Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașov: Buget local record în 2024. Majoritatea proiectelor de dezvoltare ale orașului, finanțate cu fonduri nerambursabile. Care sunt prioritățile municipalității?  

Primarul orașului Brașov, Allen Coliban, a prezentat luni, 5 februarie, proiectul de buget pentru anul 2024, aflat în dezbatere publică până vineri, 9 februarie. 

Potrivit datelor înaintate de municipalitate (detalii aici), în acest an, Brașovul are un buget total record, de peste 1,84 miliarde de lei, în creștere față de 1,65 miliarde de lei în 2023. La capitolul venituri, bugetul este de 1,56 miliarde de lei, iar cheltuielile prevăzute ating suma de circa 1,84 miliarde de lei.

Primăria informează că este al patrulea an consecutiv în care orașul Brașov reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, anul acesta având o creștere de peste 300 de milioane de lei față de anul trecut.

Proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 900 de milioane de lei

Conform unui comunicat remis de Primărie, în decursul acestui an, municipiul Brașov are în desfășurare proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de 900 de milioane de lei. 

Acestora li se vor adăuga alte proiecte finanțate din surse ale bugetului de stat, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții sau Administrației Fondului pentru Mediu.

Printre proiectele care se vor încheia sau se derulează în acest an în “Orașul de sub Tâmpa” se numără: finalizarea lucrărilor de construire a căminului pentru elevii din învățământul dual, a terminalului RATBV de la Gara Brașov, a parcului fotovoltaic, a nocturnei de pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru, dar și a traseelor pentru biciclete care leagă cartierele Răcădău, Astra, Florilor, zona gării și Centrul Civic. 

Stadiu lucrări terminal RATBV de la Gara Brașov. Credit foto: Primăria Brașov

Mai mult, printre proiectele aflate în diferite faze de implementare sunt 6 grădinițe noi: Noua, Stupini, Tractorul (Socec, Coresi), Astra, Bartolomeu; 4 creșe noi: Tractorul (Socec, Coresi), Stupini, Bartolomeu; Campusul pentru învățământ dual, Sala Polivalentă, Park & Ride-ul din Bartolomeu, skate-parkul de sub pasajul Fartec și sania de vară.

Proiect grădiniță nouă în cartierul Bartolomeu. Credit foto: Primăria Brașov

“Totodată, Primăria așteaptă și răspunsurile de la Ministerul Sănătății cu privire la finanțarea celor două spitale, cel regional și cel de pneumoftiziologie și infecțioase, spitale pe care Ministerul s-a angajat să le susțină. 

Pentru spitalul pneumo, ministrul Alexandru Rafila chiar a promis că va fi realizat cu un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, după ce a obținut finanțare prin PNRR, iar Ministerul Sănătății l-a scos de pe lista proiectelor finanțate”, se mai arată în comunicatul menționat anterior.

Cum va arăta spitalul de pneumoftiziologie. Credit foto: Primăria Brașov

Spre ce direcții de dezvoltare vor fi direcționați cei mai mulți bani?

După cum se arată pe website-ul Primăriei Brașov, în 2024, alocarea bugetară cea mai semnificativă se regăsește în sectorul “transporturi”, care include atât cheltuielile pentru lucrările de infrastructură stradală, cât și costurile asociate transportului public. În această direcție, suma atribuită este de aprox. 474 milioane de lei. 

În topul priorităților se regăsesc și sectoarele “Locuințe, servicii și dezvoltare publică” (283 milioane lei), “Cultură și recreere” (268 milioane de lei), dar și “Învățământ” (266 milioane de lei) și “Protecția mediului” (163 milioane de lei).  

Allen Coliban: “un buget record pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli”

“Bugetul pentru 2024 propus Consiliului Local este un buget record pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli. Am ajuns la aproape 1,9 miliarde de lei pentru proiectele Brașovului. Și acest buget este unul consistent pe capitole precum Transporturi, Cultură, Învățământ, Educație, dar și Mediu”, a declarat primarul Allen Coliban, așa cum se arată în comunicatul menționat mai sus. 

“Nu există o singură prioritate, în top 5 sunt transporturile, capitolul de locuințe, cultură, învățământ și protecția mediului. Tot capitolul mobilitate are sume consistente, în primul rând pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Pe de altă parte, avem bugete record și pentru învățământ, pentru tot ceea ce ține nu doar de infrastructură și investiții în infrastructură, cât și pentru reparații și ce ne solicită școlile”, a mai transmis edilul.

Pe data de 12 februarie, proiectul de buget urmează să fie supus dezbaterii și aprobării Consiliului Local Brașov.

Credit foto principal: Primăria Brașov
Total
0
Shares
Pe aceeași temă