Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

”Lumea în care trăim se prăbușește”. Papa Francisc atrage atenția asupra crizei climatice și afirmă că problema nu mai poate fi negată sau ignorată

Credit foto: giulio napolitano / Shutterstock.com

Papa Francisc a publicat un îndemn apostolitic de 12 pagini, intitulat “Laudate Deum”, prin care atrage atenția asupra crizei globale pe care o provoacă schimbările climatice. 

La 8 ani de la scrisoarea Laudato si’, prin care Papa și-a afirmat preocupările sincere despre suferința Planetei, provocată de schimbările climatice, Suveranul Pontif afirmă că răspunsul nostru la această problemă nu este adecvat și ”lumea în care trăim se prăbușește”. 

”Efectele le vom simți în domeniile asistenței medicale, surselor de angajare, acces la resurse, locuințe, migrații forțate etc.”

”Semnele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente”

Papa Francisc a vorbit și despre cei care neagă schimbările climatice, afirmând faptul că problema nu mai poate fi ignorată sau relativizată – ”semnele schimbărilor climatice sunt aici și sunt din ce în ce mai evidente”.

”Nimeni nu poate ignora faptul că în ultimii ani am asistat la fenomene meteorologice extreme, perioade frecvente de căldură neobișnuită, secetă și alte strigăte de protest din partea Pământului care sunt doar câteva expresii palpabile ale unei boli tăcute care afectează pe toată lumea.”, a completat Papa.

”Pentru a-i ridiculiza pe cei care vorbesc despre încălzirea globală, se subliniază că în mod regulat apar perioade intermitente de frig extrem. Nu se menționează că acesta, dar și alte simptome extraordinare nu sunt altceva decât expresii alternative ale aceleiași cauze: dezechilibrul global care provoacă încălzirea planetei.”, a mai afirmat Suveranul Pontif.

”Unele efecte ale crizei climatice sunt deja ireversibile”, avertizează Papa Francisc, oferind drept exemplu creșterea temperaturii oceanelor.

În cadrul aceluiași mesaj, Papa a vorbit și despre o decădere etică a puterii, dar și despre interpretarea greșită a noțiunii de ”meritocrație”, probleme ce afectează mediul și calitatea vieții oamenilor.

”Decadența etică a puterii reale este mascată datorită marketingului și informațiilor false”

”Decadența etică a puterii reale este mascată datorită marketingului și informațiilor false, instrumente utile în mâinile celor cu resurse mai mari pentru a le folosi pentru a forma opinia publică”, a afirmat Papa Francisc.

”Se dezvoltă și noțiuni greșite despre conceptul de „meritocrație”, care devine privit ca o putere umană meritată, căreia trebuie supus totul, sub stăpânirea celor născuți cu posibilități și avantaje mai mari. O abordare sănătoasă asupra valorii muncii asidue, dezvoltarea abilităților native și un spirit de inițiativă lăudabil este un lucru, dar dacă nu se caută o adevărată egalitate de șanse, „meritocrația” poate deveni cu ușurință un ecran care consolidează și mai mult privilegii ale câtorva oameni cu mare putere. În această logică perversă, de ce ar trebui să le pese de pagubele făcute casei noastre comune, dacă se simt protejați de resursele financiare pe care le-au câștigat prin abilitățile și efortul lor?”, a explicat Suveranul Pontif.

”Trebuie să trecem dincolo de mentalitatea de a părea îngrijorați”

Nu în ultimul rând, Papa Francisc a vorbit și despre COP28, Conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice, care se va desfășura la Dubai începând cu 30 noiembrie. Acesta a făcut un apel pentru decidenți: ”Trebuie să trecem dincolo de mentalitatea de a părea îngrijorați, dar nu avem curajul necesar pentru a produce schimbări substanțiale”.

”Dacă avem încredere în capacitatea ființelor umane de a-și transcende interesele mărunte și de a gândi în termeni mai mari, putem continua să sperăm că COP28 va permite o accelerare decisivă a tranziției energetice, cu angajamente efective supuse monitorizării continue. Această Conferință poate reprezenta o schimbare de direcție, arătând că tot ceea ce s-a făcut începând din 1992 a fost de fapt serios și a meritat efortul, altfel va fi o mare dezamăgire și va pune în pericol orice bine a fost realizat până acum.”, a mai spus Papa.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă