Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Agent Green despre dezastrul din Semenic: Romsilva, responsabilă pentru dispariția echivalentului unei coloane de camioane pline cu bușteni de la București până la Sinaia

Agent Green a protestat astăzi în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și la sediul administrației parcului din Reșița pentru a atrage atenția Ministerului Mediului că trebuie să elimine Romsilva de la conducere întrucât a încălcat în formă continuată obligațiile contractuale de protejare a parcului în ultimii 18 ani.

Voluntarii organizației au desfășurat într-o zonă tăiată la ras din inima parcului un banner de 96 metri pătrați cu mesajul: “Ministerul Mediului: STOP EXPLOATĂRII ÎN PARCURILE NAȚIONALE”. Protestul a continuat la sediul administrației parcului situat în clădirea direcției silvice Reșița unde activiștii au afișat bannere cu mesajele: “SALVAȚI SEMENICUL DE ROMSILVA”,”ROMSILVA, GAME OVER ” și “PROTEJAȚI STRICT PARCUL NAȚIONAL SEMENIC”.

Agent Green se judecă cu Romsilva, Ministerul Mediului și ANANP (Agenția Națională a Ariilor Protejate) la Tribunalul București pentru rezilierea contractului de administrare a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului încheiat pentru o perioadă de 10 ani în anul 2004. Contractul a expirat în 2014, iar Romsilva a avut obligația ca în termen de doi ani, adică în anul 2006, să realizeze și să aplice un plan de management pentru conservarea parcului național.

Exploatarea Romsilva din Parcul Național Semenic: echivalentul unei coloane de camioane pline cu bușteni de la București până la Sinaia

Un plan nu a fost niciodată aprobat, ceea ce a permis degradarea parcului parcelă cu parcelă prin exploatări forestiere brutale chiar și în rezervațiile situate în parc: rezervația Cheile Carașului, Bârzăvița și Buhui Marghitaș. Tăierile din rezervații au fost facilitate de falsificarea limitelor acestora de către Romsilva, deși acestea au fost trasate cu precizie prin proiectul Inspire.

Evaluările Agent Green arată că, doar în perioada 2013-2018, Romsilva a încasat cel puțin 13 milioane de euro din exploatarea a peste 230.000 de mc de lemn din parc, echivalentul unei păduri seculare de peste 700 de hectare care a dispărut sau a unei coloane de camioane pline cu bușteni de la București până la Sinaia.

Parcurile naționale au acest nume doar pe hârtie

“Triunghiul Romsilva – Ministerul Mediului – ANANP este o rețea de tip mafiot căpușată de hoți de lemne care trebuie expusă, epurată și înlocuită cu specialiști în științele naturii”, atrage atenția Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Pădurile din cele 13 parcuri naționale din România acoperă doar 0,9% din suprafața României și sunt cel mai prestigios tip de arie naturală protejată peste tot în lume. În acestea se aplică strictă protecție pentru conservarea speciilor și ecoturism, dar România face excepție și susține exploatări forestiere ordinare.

“Atâta timp cât parcurile naționale au acest nume doar pe hârtie, șansa României de a proteja specii și de a prospera din ecoturism este anulată. Protestăm pentru a salva ce a rămas și pentru a păstra vie șansa de a avea parcuri naționale vizitabile”, a încheiat Păun.

Organizația Agent Green este dispusă să renunțe la procesul intentat Romsilva, Ministerului Mediului și ANANP dacă în termen de maxim o lună administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului va fi schimbată și parcul va fi strict protejat.

Organizația solicită de asemenea extinderea parcului național prin includerea în parc a pădurii virgine Coșava Mică (salvată de Agent Green în anul 2015) și a pădurilor situate la est de rezervația UNESCO Izvoarele Nerei, unde există păduri virgine si făgete seculare similare cu cele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă