Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

COP27: Toleranță zero pentru fenomenul de “greenwashing”, anunță secretarul general al ONU, António Guterres

Din anul 2015, când a fost adoptat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, un număr tot mai mare de companii, în special private și din sectorul financiar, au anunțat că își asumă angajamente importante privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon (Net-Zero Emissions Commitments). 

Termeni precum “eco-friendly”, “bio”, “sustenabil”, “non-toxic”, “natural” sau “carbon free” au început să fie utilizați intens în campaniile de comunicare ale acestor companii, cu scopul de a capta atenția unor publicuri interesate din ce în ce mai mult de problemele de mediu. 

Tot în acea perioadă au luat amploare și practicile de “greenwashing”, campanii prin care anumite organizații se prezintă ca fiind responsabile față de mediu, în ciuda faptului că sunt implicate în acțiuni dăunătoare ecologic. 

Fenomenul de “greenwashing corporativ” trebuie să se încheie dacă lumea speră să atingă obiectivele climatice, avertizează ONU

Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care se desfășoară zilele acestea în orașul Sharm El-Sheikh din Egipt, adună reprezentanți din partea celor mai mari și reputate companii de pe plan mondial. În cazul acestora, miza discuțiilor este dezvoltarea unor standarde mai puternice și mai clare privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și accelerarea implementării lor.

Actorii nestatali care investesc în aprovizionarea cu combustibili fosili ori care întreprind defrișări sau alte acțiuni distructive pentru mediu nu pot pretinde că se angajează la neutralitatea emisiilor de carbon, arată un nou raport al ONU, lansat marți, 8 noiembrie, în cadrul COP27. 

Documentul, elaborat de Grupul de Experți la Nivel Înalt privind Angajamentele de Emisii Net Zero ale Entităților Nestatale, convocat de Secretarul General al ONU, António Guterres, oferă 10 recomandări punctuale despre o cale de urmat pentru corporații și alți actori nestatali, cum ar fi orașele și investitorii.

“Avem nevoie urgentă ca orice afacere, investitor, oraș, stat și regiune să acționeze în direcția neutralității emisiilor de carbon. Nu ne putem permite mișcări lente, false sau orice formă de greenwashing”, a declarat António Guterres, în cadrul raportului. 

Anul acesta au avut loc 29 de dezastre climatice care au costat peste 1 miliard de dolari, se arată în cercetare

Catherine McKenna, coordonator al echipei care a realizat raportul și fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice al Canadei, a spus că actorii nestatali au un rol crucial în menținerea obiectivului privind neutralitatea emisiilor de carbon.

“În calitate de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice al Canadei, iar mai târziu ca ministru al Infrastructurii și Comunităților, am văzut puterea afacerilor, a instituțiilor financiare, a orașelor și a regiunilor pentru a contribui la implementarea și accelerarea schimbărilor pozitive, prin sprijinirea acțiunii guvernamentale în domeniul climei”, a susținut aceasta. 

“Ei (n. red. actorii nestatali) fie vor ajuta la extinderea ambiției și acțiunilor de care avem nevoie pentru a asigura o planetă durabilă, fie vor crește puternic probabilitatea de eșec. Planeta nu își poate permite întârzieri, scuze sau mai mult greenwashing”, a mai scris McKenna în raport.

Asumarea neutralității emisiilor de carbon necesită o serie de practici diferite, se arată în raport

Companiile ar trebui să se concentreze pe reducerea emisiilor generate de propriile operațiuni și să limiteze achiziția certificatelor de carbon “ieftine” pentru a compensa emisiile acestora. Raportul precizează că pot fi utilizate certificate de carbon “de înaltă calitate”, dar numai pentru a echilibra emisiile rămase odată ce au fost îndeplinite obiectivele științifice pe termen scurt și mediu. De asemenea, companiile ar trebui să facă publice informații privitoare la progresele înregistrate în demersul spre neutralitatea emisiilor de carbon. 

Este necesar, totodată, ca actorii nestatali să pună în aplicare planuri clare – pe termen scurt, mediu și lung – care să demonstreze cum vor fi aplicate reduceri imediate ale emisiilor și cum vor fi reorientate și aliniate bugetele în direcția sustenabilității.

Mai mult de atât, raportul oferă recomandări clare pentru angajamentele industriei energetice în materie de climă: companiile trebuie să înceteze să investească în aprovizionare cu combustibili fosili sau să sprijine defrișările și alte activități distructive pentru mediu, etichetate „descalificatoare”, dacă doresc să pretindă că se angajează la neutralitatea emisiilor de carbon. 

În cele din urmă, entitățile ar trebui să înceteze să facă lobby sau să se asocieze cu grupuri care încearcă să submineze politicile guvernamentale privind clima.

Raportul, intitulat Integrity Matters: Net Zero Commitments by Businesses, Financial Institutions, Cities and Regions, se bazează pe șapte luni de muncă și consultări între cei 17 experți numiți de Secretarul General al ONU. Mai multe detalii despre raport, obiectivele grupului, domeniul de activitate sau modul de operare pot fi descoperite aici.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă