Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ministrul Mediului: Circa 10.000 de mașini au fost cumpărate prin “Rabla Plus” în 2023. Ne propunem să finanțăm din ce în ce mai multe autoturisme non-poluante. 

Mircea Fechetministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat marți, 10 octombrie, la deschiderea oficială a Salonului Auto București & Accesorii 2023

În acest context, demnitarul a susținut un discurs prin care a anunțat că, în anul 2023, în România au fost achiziționate aproape 10.000 de autoturisme noi, non-poluante, prin programul Rabla Plus, iar circa 27.000 de autoturisme noi prin Rabla Clasic

“Dincolo de bugetul record pe care la Rabla Plus l-am avut în acest an, respectiv 780 de milioane de lei, profit de participarea mea la acest eveniment extrem de important pentru a anunța că la anul ne propunem să fim și mai ambițioși. Așa cum a existat o tendință în fiecare an, ne propunem să mutăm bani de la Rabla Clasic la Rabla Plus pentru a finanța din ce în ce mai multe autoturisme non-poluante. 

Anul acesta avem 780 de milioane de lei la autoturismele electrice. Avem până acum aproape 10.000 de autoturisme înscrise în Rabla Plus. De asemenea, la Rabla Clasic avem 560 de milioane de lei și aproape 27.000 de noi autoturisme înmatriculate. Așadar, o să avem în continuare bugete generoase de la Administrația Fondului pentru Mediu. Mai rămâne ca și apetitul cumpărătorilor de autoturisme noi să rămână la fel de ridicat și să țină pasul”, a transmis Mircea Fechet, așa cum se arată în discursul transmis în direct pe pagina sa personală de Facebook.

Interesul românilor pentru mașinile prietenoase cu mediul, tot mai ridicat 

Ministrul Mediului a precizat că producătorii auto s-au adaptat rapid interesului tot mai crescut al cumpărătorilor cu privire la mașinile cu propulsie electrică și hibridă. Totodată, acesta a transmis că, în fiecare an, spațiul dedicat mașinilor mai prietenoase cu mediul a crescut, “raportat la celelalte suprafețe ale târgului”.

“Știm cu toții ambițiile Uniunii Europene, știm cu toții ambițiile României la sectorul de decarbonizare a transportului. În fiecare an, acest târg ne arată care sunt tendințele pieței auto. Sunt convins că voi observa și în acest an că spațiul dedicat mașinilor hibride, spațiul dedicat mașinilor electrice, spațiul dedicat mașinilor mai prietenoase cu mediul este din ce în ce mai mare, raportat la celelalte suprafețe ale târgului. Asta înseamnă că interesul românilor pentru acest tip de autoturisme este unul ridicat și mă bucur că și marii jucători ai industriei auto s-au adaptat rapid la acest interes, nu doar al românilor, ci al tuturor cumpărătorilor de autoturisme noi”, a opinat Mircea Fechet.

Fechet, de părere că este “extrem de plăcut să poți să-ți faci ‘plinul’ acasă, din propriile panouri fotovoltaice”

În discursul său, șeful de la Mediu a indicat că unul dintre marile avantaje ale deținerii unui automobil electric este costul mic de întreținere. 

“Nu o să intru într-o discuție referitoare la care mașini sunt mai bune, mai fiabile sau mai ieftin de întreținut: cele cu combustie internă sau cele cu motoare electrice. Însă, un lucru este cert: pe lângă costuri mai mici de întreținere, marele avantaj al unui autoturism electric se referă și la posibilitatea de a îți produce singur acasă “carburantul”, dacă ești beneficiar de energie verde, de panouri fotovoltaice. Mi se pare că e un lucru nu doar mai ieftin, ci extrem de plăcut, să poți să îți faci “plinul” acasă, din propriile panouri”, a spus Mircea Fechet. 

Ministrul a adus în discuție și subiectul calității aerului din marile orașe ale țării, asupra căruia poluarea generată de mașini generează un impact semnificativ. 

“Așadar, discutând și trecând de la această tendință europeană și de la această tendință românească la autoturisme cu impact de mediu mai scăzut, nu pot să nu mă refer aici la calitatea aerului, fie că discutăm despre municipiul București, fie că discutăm despre calitatea aerului în marile aglomerări urbane. Fără îndoială că, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, este un subiect care mă interesează în fiecare zi, pentru că nu înseamnă doar poluare mai puțină, înseamnă, până la urmă, un mediu mai sănătos pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru cele vulnerabile, pentru copii și pentru bătrâni, persoanele cel mai des afectate de poluarea aerului”, a mai comunicat demnitarul.

Credit foto: Facebook / Ministerul Mediului - România 
Total
0
Shares
Pe aceeași temă