Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria Brașov investește în transportul prietenos cu mediul. S-au relansat licitațiile pentru realizarea unei piste de biciclete și amenajarea de benzi unice pentru transportul public

Municipalitatea din Brașov derulează mai multe investiții pentru facilitarea unui transport mai prietenos cu mediul. Astfel, s-au relansat două licitații – una pentru realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de 6 kilometri, iar cealaltă pentru amenajarea de benzi unice pentru transportul public pe 3 trasee – în total, peste 12 kilometri.

Pista pentru biciclete

În primul rând, Primăria Brașov a relansat licitația pentru amenajarea unei piste pentru biciclete care să facă legătura între terminalul RAT de la Poienelor, b-dul Victoriei și pista din centrul civic, ajungând astfel să unească Cartierul Astra cu puncte importante din oraș: gara, centrul civic și centrul istoric. Traseul va avea o lungime de 6 km și 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete, se arată într-un comunicat de presă remis de către instituție.

Investiția presupune amenajarea unei piste de biciclete pe partea carosabilă, delimitată de traficul rutier prin marcaj longitudinal și profile prefabricate din cauciuc, peste care pot trece, la nevoie, mașinile de intervenție. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea culoarului exclusiv pentru biciclete, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabilă, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de maxim 25 metri, dublate de indicatoare rutiere.

Parcare pentru biciclete în Brașov. Credit foto: Primăria Brașov

Pista va avea o lungime cumulată de 6,0 km pe traseul Terminal Poienelor, strada Poienelor, sens giratoriu (MC Donald’s), bulevardul Saturn, strada Minerva, strada Crinului, strada Micșunelelor, strada Lămâiței, strada Brândușelor, bulevardul Alexandru Vlahuță, bulevardul Gării, bulevardul Victoriei, bulevardul Mihail Kogălniceanu, conexiune cu pista de biciclete care face legătura între Camera de Comerț și Industrie și centrul istoric.

Vor fi amenajate 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete, fiecare dotat cu 50 de biciclete și cu rastele pentru parcarea acestora.

Se vor monta 520 de semne de circulație de atenționare și de informare despre existența pe traseu a pistelor de biciclete.

Durata lucrărilor de amenajare și marcare a pistelor pentru biciclete este de maxim 6 luni; durata cât mai scurtă de execuție a lucrărilor este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 11.877.833,92 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional.

Benzi unice pentru transport public

Primăria a relansat licitația pentru execuția lucrărilor de construcție pentru proiectul ,,Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Brașov și trotuare adiacente”. Este primul proiect al municipalității prin care se vor crea culoare speciale pentru transportul în comun, se arată în comunicatul de presă remis de către instituție.

Odată cu creșterea vitezei medii de deplasare a vehiculelor de transport public de călători, va crește și interesul brașovenilor pentru acest tip de transport, care, la orele de vârf, îi va ajuta să ajungă mai repede la destinație.

Primele trei benzi vor fi amenajate pe traseul linei 5, între terminalul Poienelor și cel de la Stadionul Municipal, precum și pe b-dul Victoriei, care va asigura legătura cu gara. Traseele destinate circulației transportului public pentru care se amenajează benzi dedicate sunt:

  • Sensul Astra – Bartolomeu: terminal transport public Poienelor – Calea București – Str. Toamnei – B-dul M. Kogălniceanu – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lungă – Calea Făgărașului – terminalul de transport public Bartolomeu (Stadion Municipal);
  • Sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea București – terminal transport public Poienelor;
  • B-dul Victoriei, pe ambele sensuri, între B-dul M. Kogălniceanu – terminalul de transport urban Gară.

Lungimea traseului benzilor dedicate, cumulată pentru cele 3 trasee, este de aproximativ 12,68 km.

Traseul benzilor dedicate transportului public. Credit foto: Primăria Brașov

Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent, prin frezarea pe o lățime de 3-4 metri și o adâncime de 4-6 cm a asfaltului existent și așternerea pe o suprafață de 49.475 mp  metri pătrați a unui covor asfaltic nou. Marcajele rutiere se vor reface pe o lungime totală, cumulată, de 39 de km, cu vopsea reflectorizantă.

Se vor reabilita trotuarele adiacente traseului benzilor, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri.

În zonele de intersecție cu străzile secundare sau la intrarea și ieșirea din sensurile giratorii, benzile dedicate vor fi colorate și marcate cu mesajul internațional ,,BUS Only ” (Doar pentru autobuz). De asemenea, separarea benzilor dedicate se va face, în funcție de posibilitățile din fiecare zonă de pe traseu, prin benzi rezonatoare sau semisfere de cauciuc.

Durata lucrărilor de amenajare și marcare a benzilor dedicate este de maxim 8 luni; durata cât mai scurtă de execuție a lucrărilor este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție.

Garanția lucrărilor executate va fi de 5 ani de la data semnării procesului verbal de recepție. Garantia aplicabilă marcajelor/indicatoarelor rutiere va fi de 2 ani.

Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 15 milioane de lei (14.444.026,49 lei) fără TVA, fondurile fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă