Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ce (nu) funcționează în orașele noastre? Studiu UrbanizeHub: Românii vor să trăiască în orașe sigure, verzi, dar nu pun preț pe a trăi într-o comunitate unită

Credit foto: LCV / Shutterstock.com

Înainte să vorbim despre orașe mai sustenabile, mai vii sau mai prietenoase, e important să înțelegem cum le percep oamenii în prezent. Ce așteaptă de la ele. Ce simt că lipsește. Și ce fel de schimbări își doresc cu adevărat în viața lor urbană de zi cu zi. 

Pornind de la aceste întrebări, UrbanizeHub a colaborat cu IZI Data pentru un studiu sociologic reprezentativ, realizat la nivel național. Targetul a fost: locuitori ai mediului urban și rural, +18 ani, din toate regiunile României utilizatori de internet. Eșantionul: 1004 respondenți.

Rezultatele cercetării stau la baza organizării new Urban Habits (nUH) – un festival organizat de UrbanizeHub, care va avea loc pe 26-27 aprilie 2025 în București și care își propune să aducă împreună idei, oameni și soluții pentru un mod mai sănătos, mai eficient și mai colaborativ de a locui orașul. 

Ce vor oamenii de la orașul lor: confort, siguranță, verdeață

Studiul realizat de UrbanizeHub la nivel național a conturat un tablou clar: oamenii se simt bine într-un oraș accesibil, sigur, curat și verde.

Pentru a se simți bine în orașul lor, respondenții menționează în principal criterii precum: sentimentul de siguranță (65%), curățenia/ îngrijirea (56%, dar 60% în rândul bărbaților), servicii de sănătate bine puse la punct (55%), spații verzi/ parcuri (50%). Oportunitățile de creștere profesională sunt semnificativ mai des menționate în rândul femeilor (36% vs. 28% bărbați).

Mulți oameni consideră că NU au nevoie să facă parte dintr-o comunitate unită

Printre concluziile mai puțin așteptate ale studiului este aceea că noțiunea de comunitate nu este încă suficient de bine definită în mintea oamenilor: doar 11% au spus că este important pentru ei să facă parte dintr-o comunitate unită pentru a se simți bine în oraș. 

Cu toate acestea, dorința ca orașul să creeze contexte care să ne apropie unii de alții există în forma ei intuitivă, exprimată indirect: 39% vor să afle despre mai multe programe de inițiativă comunitară, 32% și-ar dori să existe proiecte în care să se poată implica, iar 24% vor mai multe activități și evenimente la nivel de bloc sau cartier. 

Locuitorii orașelor vor să trăiască mai sănătos

Deși sentimentul de comunitate nu este dezvoltat, iar prioritățile urbane se schimbă odată cu vârsta, oamenii sunt uniți în dorința de a duce un stil de viață mai sănătos în orașele în care locuiesc. 

Pentru a avea o viață mai bună în propriul oraș, respondenții declară că și-au propus: mai multă mișcare (64%), mâncatul mai sănătos (60%), evitarea risipei alimentare (59%), reducerea consumului de energie/ apă (47%). Bărbații menționează mai des colectarea selectivă (50% vs. 41%), în timp ce femeile menționează evitarea plasticului de unică folosință (30% vs. 25%), donarea pentru diferitele cauze (31% vs. 20%) sau cumpărarea produselor second-hand (21% vs. 15%).

În general, tinerii de 18-24 menționează în mai mare măsură folosirea transportului public/ bicicleta (49% vs. 35% total), donarea pentru anumite cauze (35% vs. 25%) sau cumpărarea de produse second-hand (26% vs. 18%), în timp ce participanții peste 55 ani menționează reducerea consumului de energie/ apă (59% vs. 47%), motivația putând fi de natură economică, nu neapărat civică.

Ce nevoi au bucureștenii și ce își doresc de la oraș

Pentru a se simți bine în orașul lor, bucureștenii menționează în principal nevoia de a ajunge rapid/ ușor în diferite puncte ale orașului (63%, dar 72% în rândul celor cu studii superioare), să se simtă în siguranță (60%), să fie curat și îngrijit (59%), spații verzi/ parcuri (58%), dar și servicii de sănătate bine puse la punct (48%).

Se observă un interes mai mare pentru spații verzi/ parcuri pentru tinerii de 18-24 ani (72% vs. 58% total), în timp ce bucureștenii de 45-54 ani menționează în mai mare măsură serviciile de sănătate bine puse la punct (62% vs. 48%), în timp ce respondenții de peste 55 ani menționează calitatea aerului (48% vs. 27%) dar și modalitățile de colectare selectivă (32% vs. 13%).

Cum arată un oraș prietenos cu mediul pentru bucureșteni

Potrivit studiului, pentru bucureșteni, un oraș prietenos cu mediul are un transport public eficient (71%), spații verzi disponibile (60%), străzi pietonale/ spații pentru plimbare (52%), măsuri de control al calității aerului (39%), piste pentru biciclete/ trotinete (33%, dar 48% pentru bărbați), rețea centralizată de energie termică (28%), spații destinate creșterii/ dezvoltării copiilor (27%).

În general, aproximativ jumătate dintre bucureșteni consideră că orașul lor este unul prietenos cu oamenii și cu mediul. La nivel național, însă, 70% dintre respondenți consideră că orașul lor este unul prietenos cu oamenii și cu mediul.

Se remarcă diferențe semnificative privind percepția cu privire la oraș între locuitorii Bucureștiului și ai restului țării, cu 5 din 10 bucureșteni care consideră orașul destul de prietenos cu oamenii și mediul, față de 7 din 10 în rândul celorlalte regiuni. Transilvania obține cel mai bun scor, cu peste 8 din 10 locuitori care spun că au un oraș prietenos cu mediul și oamenii, urmată de Oltenia.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă