Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Parcări pentru biciclete, amenajate în 3 cartiere din Brașov. Ce implică procedura de închiriere? 

Recent, în municipiul Brașov a intrat în vigoare Regulamentul pentru închirierea locurilor de parcare pentru biciclete în spații special amenajate, se arată într-un comunicat remis de municipalitate. 

În acest sens, brașovenii care locuiesc în cartierele unde au fost amplasate primele trei astfel de parcări, adică Noua – str. Prunului 1 A, Astra – str. Soarelui 15 și Făget – 13 Decembrie 86 A, pot depune, online sau direct la Primărie, solicitări pentru închirierea locurilor de parcare.  Termenul limită pentru depunerea acestor solicitări este 30 iunie 2023.

Parcările pentru biciclete, dotate cu panouri fotovoltaice și sisteme de securizare 

Conform Primăriei Brașov, parcările pentru biciclete sunt amenajate sub forma unor containere standard, securizate, cu o înălțime de 2,5 metri. Cele din cartierele Astra și Făget au o capacitate de 50 de biciclete, iar parcarea din zona Noua poate adăposti 25 de biciclete.

Accesul în parcare se face printr-un sistem securizat, cu yală electromagnetică și cititor de card. Totodată, parcările vor funcționa independent energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice, dar și cu sisteme de supraveghere video.

Valoarea unei parcări pentru 50 de biciclete, potrivit comunicatului, este de 208.122 lei (+ TVA). În cazul unei parcări de 25 de locuri, prețul este de 171.395 lei (+ TVA). 

Ce prevede Regulamentul pentru închirierea locurilor de parcare pentru biciclete?

Conform Regulamentului adoptat de Consiliul Local, închirierea locurilor se va putea face pe o perioadă de un an. O persoană poate închiria cel mult două locuri, iar numărul maxim de locuri pentru fiecare familie este de patru. În plus, brașovenii care doresc un loc de parcare trebuie să aibă domiciliul în proximitatea parcării pentru biciclete și să declare, pe propria răspundere, că dețin o bicicletă.

Taxa de închiriere este de 60 lei pe an, respectiv 5 lei pe lună pentru un loc, în cazul în care numărul de cereri nu depășește numărul de locuri disponibile.

Locurile vor fi atribuite în ordinea depunerii cererii persoanelor fizice care au domiciliul stabil/reședința în apropiere (în cartier) și care au în proprietate o bicicletă. Dacă numărul cererilor este mai mare decât disponibilitatea locurilor de parcare, se va organiza o procedură de atribuire a lor prin licitație.

După cum informează comunicatul municipalității, brașovenii se pot înscrie pentru închirierea de locuri de depozitare a bicicletelor:

  • online: prin intermediul portalului de servicii electronice (pentru cei care au sau vor să își facă cont, la https://www.brasovcity.ro/ro/interactioneaza_cu_primaria secțiunea Domeniul Public, “Obținere loc parcare biciclete”);
  • la sediul primăriei: la Centrul de Informații pentru Cetățeni (CIC).

Cererile trebuie să fie însoțite de copii după actul de identitate din care să rezulte că solicitantul are domiciliul în proximitatea locului de parcare și o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul deține în proprietate bicicleta pentru care solicită loc de parcare.

Transportul verde, încurajat în “Orașul de sub Tâmpa”: alte 3-4 parcări pentru biciclete, prevăzute în buget 

Primăria Brașov anunță că în bugetul acestui an sunt prevăzute fondurile necesare pentru achiziția și amplasare a încă 3-4 astfel de parcări. După ce inspectorii Serviciului de Amenajare Zone de Agrement vor verifica pe teren propunerile primite de la brașoveni pentru amplasarea de noi astfel de parcări, se va demara procedura de achiziție. 

“În această etapă, își vor putea depozita bicicletele cei din Noua, Astra și de la Făget, dar sper ca, până la sfârșitul lunii, să finalizăm evaluările de pe teren și să demarăm procedurile pentru amplasarea a încă 3-4 astfel de garaje pentru biciclete”, a precizat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, potrivit comunicatului.

“Avem solicitări în acest sens din Tractorul, Răcădău, Bartolomeu, dar și din centru, Gemenii sau Astra. Este foarte important pentru noi, toți cei care utilizăm bicicleta, să avem infrastructură dedicată, dar și spații sigure pentru stocarea bicicletelor, astfel încât aceste mijloacele alternative de transport să devină o soluție realistă, iar transportul verde să fie principala soluție de mobilitate în orașul nostru”, a mai transmis edilul. 

Via Primăria Municipiului Brașov 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă