Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cartierul Vatra Luminoasă va deveni ”zonă rezidențială” datorită implicării comunității. Ce măsuri va lua primăria pentru ca pietonii să aibă prioritate peste tot în cvartal?

Credit foto: Andrei Răzvan Voinea / metacult.ro

Cartierul Vatra Luminoasă devine zonă rezidențială, anunță Primăria Sectorului 2 prin vocea edilului Radu Mihaiu. Acest fapt se traduce prin reguli speciale de circulație și o reconfigurare a cvartalului, astfel încât pietonii să aibă prioritate peste tot. 

Potrivit primăriei, la fiecare intrare în cvartal vor fi treceri de pietoni supraînălțate, iar tot spațiul public va fi amenajat din pavaj care să forțeze șoferii să reducă viteza.

De asemenea, prin proiect, vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca șoferii să nu fie tentați să accelereze pe porțiunile mai lungi de drum.  

Potrivit lui Radu Mihaiu, la această decizie a contribuit din plin comunitatea din Vatra Luminoasă, care a demonstrat prin amplasarea unor camere faptul că traficul este foarte scăzut și zona rezidențială poate fi implementată.

Ce a spus edilul Radu Mihaiu prin intermediu unui videoclip postat pe Facebook:

”Vatra Luminoasă era inițial gândit ca un cartier grădină, la marginea Bucureștiului. Astăzi, este încercuit de multe alte puncte de interes, care generează trafic.

Încă din anii trecuți am pornit mai multe studii si documentații pentru străzile din acest cartier. După studii, discuții cu cetățenii, cu Comisia Tehnică de Circulație, ne-am dat seama foarte repede că propunerile standard nu se potriveau foarte bine cu nevoile reale.

Propunerea noastră de zonă rezidențială aici a fost privită inițial circumspect de către Brigada Rutieră și Comisia Tehnică de Circulație. Aici a intervenit un factor foarte important: locuitorii. Împreună cu comunitatea, am reușit să convingem aceste instituții că putem realiza aici un sistem pilot cu probabil cea mai mare zonă rezidențială din București – o zonă care cuprinde un întreg cvartal din Vatra Luminoasă.

Cetățenii au montat camere și au numărat mașinile care trec pe aceste străzi, am avut practic un studiu de trafic real-time, prin care comunitatea a demonstrat că circulația este foarte foarte redusă și că putem să implementăm acest sistem de zonă rezidențială. E o transformare care se va face în etape, mai ales că suntem într-o zonă protejată și documentațiile durează ceva mai mult decât de obicei.”

Cum este definită zona rezidențială în Codul Rutier?

”(1) În zona rezidențiala, semnalizata ca atare, pietonii pot folosi toata lățimea parții carosabile, iar jocul copiilor este permis.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligați sa circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, să nu staționeze sau sa parcheze vehiculul în afara spațiilor anume destinate si semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulația pietonilor chiar daca, în acest scop, trebuie sa oprească.”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă