Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Mercedes-Benz începe să construiască o fabrică de reciclare a bateriilor în Germania

Mercedes-Benz a început, la sfârșitul săptămânii trecute, construcția unei noi fabrici pentru reciclarea bateriilor în orașul Kuppenheim, din sudul Germaniei. Potrivit unui comunicat publicat de constructorul auto german, noua fabrică va facilita reducerea consumului de resurse și va institui procesul de reciclare în circuit închis (closed loop recycling) a materiilor prime pentru baterii.

Punerea în funcțiune a primei etape a fabricii – dezmembrarea mecanică a bateriilor – este programată să înceapă la sfârșitul acestui an. La câteva luni distanță, va fi înființată și o “instalație-pilot” de hidrometalurgie.

În viitor, fabrica de reciclare a bateriilor va acoperi fiecare proces: de la dezmembrarea la nivelul modulului, până la mărunțirea, uscarea și prelucrarea materialelor pentru baterii.

Proiectul, finanțat de guvernul german

Uzina din Kuppenheim, în prezent unică în Europa, face parte dintr-un proiect de cercetare științifică finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice. Potrivit Mercedes-Benz, această investiție marchează un pas decisiv pentru strategia sa sustenabilă de afaceri, pe măsură ce se îndreaptă către un viitor “electric”.

Fabrica va avea o rată de reciclare de peste 96% 

Estimările constructorului german arată că, datorită procesului de hidrometalurgie, fabrica va avea o rată de reciclare de peste 96%, permițând o adevărată economie circulară a materialelor. Totodată, capacitatea anuală de procesare va fi 2.500 de tone de baterii,  provenite de la vehicule electrice, dar și plug-in hybrid. Ulterior, materialele recuperate vor fi utilizate pentru a produce peste 50.000 de module de baterie pentru noile modele Mercedes-Benz, în fiecare an.

Economia circulară a materialelor bateriilor

Mercedes-Benz adoptă o “abordare holistică” a economiei circulare a sistemelor de baterii, analizând trei aspecte de bază: design circular, păstrarea valorii și reciclarea în circuit închis. 

În timpul dezvoltării unui vehicul, producătorul creează un concept pentru fiecare model, în care toate componentele și materialele sunt analizate pentru adecvarea lor în contextul unei economii circulare. Reciclarea materiilor prime utilizate, cum ar fi litiu, nichel sau cobalt, este o parte integrantă a acestei abordări și începe cu proiectarea componentelor. Această abordare acoperă întregul lanț de aprovizionare, de la minerit până la reciclare, informează Mercedes-Benz. 

“Sunt încântată că Mercedes-Benz își asumă un rol de pionierat în cadrul fabricii-pilot pentru reciclarea bateriilor de aici, din Kuppenheim, și promovează în mod constant subiectul economiei circulare. Acest lucru este de o importanță deosebită, având în vedere disponibilitatea limitată a materiilor prime importante și foarte căutate, cum ar fi litiu, cobalt sau nichel”, a declarat Thekla Walker, Ministrul Mediului, Protecției Climei și Sectorului Energetic din landul Baden-Württemberg. 

“Creșterea acțiunilor de reciclare poate contribui la reducerea dependenței de materiile prime critice și, astfel, la consolidarea rezistenței economiei. În acest sens, tema reciclării bateriilor este de mare actualitate și, de asemenea, de interes strategic”, a mai susținut aceasta. 

via Mercedes-Benz

Total
0
Shares
Pe aceeași temă