De Ziua Bucureștiului, când se împlinesc 564 de ani de la prima atestare documentară a orașului, Primăria Sectorului 4 a inaugurat Parcul Tudor Arghezi. Este al doilea parc construit de la zero în Capitală și inaugurat în 2023, după ce Primăria Sectorului 6 a finalizat lucrările la prima fază din Parcul Liniei în luna iunie.
Situat pe bulevardul Metalurgiei din Sectorul 4, parcul Tudor Arghezi se întinde, în momentul de față, pe aproximativ 4 hectare. Proiectat inițial pentru o suprafață mai mică, parcul a fost extins treptat prin expropriere, pentru a crește suprafața verde a acestei zone care, până la apariția lui, nu oferea nicio facilitate de petrecere a timpului în aer liber, așa cum se precizează în comunicatul de presă remis de către primărie.
Potrivit informațiilor Buletin De București, Parcul Tudor Arghezi a ajuns să coste municipalitatea din Sectorul 4 aproximativ 16 milioane de euro, deși, în 2021, costul se ridica la doar 7,5 milioane de euro construcția propriu-zisă și 1.8 milioane de euro exproprierile.
Ce a declarat edilul Daniel Băluță, la momentul deschiderii porților noului parc:
„Nu este o întâmplare că astăzi, de ziua Bucureștiului, reușim să îmbogățim rezerva verde a orașului cu încă un parc, Parcul Tudor Arghezi. Asigur oamenii că aceasta nu este dimensiunea finală a parcului, de 4 hectare. Continuăm procedurile de expropriere, astfel încât să reușim cel puțin dublarea suprafeței actuale. Imediat ce reușim acest lucru, spațiul pe care îl vom obține îl vom dedica sportului, pentru că acesta este și specificul acestui nou parc, în care avem pistă de alergare, pistă de biciclete, de trotinete și aparate de fitness”, a declarat edilul Daniel Băluță.
Parcul are, în acest moment, o zonă verde pentru cei care vor să se plimbe în natură, dar și zone dedicate activităților sporturilor în aer liber: pistă de atletism cu o lungime de 1670 metri, o pistă pentru biciclete și o zonă de fitness. Totodată, în interiorul parcului au fost amenajate o plajă ecologică și un spațiu special pentru animalele de companie.
Atracția principală a parcului o reprezintă, însă, fântâna arteziană muzicală, se arată în comunicatul remis de către Primăria Sectorului 4. De precizat este faptul că o suprafață din parc a fost dedicată unei parcări supraetajate cu 150 de locuri.
Totuși, una dintre cele mai întâlnite reclamații pe pagina de Facebook a primarului Daniel Băluță cu privire la acest proiect este lipsa unui loc de joacă. Din răspunsurile edilului, astfel de spații vor fi amenajate odată cu extinderea parcului: ”Vom dubla suprafața parcului, iar în acea zonă copiii noștri vor avea locuri de joacă”. Și în comunicatul de presă se precizează faptul că autoritatea locală are în plan extinderea acestui parc și completarea lui cu facilități care să răspundă cerințelor celor care locuiesc în această parte a orașului.
De asemenea, același comunicat de presă amintește faptul că în imediata apropiere, au fost amenajate nu mai puțin de 14 terenuri de sport, unde iubitorii de mișcare pot practica diferite sporturi cu mingea. Dar, tot pe pagina de Facebook al lui Daniel Băluță, mai mulți oameni își arată nemulțumirea față de poziționarea terenurilor – între două străzi, dar și față de faptul că acestea sunt realizate din asfalt și nu sunt acoperite cu niciun material de protecție (spre exemplu, tartan).