Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ce planuri are Universitatea din București pentru salvarea și punerea în valoare a mărturiilor Revoluției de la 1989 de pe clădirea instituției, aflată în proces de restaurare  

Universitatea din București a prezentat ieri, 21 ianuarie 2025, în cadrul unei conferințe de presă, studiile tehnice și soluțiile propuse de specialiști pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției române din 1989 de pe Palatul UB.

Potrivit comunicatului de presă remis de către instituție, evenimentul a avut loc în Sala de lectură a Facultății de Litere și a adus împreună reprezentanți ai Universității din București și ai constructorilor, revoluționari, membri ai societății civile și jurnaliști pentru a discuta detalii legate de proiectul pentru restaurarea și consolidarea Universității din București. 

Printre martorii fizici ai Revoluției se regăsesc inscripții, înscrisuri sau urme de proiectile

Unul dintre mesajele de pe fațadă ce vor fi conservate. Captură documentar fotografic UB

În cadrul conferinței de presă a fost prezentat și un documentar fotografic detaliat al zonelor de interes, zone cu mărturii sau inscripții din perioada 1989 – 1990, prilej cu care s-au identificat următoarele situații, în ceea ce privește martorii fizici ai Revoluției:

  1. existența unor zone lizibile, unde există inscripții clar documentate;
  2. existența unor zone în care ar putea exista inscripții, identificate pe fotografiile istorice, care necesită în continuare investigații;
  3. existența unor zone cu straturi succesive de vopsea, care ar putea ascunde alte înscrisuri;
  4. urme de proiectile din timpul Revoluției.

De asemenea, în cazul unor inscripții ce nu mai pot fi conservate sau nu mai există în ziua de azi, se propune amplasarea unor panouri care să le reconstituie.

Exemplu de inscripție dispărută ce ar putea fi marcată printr-un panou. Captură documentar fotografic UB

O parte dintre înscrisurile identificate în fotografiile istorice au fost acoperite cu vopsea imediat după Revoluție (spre exemplu, pe fațada dinspre strada Edgar Quinet sau dinspre bulevardul Nicolae Bălcescu), lucru dovedit de absența lor din fotografiile realizate în timpul Mineriadelor. În aceste cazuri, sunt necesare sondaje pentru a se stabili dacă sub straturile de vopsea se mai conservă mărturii autentice.

Urme de proiectile pe fațada Universității din București. Captură documentar fotografic UB

Cât despre urmele de proiectile, vorbim despre două situații:

  1. Urme de proiectile deschise, care vor fi curățate și conservate
  2. Urme de proiectile chituite cu mortar, din care va fi îndepărtat chitul, se vor curăța și conserva

Siluete comemorative în balconul Facultății de Geologie

Pe lângă aceste mărturii ale Revoluției de pe fațada clădirii Universității, în balconul Facultății de Geologie, scena unor evenimente istorice importante, vor fi amplasate siluete umane ale protestatarilor, care vor fi puse în valoare cu ajutorul unui iluminat special.

Punerea în valoare a balconului de la Facultatea de Geologie. Captură documentar fotografic UB
Punerea în valoare a balconului de la Facultatea de Geologie. Captură documentar fotografic UB

Rector UB: ”Clădirile noastre istorice ne reprezintă identitatea”

„Clădirile noastre istorice ne reprezintă identitatea și stau mărturie pentru rolul esențial pe care Universitatea l-a avut, încă de la înființare, în societatea românească. Prezervarea acestei istorii lungi și valoroase este, astăzi, dependentă de protejarea, renovarea și consolidarea clădirilor care sunt parte a acestei istorii. De aceea, toți actorii implicați în acest proces, specialiștii din grupurile de lucru, reprezentanți ai asociaților de revoluționari și ai asociaților de profil și arhitecți, se află într-un dialog continuu și lucrează susținut la identificarea și aplicarea celor mai bune soluții”, a remarcat Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

Proiectul pentru consolidarea și restaurarea Palatului Universității din București, unul dintre monumentele emblematice ale Capitalei, include o serie de activități și lucrări dedicate conservării și punerii în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spațiu muzeal, dar și o serie de activități care vor conduce la crearea unui muzeu al Revoluției române din 1989 în camera adiacentă Balconului Universității.

Acțiunile de restaurare sunt menite să contribuie la asigurarea unor spații de învățământ corespunzătoare pentru studenții Universității din București, să înlăture riscul degradării sau distrugerii Palatului Universității și a contribuției culturale, istorice și simbolice a acestuia pentru patrimoniul cultural al regiunii, să valorifice potențialul său și să respecte dreptul la cunoașterea istoriei și a identității culturale, se arată în comunicatul de presă remis de către UB.

Documentarul foto integral „Universitatea din București. Inscripții și urme de gloanțe fațade 1989 – 1990” poate fi descărcat de aici.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă