Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Platarea mai multor copaci în orașe ar putea reduce mortalitatea cauzată de caniculă. De ce este Cluj-Napoca un exemplu negativ pe harta Europei

Institutul de Sănătate din Barcelona a realizat un studiu care demonstrează că plantarea mai multor copaci în zonele urbane pentru a reduce temperaturile estivale ar putea scădea cu o treime numărul deceselor legate direct de valurile de caniculă.

Cercetarea, publicată în revista britanică The Lancet, relevă că acoperirea cu vegetaţie a unui oraş pe 30% din suprafaţa sa, comparativ cu media de 14,9% din prezent, ar reduce temperatura, în medie, cu 0,4 grade Celsius în timpul valurilor de căldură.

“Ştim deja că temperaturile ridicate din mediul urban sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătăţii, precum insuficienţa cardiorespiratorie, creşterea numărului de spitalizări şi de decese premature. Scopul nostru este de a informa factorii politici şi factorii de decizie la nivel local despre beneficiile integrării strategice a infrastructurii verzi în planificarea urbană pentru a promova medii urbane mai durabile, mai rezistente şi mai sănătoase”, a menționat autoarea principală a studiului, Tamara Iungman, cercetătoare la Institutul de Sănătate din Barcelona.

Cluj-Napoca avea în 2015 doar 7% din suprafață acoperită cu copaci

În opinia cercetătorilor spanioli, dintre cele 6.700 de decese premature atribuite creşterii temperaturilor în 93 de oraşe europene în 2015 o treime ar fi putut fi evitate prin creșterea infrastructurii verzi. Diferenţa de temperatură în orașe se produce în principal din cauza îndepărtării vegetaţiei, a evacuării căldurii din sistemele de climatizare, precum şi a asfaltului şi a materialelor de construcţie de culoare închisă, care absorb şi reţin căldura.

Potrivit Radio Television Suisse, care citează acest studiu, oamenii de știință au notat că sudul și estul Europei sunt mai afectate de această problemă. ”Cea mai mare diferență față de mediul rural din jur, 4,1 grade, a fost înregistrată în Cluj-Napoca, România”, subliniază sursa citată (detalii aici).

În aceste condiții, conform cercetării, Cluj-Napoca a consemnat în 2015 cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de oameni. Orașul din Transilvania are doar 7% din suprafață acoperită cu copaci. Un alt exemplu negativ este Lisabona (Portugalia), care are doar 3,6% din suprafață acoperită cu copaci. La polul opus se situează Oslo (Norvegia), care beneficiază de cea mai mare suprafața acoperită cu copaci, respectiv 34% (detalii aici).

Total
0
Shares
Pe aceeași temă