Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Proiectul Parcului Lacul Morii prinde contur. Ciprian Ciucu: ”Va fi unul dintre principalele puncte de atracție din București”

Dacă ar fi să parafrazez poezia lui Mihai Eminescu – ”Fiind băiet păduri cutreieram” , aș putea spune ”fiind băiet” digul de pe Lacul Morii cutreieram! Am crescut în cartierul Crângași și multă vreme Lacul Morii, insula, barajul Ciurel și zonele adiacente reprezentau locuri ideale de explorat pentru copiii și tinerii din Crângași, Giulești și chiar din Militari.

Cele mai dragi amintiri sunt legate cu precădere de insula de pe Lacul Morii, un spațiu inedit unde mergeam de multe ori împreună cu prietenii, improvizând uneori spectacole în celebrul pavilion. Nu am uitat nici de fântâna arteziană nefuncțională, cele câteva arcade și debarcaderul.

Ușor – ușor, după Revoluție, insula a dispărut de pe harta punctelor de atracție pentru locuitori, transformându-se într-un loc sumbru, din cauza degradării și a mormanelor de gunoaie. Nepăsarea autorităților locale a contribuit la ștergerea efectivă a acestui loc din memoria colectivă. De-a lungul anilor, din când în când, și-au amintit în treacăt de insulă aproape toți primarii Sectorului 6, promovând pe hârtie proiecte fantomă de regenerare a zonei, care însă nu s-au concretizat.

”Nici nu știți de când aștept ziua asta”

Tema insulei de pe Lacul Morii a revenit în prim-plan în urmă cu doi ani, odată cu preluarea mandatului de primar de către Ciprian Ciucu, care promitea locuitorilor Sectorului 6 că principala țintă a noii administrații va fi recuperarea spațiilor publice părăsite. Printre obiectivele sale de regenerare urbană se regăseau două proiecte de dezvoltare a unor noi parcuri în Sectorul 6: Parcul Liniei și Parcul Lacul Morii. Primul a fost deja inițiat prin demararea efectivă a lucrărilor, iar al doilea prinde contur.

Aria de implementare a Parcului Lacul Morii

Vizibil emoționat, Ciprian Ciucu a anunțat, într-o conferință de presă, că bucureștenii vor avea încă un parc (n.r. – Parcul Lacul Morii), unul liniar, cu o suprafață de 16,6 hectare, care va porni din zona barajului Ciurel și a Parcului Crângași, va continua spre zona de nord, incluzând insula și ajungând până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar și zona sudică.

Ciprian Ciucu: ”Mii de oameni se plimbă seară de seară pe Lacul Morii, pentru că este locul de unde se vede cel mai frumos apus din București”

”Nici nu știți de când aștept ziua asta. Acum intrăm în linie dreaptă. Lacul Morii reprezintă un avantaj semnificativ pe care noi îl avem din punct de vedere teritorial. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain. Ținta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 să petreacă aici timp de calitate, ci ca acest loc să devină unul dintre principalele puncte de atracție din București”, a subliniat Primarul Sectorului 6, la evenimentul prilejuit de lansarea concursului de soluții organizat de primărie împreună cu Ordinul Arhitecților din România.

Ciprian Ciucu alături de Stelian Bujduveanu

Stelian Bujduveanu: ”Primăria Generală susține acest proiect”

Prezent la conferința de presă, Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu a salutat faptul că spaţii publice, care au stat nefolosite, ajung să fie redate bucureştenilor.

”Vreau să fiu scurt și exact: Parcul Lacul Morii este un început foarte bun pentru București. Ne bucurăm că spații publice abandanate sunt redate publicului larg. Aveţi un sprijin real în Primăria Capitalei. Am văzut cu bucurie că se discută în acest proiect, ca noutate, inclusiv despre sporturi acvatice, despre cum să foloseşti spaţiul public, care stă neutilizat, fără să distrugi vegetaţia, şi cum să aduce plus valoare unui lac artificial”, a declarat Stelian Bujduveanu.

Emil Ivănescu a apreciat inițierea procedurii de concurs de soluții

La rândul său, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, Emil Ivănescu, a salutat faptul că Primăria Sectorului 6 a ales varianta concursului de soluţii, menţionând că “toate oraşele smart, toate oraşele occidentale” folosesc această procedură pentru proiectele orientate către public.

„În legea achizițiilor publice, 98/2016, există această procedură de concurs de soluții, utilizată de toate orașele mari din Europa. Ne bucurăm când administrațiile din București și din România o folosesc tocmai din respect pentru banii publici și pentru calitatea vieții”, a evidențiat Emil Ivănescu, președintele OAR București.

”Mergem 100% pe mâna experților”

„De ce concurs de soluții pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluție, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluție! Mergem 100% pe mâna experților. Știu, durează mai mult, dar avem ca exemplu experiența Clujului care a schimbat la față în bine mai multe zone, beneficiind de urbanism de calitate”, a mai precizat Ciprian Ciucu.

Ce a presupus pregătirea concursului de soluții

Edilul a menționat că munca pentru inițierea primului pas al proiectului (n.r. – concursul de soluții pentru proiectare) a presupus ”parcurgerea mai multor hățișuri administrative” și a ținut să mulțumească conducerii Administrației Naționale ”Apele Române”.

Pregătirea concursului de soluții de către Primăria Sectorului 6 și OAR București a durat un an și a însemnat: identificarea și inventarierea terenurilor adiacente; semnarea unui protocol pe zece ani cu Apele Române pentru a putea amenaja digul, insula și pentru a putea folosi luciul apei pentru diferite sporturi nautice; contractarea și finalizarea studiilor necesare temei de concurs: arheologic, dendrologic, de faună; contractat Ordinului Arhitecților din România pentru a derula concursul de soluții în beneficiul Sectorului 6 și igienizarea zonei (au fost scoase tone de deșeuri).

”Cel târziu în 2025 va fi totul gata”

Competiția va fi internațională, iar proiectele de concurs se vor putea depune până pe 21 octombrie, câștigătorul urmând a fi anunțat pe 31 octombrie, după care va urma perioada pentru posibile contestații.

„Pe 31 octombrie avem câștigătorul. Este câștigătorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Suma maximă a investiției va fi de 20 de milioane de euro. „Vom vedea ce linii de finanțare vor fi deschise. Dacă vor fi, noi le vom accesa”, a adaugat primarul.

Câștigătorul concursului de soluții, premiat cu peste 2,6 milioane de lei

Compania de proiectare și arhitectură care se va clasa pe primul loc va întocmi studiul de fezabilitate, documentația tehnică de autorizare a construcției, proiectul tehnic și detalii de excuție și va asigura asistența tehnică pe durata lucrărilor.

Premiile acordate în cadrul concursului de soluții sunt: PremiuI I – valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 2.677.700 LEI fără TVA%; Premiul II – 148.254 LEI fără TVA și Premiul III – 74.127 LEI fără TVA.

Un parc liniar, care îmbracă Lacul Morii

Fâșia efectivă pentru care vor fi propuse soluții ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lățime (între malul lacului și limitele de proprietate). Toată această fâșie e împărțită în șase zone.

„Pentru fiecare dintre ele, concurenților le vor fi impuse niște direcții generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluția efectivă nu o știm, exact acesta e scopul concursului de soluții, ca specialiștii (arhitecți, peisagiști, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona și să vină cu niște idei care vor fi alese de un juriu independent”, a explicat Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6.

În esență, Parcul Lacul Morii va fi o oază de verdeață, cu zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei și spații moderne pentru evenimente culturale. În concursul de soluții vor intra pentru proiectare Parcul Crângaşi (modificări minimale, mai ales în zona parcării).

Credit fotografie principală: Radu Tuta/Agerpres

Total
0
Shares
Pe aceeași temă