Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

De ce dispar fluturii? Studiu: Poluarea aerului afectează semnificativ polenizarea

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Reading (Marea Britanie) dezvăluie că procesul de polenizare este afectat semnificativ de poluarea aerului, deoarece insectele precum albinele sau fluturii își pierd abilitatea de a adulmeca plantele care depind de ele.

Cercetările arată că poluanții obișnuiți ai aerului, ca de exemplu oxizii de azot (rezultați prin arderea motorinei) sau ozonul pot modifica mirosurile florale, pe care insectele le folosesc pentru a localiza sursele de polen și nectar. 

Dr. James Ryalls, cercetător la Universitatea din Reading și coordonator al studiului, a declarat: „Descoperirile sunt îngrijorătoare, deoarece acești poluanți se găsesc în mod obișnuit în aerul pe care mulți dintre noi îl respirăm în fiecare zi. Știm că aceștia sunt nocivi pentru sănătatea noastră, iar reducerile semnificative pe care le-am observat în numărul și activitatea insectelor polenizatoare arată că există și implicații clare pentru ecosistemele naturale de care depindem”.

,,Știam din studiile noastre anterioare de laborator că emisiile produse de motoarele diesel pot avea efecte negative asupra insectelor polenizatoare, dar impactul pe care l-am găsit în teren a fost mult mai dramatic decât ne așteptam”, a adăugat Dr. Robbie Girling, profesor asociat în agroecologie la Universitatea din Reading. 

Poluanții au dus la o reducere severă a eficienței de hrănire a insectelor polenizatoare

În derularea studiului, cercetătorii au folosit o instalație de fumigație special construită pentru a regla nivelurile de oxizi de azot (rezultați prin arderea motorinei) și ozon, într-un câmp deschis. Concentrațiile acestor poluanți au fost menținute mult sub nivelurile medii maxime și în jur de 40-50% din limitele considerate sigure pentru mediu de legislația Statelor Unite ale Americii.

Echipa a observat, apoi, impactul pe care acest nivel de poluare a aerului l-a avut asupra polenizării de către insecte a unor plante de muștar negru, crescute în jurul fumigatorului. Studiul a indicat faptul că poluanții atmosferici, la niveluri considerate în prezent de legislație ca fiind sigure pentru mediu, pot provoca reduceri semnificative ale vizitei florilor de către grupurile cheie de insecte polenizatoare.

Ambii poluanți au dus la o reducere severă a eficienței de hrănire a polenizatorilor. În plus, din cauza prezenței acestora la nivelul solului, au existat cu până la 70% mai puține insecte polenizatoare, cu până la 90% mai puține vizite la flori și o reducere generală a polenizării de până la 31%. Acest efect a fost observat în șapte grupuri diferite de polenizatori, inclusiv albine, fluturi și molii.

Descoperirile ar putea avea un impact semnificativ asupra producției de alimente agricole și produse farmaceutice 

Insectele polenizatoare – albine, viespi, gândaci, muște, furnici și fluturi – joacă un rol important în agricultură, dar și în reproducerea plantelor medicinale, necesare fabricării unei game largi de produse farmaceutice. Multe rapoarte, inclusiv cele de la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru Alimentație și Agricultură (FAO) citează cifra potrivit căreia „75% dintre culturile de plante” se bazează pe polenizatori. Diversitatea alimentelor disponibile în zilele noastre este în mare parte datorată insectelor polenizatoare, iar fenomenul poluării progresive ar putea declanșa unele schimbări semnificative nefavorabile în domeniul cultivării plantelor, cu consecințe ecologice și economice însemnate.

Studiul, intitulat Poluanții antropici ai aerului reduc serviciile de polenizare mediate de insecte, a fost publicat în revista academică internațională Environmental Pollution și poate fi accesat în întregime aici.  

Total
0
Shares
Pe aceeași temă