Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Finanțare PNRR pentru construcția unei centrale de producție a energiei electrice și termice în cogenerare, la Constanța

Ministerul Energiei și Primăria Municipiului Constanța au semnat miercuri, 14 decembrie, primul contract de finanțare cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta C6 Energie, în vederea implementării proiectului “Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”. Mai exact, proiectul are în vedere construirea unui nou CET pentru încălzirea centralizată a municipiului Constanța.

Valoarea totală proiectului: 742.921.672 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 430.696.492 lei

“În data de 14 decembrie 2022, între Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 6. Energie, în temeiul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, în calitate de Beneficiar, a fost semnat contractul de finanțare având ca obiect finanțarea din fondurile PNRR a implementării proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, se arată într-un comunicat de presă transmis pe site-ul Ministerului Energiei. 

“Prin proiect se asigură construcția unei unități de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, pe gaze, flexibile și de înaltă eficiență, cogenerare astfel cum este definită în art. 2 pct. 13 din Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor”, mai informează comunicatul. 

Proiectul vizează realizarea unei “decarbonizări profunde”

Ministerul Energiei asigură că soluția de cogenerare propusă satisface toate cerințele impuse prin Directiva de eficiență energetică privitoare la randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, precum și toate exigențele prevăzute în programele de finanțare actuale, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 g CO2/kWh, fără a fi necesar aportul vreunui gaz combustibil cu emisii de CO2 scăzute (cum ar fi hidrogenul verde).

Noua instalație de cogenerare va fi formată din 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural 

Conform informațiilor prezentate într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța, noua instalație include următoarele:

  1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
  2. 2. Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;
  3. 3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv: sistemele de pompare a fluidelor; schimbătoarele de căldură pentru transferul termic; degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare; cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire etc); sisteme de monitorizare a emisiilor la coș; sisteme de reducere a emisiilor poluante; stația electrică de transformare aferentă noii surse; acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență; forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.

Vergil Chițac, primarul Constanței: “Noua investiție va avea implicații pozitive dintre cele mai diverse în viața orașului”

“Este o mare realizare a întregii echipe de la Primăria Constanța, care vine în completarea obținerii finanțării pentru rețeaua termică de transport si distribuție. Valoarea totală a proiectului este de 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei.

Noua investiție va avea implicații pozitive dintre cele mai diverse în viața orașului:

– economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;

– sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;

– de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării”, a transmis primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Credit foto: Kirill Shavlo, Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă