Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Impactul climatic al victoriei lui Donald Trump

Credit ilustrație Donald Trump: Jakob Weyde / Shutterstock.com

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale ar putea însemna o creștere a emisiilor de carbon ale Statelor Unite cu 4 miliarde de tone, comparativ cu situația în care ar fi câștigat candidatul democraților, arată o analiză Carbon Brief.

Aceste 4 miliarde de tone suplimentare de dioxid de carbon echivalent (GtCO2e) până în 2030 ar provoca daune climatice globale în valoare de peste 900 de miliarde de dolari, pe baza ultimelor evaluări ale guvernului SUA.

Trump a promis că va scoate din nou SUA din Acordul Climatic de la Paris, așa cum a făcut în timpul primului său mandat, se arată într-un articol Politico. De data aceasta, însă, ar putea să o facă mai repede și într-un moment în care deja suntem în urmă cu acțiunile necesare pentru a preveni o înrăutățire a crizei climatice.

Trump la Casa Albă vine ca un obstacol aproape de netrecut, având în vedere rolul Statelor Unite ca cea mai mare economie din lume, cel mai mare producător de petrol și gaze naturale și cel mai mare producător istoric de poluare cu gaze cu efect de seră – a cărui conducere activă a fost esențială pentru elaborarea Acordului de la Paris în 2015.

Donald Trump va frâna eforturile SUA de a-și respecta angajamentele cu privire la reducerea emisiilor

Cu Donald Trump la cârma țării, Statele Unite și-ar pierde foarte probabil angajamentul față de clima globală cu o marjă largă, emisiile urmând să scadă cu doar 28% sub nivelul din 2005 până în 2030. Prin comparație, ținta actuală asumată de SUA în temeiul Acordului de la Paris este de a reduce emisiile cu 52%.

Evoluția estimată a emisiilor de carbon ale Statelor Unite în funcție de cine ar fi câștigat alegerile (infografic realizat atunci când Joe Biden era candidatul democraților – cu același program de propuneri cu privire la politicile climatice precum Kamala Harris). Sursă: Carbon Brief

Analiza Carbon Brief se bazează pe o agregare a modelării de către diverse grupuri de cercetare din SUA. Subliniază impactul semnificativ al politicilor climatice ale administrației Biden, precum Inflation Reduction Act (IRA) – pe care Trump s-a angajat să îl inverseze – împreună cu alte câteva politici.

Descoperirile sunt supuse incertitudinii legate de creșterea economică, prețurile combustibililor și tehnologiei, răspunsul pieței la stimulente și măsura în care Trump este capabil să anuleze politicile lui Biden.

Analiza ar putea exagera impactul pe care l-ar putea avea Trump asupra emisiilor din SUA, dacă unele dintre politicile lui Biden se dovedesc greu de revocat. În egală măsură, ar putea subestima impactul lui Trump. De exemplu, angajamentul său „drill, baby, drill” nu este inclus în analiză și ar crește probabil și mai mult emisiile din SUA și globale prin creșterea extracției și arderii petrolului, gazului și cărbunelui.

Indiferent de impactul precis, cel de-al doilea mandat al lui Trump ar putea pune capăt, probabil, oricărei speranțe globale de a menține încălzirea globală sub 1,5C.

Donald Trump nu a ascuns dorința sa de a anula politicile climatice ale predecesorului său, așa cum a făcut-o în timpul primului său mandat

De exemplu, în 2018, administrația Trump a ridicat regulile din epoca Obama cu privire la poluarea aerului provenită de la platformele industriale și de generare a energiei electrice – iar Biden a făcut eforturi pentru a ”inversa inversarea”.

În mod similar, în 2020, administrația sa a anulat o regulă EPA din era Obama privind emisiile de metan din industria petrolului și gazelor. Regulile administrației Biden privind metanul s-ar putea confrunta cu o soartă similară în cadrul celui de-al doilea mandat al lui Trump.

În noiembrie 2023, Financial Times a scris că Trump „planifică să distrugă” IRA (Inflation Reduction Act), să crească investițiile în combustibili fosili și să anuleze reglementările care încurajează achiziționarea de vehiculele electrice. Ziarul a adăugat că Trump consideră IRA drept „cea mai mare creștere a taxelor din istorie”.

Financial Times a citat-o ​​pe Carla Sands, un consilier al lui Trump, care a spus: „În prima zi a celei de-a doua administrații Trump, președintele s-a angajat să anuleze fiecare dintre reglementările lui Joe Biden privind uciderea locurilor de muncă și uciderea industriei.”

De asemenea, și MIT Technology Review spune că politicile ce privesc energia curată și creditele fiscale pentru vehicule electrice „par deosebit de vulnerabile” în fața unui nou mandat al lui Trump. Publicația mai spune: „Mai mult, angajamentele ample ale lui Trump de a slăbi instituțiile internaționale, de a aprinde războaiele comerciale globale și de a deschide resursele națiunii către extracția de combustibili fosili ar putea avea efecte agravante asupra oricăror modificări ale IRA, subminând potențial creșterea economică, climatul investițional mai larg, și perspective pentru industriile verzi emergente.”

Ce spune Donald Trump despre schimbările climatice?

Într-un interviu de la începutul anului 2024, Donald Trump a vorbit despre criza climatică. Acesta a spus, citat de The Guardian:

„Știi, când îi aud pe <<săracii prostănaci>> vorbind despre încălzirea globală. Nu o mai numesc așa, o numesc schimbări climatice acum pentru că știi, unele părți ale planetei se răcesc, altele se încălzesc și nu a funcționat. Așa că în sfârșit au înțeles bine, ei o numesc acum doar <<schimbări climatice>>. Obișnuiau să-i spună încălzirea globală. Știi, cu ani în urmă obișnuiau să o numească <<răcire globală>>. În anii 1920 au crezut că planeta va îngheța. Acum ei cred că planeta va arde. Și încă așteptăm cei 12 ani. Știi că suntem aproape la sfârșitul perioadei de 12 ani, despre care ne spun nebunii ăștia care nu știu nimic, nici măcar nu erau elevi buni la școală, nici nu au studiat-o. Prevăd ei că mai avem 12 ani de trăit. Și oamenii nu au mai făcut copii pentru că au spus că ar fi o nebunie. Dar problema nu este faptul că oceanele în 500 de ani se vor ridica cu un sfert de inch, problema sunt armele nucleare. Este <<încălzirea nucleară>>… Bieții proști vorbesc despre încălzirea globală tot timpul, știi că planeta se va încălzi global până la un punct în care oceanele se vor ridica cu o optime de inch în 355 de ani. Ei nu au nicio idee despre ce se va întâmpla în viitor. Este vremea.”

via Carbon Brief, Politico și The Guardian
Total
0
Shares
Pe aceeași temă