu, unul dintre arhitecţii din echipă, a explicat exact cum va arăta întreg parcul liniar care va înconjura Lacul Morii, dar şi insula de pe lac. 

„Ce am făcut deja la faza de concurs, am ancorat zona pentru a creea un proiect într-o viziune mai largă, la scara oraşului, pe lac există zone adiacente cu un rol esenţial în a creea o reţetea de spaţii verzi. Ne-am bazat pe propuneriloe de studii făcute deja, dar am mers mai departe, pe inventarierea arborilor, am făcut un studiu dentrologic, un element important este vegetaţia medie şi joasă, nu am vrut doar pajişti. Am elaborat un studiu de extindere a biodiversităţii în zonă, am integrat rampe pentru amfibieni, insule cu zone de cuibărire pentru păsări, zone care să permită integrarea speciilor locale mai uşor”, a declarat Mircea Munteanu

Accentul s-a pus pe biodiversitate şi pe a creea zone care să permită integrarea speciilor din zona lacului. În plus, varietatea vegetaţiei de toate tipurile este un element important în proiectarea spaţiului.  

Se va lucra pe 17 tronsoane, începând cu zona dinspre Şoseaua Virtuţii, unde parcul se va duce până la trotuarul pietonal şi pista de biciclişti, iar vegetaţia va permite separarea şoselei de zona propriu-zisă de parc.

În zona cu Parcul Crângaşi, se va face un loc de joacă, care va creea o ancoră între cele două parcuri. Se vor construi alei diagonale, care vor face accesul către baraj, dar şi pontoane plutitoare, care vor lua rolul de zone de mers, pentru a nu aglomera aleile înguste din zonă. 

Arhitectul Mircea Munteanu, Metapolis Architects

“Am preferat să existe câteva puncte de interes într-un ritm, decât să creeăm un hotspot care să devină o problemă, dar e necesar să ai de unde să iei o apă. În zonele cu trepte deja existente încercăm să creeăm spaţii în care să se întâmple lucruri, iar parcul devine mai natural pe măsură ce te plimbi prin el”, a explicat arhitectul Mircea Munteanu.

Vor exista şi locuri de joacă, cu mobilier cât mai natural, din lemn, adecvat tuturor grupelor de vârstă, dar şi terenuri de sport, în zonele mai largi, acolo unde spaţiul permite, se vor construi terenuri de baschet, volei pe nisip şi pe apă, mese de pingpong. Mobilierul din parc va fi şi el din lemn sau beton.

Parcul liniar va merge până la Chiajna, unde vor fi terenuri de sport, umbrare, se va amenaja barajul pănă la Dâmboviţa. 

Cât despre insulă, ea va avea zone de acces la mal, un debarcader unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, locuri de joacă, puncte sanitare şi de salvamar, o fântână arteziană, dar şi o zonă de poiană centrală cu foişor. 

“Dorim să nu mai avem acel perete care fragmentează relaţia cu apa, vom avea o zonă de primire la intrarea pe insulă, alei care coboară la nivelul apei, se va moderniza debarcaderul, unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, pe vest va fi tot un debarcader. Foişorul va fi renovat, se vor face locuri de joacă, 2 noi pavilioane, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi, un punct sanitar, unul medical, zone de alimentaţie, două zone cu puncte de salvamar, o fântână arteziană”, a mai spus Mircea Munteanu

Nicușor Dan: Trebuie să definim clar Dâmbovița drept uriașă oportunitate pentru oraș ca loc public

Prezent și el la dezbatere, Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că acest proiect deschide drumul spre redefinirea rolului pe care Dâmbovița îl joacă în oraș și a lăudat inițiativa de a realiza un concurs de soluții.

”Mi-a aduc aminte acum 7 ani, locuiam în Gorjului și mergeam cu căruciorul pe Lacul Morii să ne plimbăm și era destul de dificil accesul. Este exact lucrul de care au nevoie locuitorii într-o zonă foarte dens populată a Bucureștiului și sunt bucuros că Primăria Sectorului 6 a apelat la această soluție a concursului de arhitectură. Este modul cel mai corect de a dezvolta o resursă de teren care este foarte importantă și deservește o populație extinsă.

Nu mai trebuie să privim Dâmbovița ca pe un obstacol, un traseu pentru a trece cu mașina de la vest spre est. În anii 70, Splaiul Unirii era numit Penetrația A1 – A2, cel mai scrut drum între Craiova și Constanța trebuia să treacă prin Piața Unirii. Tocmai de accea, un proiect ca acesta este foarte important, precum este importantă și colaborarea între instituții, pentru a defini clar Dâmbovița drept uriașă oportunitate pentru oraș ca loc public, de care locuitorii și turiștii să se bucure.

Această colaborare există, funcționează de un an de zile, există finanțare, există voința Ministerului Dezvoltării de a finanța și cred că este în sfârșit o abordare serioasă pentru o mare oportunitate pe care orașul o are. Din păcate, în acest moment Dâmbovița este doar o cuvă de beton pe care se transportă apă din vest în est. Lucrul acesta se schimbă și salut colaborarea tuturor celor care participă la asta.”, a spus Nicușor Dan în cadrul dezbaterii.

Cât despre proiectul de construcție a unor unor platforme pietonale în continuarea trotuarelor și amenajarea de spații verzi între Izvor și Piața Unirii (detalii aici), Primarul General a spus că așteaptă un aviz de la Ministerul Culturii pentru a putea începe licitația de achiziție. 

”Avem suportul celor de la Apele Române, a fost un lung proiect de avizare de la mai multe instituții. Există un singur aviz care ne lipsește în acest moment pentru a putea începe achiziția. Este vorba despre avizul de la Ministerul Culturii, inițial avizul a fost negativ de la Direcția de Cultură București, am contestat la Ministerul Culturii, am avut susținerea Comisiei Naționale a Monumentelor, dosarul s-a întors la Direcția de Cultură București și sperăm să obținem avizul pentru a putea da autorizația și să începem achiziția.”, a explicat Nicușor Dan.

Pădurea urbană de 60 de hectare, în zona exitinsă a Lacului Morii

În Faza 3, Primăria Sectorului 6, în colaborarea cu Primăria Chiajna, va realiza o pădure urbană de 60 de hectare, în zona extinsă a Lacului Morii. Acordul între cele două primării a fost deja semnat, iar amenajările vor începe peste un an jumătate sau doi ani, potrivit celor două instituții.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă