Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Promenada pe Calea Victoriei revine în viața bucureștenilor. Proiectul ”Străzi deschise” se extinde în fiecare sector al Capitalei

Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei, a anunțat redeschiderea promenadei pe Calea Victoriei, începând cu 30 aprilie 2022. Programul “Străzi deschise” se va desfășura la final de săptămână, până pe 16 octombrie 2022, inclusiv. Proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff, pentru activități sportive, și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru evenimente culturale, ce includ spectacole de teatru, expoziții, recitaluri de muzică și poezie, ateliere pentru copii, lectură de text.

“Anul trecut, Calea Victoriei a devenit pietonală în weekend și zona a redevenit emblematică pentru Capitală. Anul acesta, inițiativa se extinde și în alte cartiere din București. Iar acest lucru înseamnă estetică urbană, dezvoltare economică, sănătate publică. Într-un cuvânt, crește calitatea vieții în București. Prin astfel de inițiative redăm orașului șansa de a redeveni “Micul Paris”, iar tinerei generații de bucureșteni șansa de trăi aici, nu la Paris”, a subliniat Stelian Bujduveanu.

Sursă foto: ARCEN

Primăriile de sector au propus deja străzile care, timp de patru weekend-uri, vor fi transformate în locuri de promenadă, cu multă muzică, sport și voie bună. Astfel, Sectorul 1 a propus ca Bd. Bucureștii Noi să devină zonă pietonală și se iau în calcul Barbu Delavrancea și Promenada Verde. În Sectorul 2, giratoriul de pe Strada Maior Coravu, aflat la intrarea în Arena Națională, și str. Mătăsari , în perimtrul dintre Pache Protoponescu și Matei Voievod va face parte din program.

Sectorul 3 își propune să transforme strada Câmpia Libertății ìn zonă de promenadă, iar Sectorul 4 a venit cu varianta Șos. Berceni și str. Candiano Popescu. Sectorul 5 intră în proiect cu Zona Parcului Sebastian, în timp ce Sectorul 6 a stabilit ca Bd. Drumul Taberei, între fostul cinematograf Favorit și Parcul Drumul Taberei, să fie pietonală, în iunie și iulie, cu posibilitatea de extindere a programului în această zonă.

Ce a însemnat ”Străzi deschise” pentru bucureșteni

Proiectul ”Străzi Deschise” a fost inițiat de către ARCEN în primăvara anului 2020, într-un moment cheie, odată cu încheierea stării de urgență provocate de pandemia Covid-19, ca propunere de lărgire temporară a spațiilor de recreere și socializare (parcuri, piațete, scuaruri) prin transformarea unor zone carosabile adiacente lor în spații pietonale.

Potrivit studiului ”Străzi Deschise – Raport 2020-2021” (disponibil AICI), programul a redesenat modul bucureșteanului de a interacționa cu orașul. ”Deschiderea străzilor pentru oameni a coincis cu ridicarea unei serii întregi de restricții datorate pandemiei de Covid-19, ceea ce a dat o puternică forță simbolică pietonalei: o adevărată recuperare a vieții normale, a dialogului de-aproape și a întâlnirii cu celălalt, suprapusă peste ideea unei noi normalități a relaționării cu cadrul fizic al orașului”, se arată în studiul ARCEN.

Sursa foto: ARCEN

Săptămânal, familii, prieteni, vecini, singuri sau în grupuri de câte doi, trei sau mai mulți, cu animale de companie, cu copii, au luat în 2020 și 2021 străzile pietonale ca loc de întâlnire, de plimbare, de discuții, de observare, ghidați de curiozitate sau confort. Totodată, a devenit foarte vizibilă activarea plintei urbane comerciale și de servicii pe arterele deschise exclusiv traficului pietonal. Bucureștenilor li s-a oferit ocazia de a-și redescoperi orașul, dintr-o poziție aproape inedită: locuitori și turiști în același timp, într-un spațiu temporar prietenos, nepoluat de noxe și de zgomot, în care viața curge „aproape ca în capitalele occidentale”.

Sunt numeroase mărturii de story-uri, fotografii și postări pe rețelele de socializare, cu și despre pietonala din Delavrancea, Kiseleff și Calea Victoriei, pe perioada 29 mai – 30 septembrie. Acapararea mijlocului drumului pe de o parte a schimbat perspectiva asupra orașului, a clădirilor, a vitrinelor, a recreat repere, și pe de alta a readus joaca pe stradă: alergatul, badmintonul, bătutul mingii, șotronul, dansul, învățatul pedalatului pe bicicletă.

Din observațiile săptămânale ale echipei de proiect ARCEN s-a remarcat prezența categoriilor de public cărora, așa cum arată și studiile menționate anterior, Bucureștiul nu li se adresează cu prietenie: vârstnici, copii foarte mici, în cărucioare sau care învață să meargă, adolescenți, persoane în scaune cu rotile sau cu dificultăți de deplasare. Carosabilul, prin suprafața sa uniformă, largă și lipsită de obstacole, borduri, înghesuială, le oferă, în lipsa autovehiculelor, ocazia și posibilitatea de a se plimba în siguranță și confortabil prin oraș, și de a îl folosi ca loc de joacă, sport și învățare.

Promenada a atras evenimente culturale în aer liber

Totodată, în manieră spontană, unul din primele efecte a fost adoptarea spațiului stradal de către diverși artiști — cântăreți, jongleuri, ghizi, care au revenit apoi săptămânal, în aceleași spații și intervale orare, creând, prin recurență, repere. Urmărind însă răspunsurile și sugestiile publicului, acest tip de micro-evenimente se dovedește a avea nevoie de o reglementare.

De manieră programată, în schimb, ”Străzi Deschise” a oferit cadrul pentru organizarea unor evenimente culturale în aer liber, prin implicarea instituțiilor subordonate Primăriei Municipiului București, dintre care menționăm Muzeul Municipiului București, ARCUB, Teatrul Țăndărică, Circul de Stat Globus, Muzeul Național al Literaturii Române. Centrul Ceh a organizat propriul eveniment Ion Ghica – Stradă Deschisă, extinzând punctual rețeaua pietonală.

La inițiativa GIC Kiseleff și Fundația Comunitară București au avut loc activări prin sport ale bulevardului Kiseleff și a străzii Delavrancea, parcul Kiseleff găzduind de asemenea în rondou elemente interactive pentru copii și un cinema în aer liber. În total, timp de 6 săptămâni, pe traseul Străzi Deschise s-au organizat gratuit expoziții, spectacole de teatru pentru copii, parade, spectacole de dans, deschise publicului.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă