Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Egalitatea de gen, cea mai simplă dovadă că prețuim femeia! Două știri pozitive despre România

Într-o lume ideală, bărbații și femeile au aceleași drepturi, responsabilități și oportunități în toate sectoarele societății și, totodată, diferitele interese, nevoi și priorități ale bărbaților și femeilor sunt evaluate în mod egal. 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, aduce în prim-plan, în fiecare an, problema inegalităților dintre femei și bărbați pe piața muncii, la încadrarea în muncă și la locul de muncă, în ceea ce privește calitatea vieții, transparența salarială, echilibrul de gen în funcțiile de conducere ale administrației și companiilor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Imaginea României nu arată deloc bine dacă de raportăm la egalitatea de gen, decretată drept fundamental pentru cetățenii din Uniunea Europenă. Spre exemplu, stăm încă foarte rău la numărul de femei aflate în poziții de decizie, în management și, mai ales, în viața publică. România are în prezent doar două femei în funcții de ministru, într-un Guvern alcătuit din 20 de portofolii. Dacă mai adaugăm statisticile ce țin de violența împotriva femeilor, care ne arată că în România una din patru femei a fost agresată fizic ori sexual de către partener, înțelegem că țara noastră are de parcurs un drum lung și anevoios până la recunoașterea și respectarea deplină a drepturilor femeilor.

Cum astăzi este Ziua Femeilor, moment de sărbătoare și bucurie, publicația GreenCommunity a selectat două informații pozitive despre viața de zi cu zi a româncelor. Prima ar fi că România se clasează pe locul al doilea între țările din Uniunea Europeană, în funcție de egalitatea salarială între femei și bărbați, stabilită pe baza remunerației pe oră. Astfel, conform unui studiu realizat de STATEC, Luxemburg este prima țară din UE cu egalitate salarială între femei și bărbați. Chiar dacă bărbații încă au salarii anuale mai mari, femeile din Luxemburg câștigă acum mai mult pe oră decât bărbații. În medie, în Europa, bărbații câștigă cu 12,7% mai mult pe oră decât femeile. Germania și Franța au și ele diferențe mari: 17,6% și 15,4%, comparativ cu 5% în Belgia și 3,6% în România.

Credit info: statistiques.public.lu

A doua informației statistică, care ne bucură, este că româncele dețineau, la finalul anului trecut, cea mai mare pondere a investitorilor pe piețele financiare, respectiv de 26%. O analiză a casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România arată că femeile din România au fost urmate în clasament, la distanță semnificativă, de cele din Marea Britanie, cu o pondere de 14%. Cel mai mic procent de femei în rândul investitorilor este în Republica Cehă, Franța și Germania. Acestea sunt singurele piețe în care acest procent este, în prezent, sub 10%. De asemenea, în contextul unei volatilități majore pe burse, ponderea femeilor în rândul clienților noi a atins, în 2022, un nivel record, de 16%.

Credit info: XTB România

Total
0
Shares
Pe aceeași temă