Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Protest la muzeu: doi activiști de mediu au aruncat cu piure de cartofi pe un tablou de Monet

Duminică, 23 octombrie, doi tineri din partea grupului activist german Letzte Generation (Ultima Generație) au aruncat un lichid vâscos pe un tablou Monet dintr-o galerie din Potsdam, lângă Berlin. 

Într-un videoclip publicat de contul oficial de Twitter al Letzte Generation (detalii aici), este surprins momentul în care cei doi activiști, o femeie și un bărbat, aruncă ceea ce ei numesc “piure de cartofi” pe lucrarea de artă, apoi își lipesc cu un adeziv mâinile de perete. Tabloul era protejat de un geam. 

“Ne aflăm într-o catastrofă climatică, iar tot ce vă interesează pe voi este supa de roșii sau piureul de cartofi pe o pictură”

Momentul a fost urmat de un scurt discurs al activistei, în care s-a făcut aluzie la atenția pe care au generat-o astfel de proteste anterioare din ultimele săptămâni: “Oamenii sunt flămânzi, oamenii îngheață, oamenii mor. Ne aflăm într-o catastrofă climatică, iar tot ce vă interesează pe voi este supa de roșii sau piureul de cartofi pe o pictură”, a spus tânăra.

“Știți de ce mă tem? Mă tem pentru că știința ne spune că nu vom fi capabili să ne hrănim familiile în 2050. Vă face piureul de cartofi aruncat pe o pictură să ascultați? Această pictură nu va valora nimic dacă va trebui să luptăm pentru mâncare. Când veți asculta, în sfârșit, și nu veți continua ca înainte?”, a încheiat aceasta. 

Activiștii au organizat acțiunea la Muzeul Barberini din Potsdam, vizând pictura “Les Meules” (“Căpițe de fân”) a pictorului impresionist Claude Monet. Opera de artă fost vândută pentru 110 milioane de dolari în 2019. 

Tabloul, protejat de un geam de sticlă

Într-un comunicat lansat după incident, Muzeul Barberini anunță că tabloul a fost protejat de un geam de sticlă și sigilat cu grijă, iar pictura nu a suferit daune. În schimb, rama prețioasă din aur, din secolul al XIX-lea, a fost deteriorată. În urma incidentului, cei doi activiști au fost arestați.  

Recent, alți doi activiști au aruncat supă de roșii pe tabloul lui Van Gogh

Recent, o altă pictură celebră, “Sunflowers” (“Floarea Soarelui”), a pictorului Vincent van Gogh, a fost ținta unui protest inițiat de două activiste din mișcarea Just Stop Oil. Pe 14 octombrie, cele două activiste au aruncat o conservă de supă de roșii peste tabloul din National Gallery, Londra. Ele au spus că protestul este motivat de viața scumpă și lipsa de interes pentru protejarea mediului.

Sursă foto: Letzte Generation

Total
0
Shares
Pe aceeași temă