Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Casele verzi, prietenoase cu mediul și cu buzunarul. Dar, până la urmă, ce înseamnă o locuință verde?

Stilul de viață se schimbă, casele se transformă. Dintotdeauna oamenii și-au dorit să aibă casa lor, cât mai modernă şi mai confortabila. Dacă ne gândim că locuința noastră este identitatea noastră, caminul trebuie să ne confere o stare bună, să contribuie la sănătatea fiecăruia și să fie în armonie cu mediul. Câștigă tot mai mult teren ideea de locuință verde – ecologică, durabilă, sustenabilă, prietenoasă atât cu mediul, cât și cu cei care locuiesc în ea.

Pentru că locuințele sunt mari consumatoare de energie, proiectarea unor clădiri cu autosusținere energetică totală sau parțială este benefică ecologic și economic. În România, însă, cele mai multe locuințe sunt convenționale – din cărămidă sau beton – care, deși cu viață lungă, înseamnă un cost mai mare de execuție și un consum pentru încălzire mai mare.

Dar, până la urmă, ce înseamnă o locuință verde?

  • Este în armonie cu mediul înconjurător în întregul ciclu de viață – construcție, folosință, întreținere, renovare, amenajare, design. Are aspect prietenos, amenajări interioare ergonomice și moderne, izolare termică și fonică în standarde ridicate, spațiu liber rezonabil, mobilier cât mai minimalist, valorifică lumina naturală și are spații suficiente pentru depozitare.
  • Poate fi construită de la zero sau amenajată – ambele variante, cu atenție deosebită la minimizarea impactului pe care designul, etapele de construcție și renovare le-ar putea avea asupra mediului. Când este proiectată o locuință, este important să ne gândim la modul în care trăim în spațiul respectiv, ce activități și ce stil de viață avem și câte persoane vor locui împreună. Materialele sunt naturale, ecologice, cu impact scăzut asupra mediului în procesul de producție, utilizare și reciclare, a căror prelucrare necesită un consum redus de energie și sunt biodegradabile; materiale sănătoase, care nu dăunează sănătății.
  • Unele standarde green țin și de amplasarea locuinței: este într-o zonă cu acces facil la magazine alimentare, școli, grădinițe, mijloace de transport, așa încât mașina să fie folosită cât mai rar pentru aceste drumuri. Este importantă inclusiv poziționarea apartamentului în imobil, etajul, vechimea și dacă a fost reabilitat și izolat termic, dar și dacă este într-o zonă seismică. Conceptul eco este extins și în afara spațiului de locuit, așa încât este relevantă inclusiv existența parcării sau a spațiilor verzi din apropiere.

Prin urmare, este o casă mai sănătoasă, care consumă mai puține resurse. Cu alte cuvinte, standarde mai ridicate de viață, dar și facturi mai mici.

Case și case

Unele case păstrează intenționat autenticitatea vremurilor – cum ar fi cele naturale sau pasive, iar altele merg pas la pas cu tehnologia. Câteva dintre cele mai interesante idei:

  • Casele naturale valorifică materialele naturale – lemn, piatră, bambus, paie, stuf etc. – sau regenerabile/reciclate – metale, panouri din lemn etc.
  • Casele pasive sunt cele care nu consumă energie/au un consum foarte redus de energie termică.
  • Casuțele pe roți, folosite în general pentru vacanțe, campinguri etc., nu necesită autorizație de construcție, planuri arhitecturale etc.
  • Eco-capsula ultraportabilă, alimentată de energie solară/eoliană, care permite să locuim în orice loc din lume. Mai multe detalii AICI.
  • Case cu elemente rotative (Sharifi-ha) sunt printre cele mai ingenioase pentru ca se pot adapta la schimbările de temperatură de la un anotimp la altul. Au mai multe camere rotative, prin care se creează spații deschise sau închise.
  • YO! Home este un concept care poate revoluționa casele, venind cu soluția mutifunctionalității spațiului de locuit. Vorbim de funcții încorporate în pereți, podea, tavan, părți care culisează și pun în mișcare diferite piese de mobilier. De exemplu, paturi, mese și alte obiecte de mobilier sunt ascunse în pereți și se pot schima între ele prin simpla apăsare a unui buton. Conceptul are la bază tehnologia și tactilitatea produselor de mobilier, fiind astfel o prelungire a gadget-urilor cu touch screen care fac parte deja din viața noastră.
  • Smart Home: conceptul are la bază tot tehnologia, de data aceasta prin automatizarea sistemelor și aparatelor pe bază de energie electrică din interiorul sau imediată apropiere a locuinței, cum ar fi, de exemplu, controlul luminilor sau a climatizării. Vine cu confort, functionalități și siguranță.

Daca ai și tu în plan să îți iei o locuință sau dorești să o amenajezi, arunca o privire pe beneficiile cu care vine campania ”E verde tot”, in perioada 11 – 17 aprilie, inclusiv la credite imobiliare-ipotecare sau la cele pentru nevoi personale. În plus, pentru fiecare produs dat în campanie, Banca Transilvania va planta un copacel în următorul sezon de împădurire din acest an.

Editor: Laura Petrehus, Director Adjunct Comunicare & PR, Banca Transilvania

Total
0
Shares
Pe aceeași temă