Cel mai mare oraș din lemn va fi construit în Stockholm, capitala Suediei. Într-o mișcare inovatoare, dezvoltatorul imobiliar suedez Atrium Ljungberg a inițiat proiectul Stockholm Wood City. Proiectul se dorește a fi un exemplu de bună practică în dezvoltarea durabilă a orașelor, atât prin utilizarea lemnului în construcție, cât și prin mixul de locuire, afaceri, magazine și alte facilități.
Stockholm Wood City se va întinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați în Sickla, în partea de sud a Stockholmului, și este, de altfel, cel mai mare proiect de construcție urbană de lemn din lume. Noua zonă va găzdui 7.000 de spații de birouri și 2.000 de locuințe. Construcția va începe în 2025, iar primele clădiri sunt de așteptat să fie finalizate în anul 2027, așa cum se precizează pe site-ul oficial al dezvoltatorului.
“Orașele din lemn” ar putea reduce emisiile de carbon cu peste 100 de miliarde de tone până în 2100, spune un studiu publicat în revista științifică Nature Communications, citat de către GreenCommunity în septembrie 2022 (mai multe detalii, aici).
În acest moment, clădirile convenționale din zonele urbane se construiesc, în principal din ciment și oțel, materiale a căror proces de producție generează cantități semnificative de CO2. În prezent, clădirile sunt responsabile pentru 39% din emisiile globale de carbon legate de energie: 28% din emisiile operaționale, de la energia necesară pentru căldură, răcire și alimentare, iar restul de 11% din materiale și construcții, se arată în Global Status Report 2018. Tocmai din acest motiv, dezvoltatorii din domeniul imobiliar pot avea un rol important în reducerea emisiilor de CO2.
În cazul Stockholm Wood City, dezvoltatorul consideră că acest proiect marchează o nouă eră pentru arhitectura durabilă și dezvoltarea urbană. Există mai multe avantaje ale construirii clădirilor din lemn. Lemnul are o amprentă de carbon mai mică decât oricare alt material de construcție. Utilizarea lemnului înseamnă și șantiere mai liniștite, dar și reducerea numărului de transporturi grele în perioada de construcție. De asemenea, s-a constatat că clădirile din lemn se bucură de o calitate mai bună a aerului din interior (mai multe detalii, aici)
Proiectul Stockholm Wood City este construit în Sickla, un fost sit industrial, care astăzi adăpostește deja 400 de companii, potrivit Atrium Ljungberg. Dezvoltatorul spune că în zonă lucrează peste 8.000 de oameni, există peste 180 de magazine și restaurante și descrie zona ca fiind un ”un oraș de 5 minute”.
via Atrium Ljungberg