Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașov, unicul oraș din România care luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2025. Care este premiul acestei competiții? 

Brașov este singurul oraș din România care luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2025, cea mai importantă competiție în domeniul mediului și sustenabilității la nivel european. 

Potrivit unui comunicat remis recent de Primăria Brașov, Directoratul General pentru Mediu al Comisiei Europene a anunțat lista orașelor înscrise în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2025, Brașovul fiind unul dintre cele zece municipalități care au trecut de prima etapă. 

“Orașul de sub Tâmpa” este singurul din țara noastră care candidează la această categorie și este în competiție cu nouă orașe din alte șase țări europene. Acest titlul reprezintă angajamentul municipalităților înscrise de a atinge obiective ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltare durabilă și care astfel pot reprezenta un model de inspirație și de promovare de bune practici în celelalte localități europene.

Cele 10 orașe care au trecut de prima etapă a acestei competiții sunt: 

  • Brașov (România);
  • Brescia (Italia); 
  • Cagliari (Italia);
  • Graz (Austria);
  • Guimarães (Portugalia);
  • Logroño (Spania);
  • Novara (Italia);
  • Poznań (Polonia);
  • Rzeszow (Polonia);
  • Vilnius (Lituania).

Brașov, un oraș tot mai verde

“Brașovul este primul oraș din România care și-a propus ca, într-un timp scurt, să devină un model în domeniul protejării mediului și al sustenabilității, astfel încât să devină Capitala Verde a României. Multe dintre demersurile și proiectele noastre din ultimii ani au făcut ca acest obiectiv să devină unul dezirabil, astfel încât orașul nostru să aibă o calitate crescută a vieții și să fie un deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. De la transportul în comun ecologic, la proiectele care ne fac un oraș independent energetic, toate ne dau șansa de a ne poziționa în avangarda orașelor europene sustenabile”, a transmis primarul Brașovului, Allen Coliban, potrivit comunicatului. 

“Am trecut de prima etapă, iar acest lucru ne onorează, mai ales că suntem singurul oraș din România aflat în faza actuală a competiției. Ce este la fel de important, această candidatura ne și obligă. Ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Brașovului într-un oraș cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural”, a mai declarat edilul. 

Care sunt următorii pași?

Conform informațiilor furnizate de Primăria Brașov, în următoarele săptămâni, în prima etapă, un grup format din șapte experți independenți va evalua fiecare cerere, în funcție de 7 indicatori de mediu. Pe baza evaluării tehnice a experților, Comisia va anunța o listă scurtă a orașelor finaliste în vara anului 2023.

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană. Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană.

Procesul de evaluare a aplicațiilor are în vedere mai mulți indicatori, atât din perspectiva situației actuale, cât și a ultimilor 10 ani și a planurilor pentru viitor: calitatea aerului; calitatea apei; biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate; managementul deșeurilor și economie circulară; zgomot; lupta împotriva schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice.

Premiu de 600.000 de euro pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului câștigător

Câștigătorul Capitalei Verzi Europene va primi un premiu financiar de 600.000 de euro pentru a implementa acțiuni cheie în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol. Câștigătorii se vor alătura celor 15 orașe deja premiate la categoria Green Capital (începând din 2010).

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă