Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

De Ziua Mondială a Mediului, BNR anunță că bancnotele uzate sunt transformate în umerașe, găleți, dibluri sau alte produse din polipropilenă

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie, fiind instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al “Programului pentru Mediu” al Organizației Națiunilor Unite.

Rolul acestei celebrări este de a stimula preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp de a sensibiliza factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

BNR reciclează în proporție de aproape 100% bancnotele din polimer

Pentru că, în acest an, campania evenimentului este dedicată găsirii de soluții pentru poluarea cu plastic, Banca Națională a României anunță că este preocupată de acest subiect și depune eforturi în privința reciclării și recuperării materialelor reciclate, cu scopul final de a reduce cantitatea deșeurilor din plastic.

”Ne asigurăm astfel că deșeurile cu potențial de reciclare provenite din tocarea mecanică a bancnotelor retrase din circulație (deșeuri de BOPP – Polipropilenă orientată biaxial) ajung în facilitățile de sortare și pregătire a deșeurilor, iar apoi în instalațiile de reciclare. Suntem mândri că printr-un nivel de profesionalism ridicat reușim să predăm o cantitate de deșeuri BOPP de aproape 100%”, subliniază reprezentanții BNR într-un mesaj postat pe LinkedIn.

Mai departe, tocătura de BOPP este introdusă în instalația de granulare și mixată cu alte tipuri de granule pentru a obține un produs de calitate ridicată – granula de PP (polipropilenă). În final, granula de PP este pregătită pentru reutilizare, pentru crearea de produse noi destinate consumului: umerașe, găleți, dibluri, distanțier pentru construcții, etc.

Klaus Iohannis: ”Sistemul de Garanție-Returnare pentru Ambalaje din România va genera un comportament individual mai responsabil și va susține economia circulară a plasticului”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi, 5 iunie 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, subliniind că protejarea mediului este de o importanță crucială pentru sănătate și pentru calitatea vieții noastre.

”Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic. Estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri și în mări din întreaga lume. Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriașe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitațiilor. Soluțiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conștientizarea problemei, pe educație, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale și pe promovarea economiei circulare”, susține Președintele României.

În opinia sa, prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în 2040. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice și tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic.

”Introducerea Sistemului de Garanție-Returnare pentru Ambalaje la nivelul țării noastre începând cu 2023 va genera un comportament individual mai responsabil și va susține economia circulară a plasticului” a mai punctat Klaus Iohannis.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă