Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

”Orașul la scară umană – Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, 20 septembrie 2022, ArCub Gabroveni

Publicația GreenCommunity a inițiat în 2022 proiectul ”Orașul la scară umană”, un eveniment serial care își propune să abordeze mai multe probleme ale orașelor pentru a promova concepte de sănătate urbană.

Prima inițiativă din proiectul ”Orașul la scară umană” a fost conferința ”Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, care a avut loc, cu ocazia EUROPEANMOBILITYWEEK, pe data 20 septembrie 2022, la ArCub Gabroveni.

Evenimentul a fost prezentat de UniCredit Bank și UniCredit Leasing, în calitate de Parteneri Principali, și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București, New Kopel Car Import, BYD, Stratos și Curiera, în calitate de Parteneri.

Tema mobilității urbane sustenabile a fost dezbătută cu autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură și reprezentanții ai societății civile.

Teodora Tompea

Evenimentul moderat de Teodora Tompea (Jurnalist DIGI24) s-a concentrat pe problemele ce țin de organizarea și dezvoltarea transportului public, promovarea transportului alternativ, valorizarea și accesibiliziarea spațiului public.

Teodora Tompea alături de echipa GreenCommunity, respectiv Gabriela Dinu, Cornel Dinu, Răzvan Dinu și Alexandru Bunghez

Specialiștii care au luat cuvântul în prima parte a dezbaterii au fost Arh. Emil Ivănescu (OAR București), Arh. Irina Meliță (OAR București), Arh. Maria Duda (Baza.Deschidem Orașul), Mihai Deneș (Federația Bicicliștilor din România) și Arh. Iris Popescu (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială).

De la stânga la dreapta: Mihai Deneș, Arh. Iris Popescu, Teodora Tompea, Arh. Maria Duda, Arh. Emil Ivănescu și Arh. Irina Meliță (OAR București)

Cel de-al doilea panel al conferinței s-a bucurat de prezența speakerilor Stelian Bujduveanu (Viceprimar general București), Ciprian Ciucu (Primar Sector 6) și Radu Mihaiu (Primar Sector 2) și Mariana Petre (Responsabil proces Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, TPBI).

De la stânga la dreapta: Mariana Petre, Ciprian Ciucu, Teodora Tompea, Stelian Bujduveanu și Radu Mihaiu

GreenCommunity a prezentat ”Ghidul de mobilitate sustenabilă pentru București”

Publicația GreenCommunity a prezentat ”Ghidul de mobilitate sustenabilă pentru București” în cadrul evenimentului ”Orașul la scară umană – Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, care a avut loc 20 septembrie.

Ghid de mobilitate sustenabilă pentru București

Ghidul este structurat în 6 capitole: Expertiză, Transportul Public, Trenul Metropolitan, Infrastructura Velo, Spațiul Public și Infrastructura Pietonală, Mobilitatea Electrică.

Prin intermediul acestui material, locuitorii Bucureștiului pot afla informații despre ce înseamnă mobilitatea sustenabilă într-un oraș, care sunt principalele probleme ale Capitalei, ce soluții propun specialiștii, dar și care este viziunea administrației.

Materialul ”Ghid de mobilitate sustenabilă pentru București” este disponibil în format electronic și poate fi accesat aici.

Într-un București ”la scară umană”, mobilitatea trebuie să se bazeze pe principii sustenabile. Astfel, ”Ghidul de mobilitate sustenabilă pentru București” este o inițiativă care adună, rezumă și îndrumă, folosind date oficiale, opinii ale specialiștilor și puncte de vedere din partea reprezentanților administrației Capitalei. 

CE AU SUSȚINUT SPECIALIȘTII ȘI REPREZENTANȚII ADMINISTRAȚIEI

Mobilitatea în București, de la ”un oraș care se sufocă zi de zi” până la ”nu avem o calitate ridicată a transportului în comun”. Ce soluții are administrația prin vocea lui Stelian Bujduveanu (Viceprimar general București), Ciprian Ciucu (Primarul Sectorului 6) și Radu Mihaiu (Primarul Sectorului 2)


Trenul metropolitan și lungul drum de la randări spectaculoase până la realitate. Ciprian Ciucu și Radu Mihaiu nu cred în realizarea proiectului în mandatul lui Nicușor Dan


Arh. Emil Ivănescu, despre cum este gestionat spațiul public în București: ”Degeaba facem strategii de la birou fără a simți pulsul străzii”


Strada nu trebuie să fie doar un instrument de trafic. Arh. Maria Duda, Baza.DeschidemOrașul, despre mobilitatea din București: ”Ceea ce se petrece în prezent e o negociere continuă, un claxon continuu”


Arh. Irina Meliță, Vicepreședinte OAR București, despre mobilitatea din București: ”Ar trebui să gândim strategii pe termen lung, fără să ne fie frică de obiective care poate par SF”


Cum discriminează orașul persoanele cu dizabilități. Arh. Iris Popescu: ”Avem rampe pe care nici măcar atleții nu le-ar putea urca”


Rolul bicicletei în mobilitatea urbană. Mihai Deneș: ”Bicicliștii vor apărea acolo unde există o infrastructură sigură. Drept dovadă este pista de pe Calea Victoriei”