Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Despre Centura Verde a Bucureștiului: au început primele plantări + amendamente la codul silvic pentru reglementarea la nivel național

Proiectul Centurii Verzi a Bucureștiului pare tot mai aproape de a deveni realitate. Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a bifat două borne relevante în ultimele zile. În primul rând, au început primele plantări, iar acum fondatorul Alex Găvan anunță și depunerea unor amendamente la noul cod silvic, menite să legifereze centurile verzi la nivel național. 

Primele plantări la Centura Verde a Bucureștiului

Vineri, 1 noiembrie, au avut loc primele plantări din viitoarea Centură Verde a Bucureștiului. Pe o suprafață totală de 3,5 ha s-a început plantarea a 15000 de puieți (cu finalizare în zilele ce urmează) în Bragadiru, Cernica și Brănești, reprezentând stejar, frasin, tei, diverse alte specii tari și salcâm, în funcție de amplasament. 

Terenurile au fost puse la dispoziție de către Ministerul Mediului, prin Romsilva (zona pădurii Pustnicu) și de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR (nodurile A0 cu DN6 și cu A2). Îngrijirea plantației până la starea de masiv revine Romsilva, respectiv CNAIR. 

”Săptămâna trecută, la inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, demers APOLITIC, a avut loc și prima întâlnire a grupului de lucru menit să pună în practică asumarea politică și administrativă fără precedent în România realizată prin semnarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor de către președinții principalelor partide politice, primul ministru, ministrul mediului, primarul capitalei și președintele consiliului județean Ilfov. Evenimentul a demarat crearea planului operațional de implementare a centurii verzi a capitalei.  

A fi împreună pentru centurile verzi este ceva necesar să arate aceeași unitate și aliniere a politicului ca și parada de 1 decembrie unde, indiferent de partid, toată lumea este prezentă. Sau, dacă vreți, ca mersul la moaște, care și ele atrag magnetic și transpartinic în speranța ajutorului divin. Eu cred că Dumnezeu, Universul sau oricum i-am spune fiecare, lucrează prin oameni. Centurile verzi devin realitate prin cei care lucrează pentru ele, în slujba oamenilor și în slujba naturii. Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoși. Plantarea primilor puieți din centura verde a capitalei este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate.”, a spus Alex Găvan, fondator Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde”

Amendamentele la codul silvic

Potrivit informațiilor oferite de Alex Găvan, noul cod silvic intră astăzi, 4 noiembrie, în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional, pe agenda comisiei pentru mediu și echilibru ecologic. Aflat în procedură de urgență încă din primăvară, plata 4 din PNRR este dependentă de promulgarea noului cod. Acesta este, de altfel, și unul dintre jaloane, depășit deja din vara aceasta. 

Codul va fi supus la vot în cadrul comisiei, marți, 5 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele trei comisii raportoare (alături de comisia pentru agricultură și de cea juridică), înainte de a ajunge în plenul Camerei. 

”Benefic pentru România, benefic pentru oameni, benefic pentru natură și necesar pentru a nu risca și mai mult pierderea banilor europeni este ca acest cod să fie votat înainte de alegeri.

După asumarea creării de centuri verzi la nivel național ca parte a programelor de țară pentru alegerile prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, demers apolitic, a venit în întâmpinare, a redactat și a depus la Camera Deputaților amendamentele la noul cod silvic menite să legifereze centurile verzi la nivel național. 

De asemenea, încă de la Senat, platforma a mai venit cu amendamente legate de protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi a capitalei, cât cele care permit accesul în pădure, dar și ocrotirea arborilor remarcabili.

Toate acestea au fost sprijinite oficial de către Ministerul Mediului și cuprinse în forma adoptată de Senat.”, a explicat Alex Găvan, fondator Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde”, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă