Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Tánczos Barna: Programele “Rabla Clasic” și “Rabla Plus” încep pe 24 martie. “Microbuze Electrice”, un nou program adresat unităților de învățământ

Ministrul Mediului, Apelor și PădurilorTánczos Barna, a anunțat că înscrierile pentru programele “Rabla Clasic” și “Rabla Plus” din acest an vor începe pe data de 24 martie. Bugetul celor două programe a ajuns la 1,5 miliarde de lei (305 milioane de euro).

“Deschidem pe data de 24 martie programul pentru “Rabla Clasic” şi “Rabla Plus”. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe”, a informat Tánczos Barna, joi, 9 martie, în cadrul unui briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern.

Un program nou, finanţat din fondurile pentru gaze cu efect de seră – “Rabla Local”

“De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – “Rabla Local“. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unitățile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unități Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni”, a explicat ministrul.

“Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM (Administrația Fondului pentru Mediu, n.r.), iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare la o unitate autorizată”, a mai informat oficialul.

Programul “Microbuze Electrice”, adresat unităților de învățământ

În cadrul aceluiași briefing de presă, ministrul Tánczos Barna a anunțat un alt program nou care va fi lansat în acest an, numit “Microbuze Electrice”, destinat unităților de învățământ. Bugetul acestui program este de 300 de milioane de lei.  

“Venim cu încă un program nou, programul “Microbuze Electrice”, care se adresează unităților de învățământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru Consiliile Județene, care vor centraliza cererile din partea unităților de învățământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program”, a declarat  Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În plus, în 2023 va continua programul pentru piste de bicicletă: “Continuăm programul de piste de biciclete, unde vom aloca un buget de 50 de milioane (lei, n.r.) pentru 2023”, a mai informat ministrul Barna.  

Total
0
Shares
Pe aceeași temă