Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașovul intensifică colectarea selectivă a deșeurilor. Finanțare prin PNRR pentru achiziția a 275 de noi platforme ecologice

Primăria Municipiului Brașov va beneficia de o finanțare de peste 30 de milioane de lei, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru achiziția a 275 de insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip de deșeuri: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal. Acestea se adaugă celor 74 de insule ecologice informatizate instalate anul trecut.

”Brașovul a obținut 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru achiziția a încă 275 de ecoinsule, care, împreună cu cele existente, acoperă aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a deșeurilor din Brașov. Este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat, un oraș așa cum merită brașovenii”, a menționat primarul Allen Coliban.

Cele trei tipuri de ecoinsule achiziționate

  • 100 de insule supraterane Tip 1 încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;
  • 150 de insule supraterane Tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc;
  • 25 de insule Tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

”Vorbim de ecoinsule îngropate, formatul pe care deja îl vedeți în cartierele Brașovului, acele containere cu guri separate, dar și de o soluție de capacitate mărită, care să înlocuiască platformele de colectare a deșeurilor în cartierele cu densitate foarte mare”, a explicat Allen Coliban.

Obiectiv pentru Brașov: capitala verde a României

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

”Brașovul și-a propus să devină capitala verde a României, astfel că multe dintre programele noastre au rolul de a-l transforma într-un oraș prietenos cu mediul. O parte foarte importantă pentru a ne atinge acest obiectiv este gestionarea eficientă al deșeurilor. De ani de zile se vorbește despre necesitatea colectării selective, dar nu le putem cere brașovenilor să colecteze selectiv, dacă nu le asigurăm și infrastructura necesară”, a mai declarat edilul.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă