Zona retrocedată din Parcul IOR - captură filmare din dronă. Sursă: Facebook / Mihai Goțiu
Zona retrocedată din Parcul IOR, un subiect aproape săptămânal pentru presă, o îngrijorare constantă pentru cetățenii orașului. Terenul care odată a fost o bucată de parc, astăzi arată tot mai mult ca un câmp pârjolit. După ani de zile, în care au avut loc peste 30 de incendii de vegetație, în ultimele săptămâni pare că procesul de ”deșertificare” a spațiului a devenit mai direct – prin tăieri cu drujba.
O filmare lungă de aproximativ 2 minute, realizată cu o dronă, arată exact dimensiunea dezastrului din zona retrocedată. Imaginile ilustrează terenul care arată acum mai mult ca un câmp, dar și zeci de arbori tăiați și căzuți la pământ. Iar dacă comparăm imaginile cu același teren de acum câțiva ani, ne dăm seama de amploarea distrugerilor din această zonă – practic cât de mulți copaci au dispărut în doar câțiva ani.
În ultimele săptămâni, drujbele au răsunat periodic în zona retrocedată din Parcul IOR
În ultimele săptămâni, pe mai multe grupuri de Facebook dedicate locuitorilor din Sectorul 3, dar și pe pagina celor de la ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”, oamenii care locuiesc în zonă au atras atenția aproape zilnic asupra tăierilor din Parcul IOR. Drujbele au răsunat, uneori de dimineață, uneori seara, uneori chiar în miezul zile. Oamenii au sunat la poliție, însă amenzile ridicol de mici nu-i descurajează pe cei care taie copaci pe terenul retrocedat. Un dezastru ecologic care se întâmplă sub ochii noștri, dar mai ales sub ochii decidenților – care ar putea schimba cadrul legislativ.
Citește și: Cum dispare un spațiu verde. Zona retrocedată din Parcul IOR – imaginile care arată amploarea distrugerilor din 2019 până în prezent
Un nou protest a avut loc în weekend
Cetățenii tot mai indignați de situație au organizat un nou protest duminica aceasta – de data aceasta, sub forma unui marș între sediile partidelor de la guvernare: PNL și PSD. ”Cu voi la guvernare, parcul IOR dispare”, au transmis oamenii ieșiți în stradă.
Imagini via Facebook / ”Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”