Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Un grup de inițiativă civică acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din parcul IOR. Spațiul verde, distrus sistematic în ultimii ani prin incendii și tăieri ilegale

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. În documentația depusă la Tribunalul Municipiului București, Asociația GIC IOR-Titan solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de Primăria Municipiului București prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică, și nu în proprietatea privată a primăriei. Maria Cocoru a fost acționată la rândul ei în judecată prin același demers, se mai arată în comunicatul de presă remis de către asociație.

Acțiunea juridică reprezintă o nouă etapă a luptei duse de locuitorii din cartierul Titan și împrejurimi pentru recuperarea acestei zone extinse a parcului IOR, care în ultimii 2 ani a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori și numeroase incendii de vegetație. Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri și sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea unei decizii nedrepte care văduvește orașul de un loc important pentru recreere și de o sursă vitală de aer curat, biodiversitate, răcoare, sănătate. 

Acțiunea invocă prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum și prevederile art. 192–194 din Codul de procedură civilă. Concret, GIC IOR-Titan argumentează că, după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispozițiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condițiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului București.

Suprafață incendiată în Parcul IOR. Foto: Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan

GiC IOR-Titan s-a constituit ca asociație neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanță comunitatea locală, să monitorizeze în continuare și să sesizeze autoritățile cu privire la distrugerea spațiilor verzi și a naturii urbane. „Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunității, a miilor de oameni care prețuiesc și au multe amintiri neprețuite din parcul IOR.

În ultimii aproape 60 de ani, multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a naturii din orașul în care trăim”, spune Cristian Șoimaru, președintele Asociației GIC IOR-Titan.

Locuitorii din Titan luptă de 11 ani pentru a-și lua parcul înapoi

Acțiunile civice pentru reîntregirea Parcului IOR au început încă din 2013, când, la inițiativa unui grup de cetățeni îngrijorați, mii de localnici au semnat o petiție prin care solicitau autorităților identificarea metodelor legale și morale prin care zona retrocedată să fie reintrodusă în parc. De-a lungul anilor, cetățenii au participat la ședințele publice ale consiliului local, cerând acțiuni concrete, au protestat în mod pașnic și s-au coalizat în diverse inițiative civice locale pentru a opri ecocidului care se desfășoară sub ochii lor. 

În februarie 2023, după ce noii proprietari au îngrădit zona și au început să otrăvească arborii, a luat naștere un nou nucleu civic – GIC IOR-Titan – care a mobilizat peste 1500 de locuitori ai cartierului la cel mai mare protest din România pentru salvarea unui parc. 

Cu ajutorul Greenpeace România, grupul a inițiat o petiție online care a fost semnată de peste 21.000 de concetățeni. Voluntarii grupurilor de acțiune civică au trimis sesizări la toate instituțiile de protecție a mediului, de apărare a legii și a ordinii publice, au organizat activități recreative, culturale, artistice și sportive în mai multe zone ale Parcului IOR pentru a sublinia utilitatea și nevoia protecției integrale a parcului.

Sub genericul „aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”, artiști, dansatori, performeri și vecini au organizat săptămânal momente artistice, lanțuri umane și proteste în apărarea zonei retrocedate și au publicat inclusiv un ziar despre parc. Au distribuit sute de postări pe social media, au trimis comunicate către presă, au împărțit afișe, flyere și adrese, au adunat date, documente și imagini despre parc, pe care le-au transmis și instituțiilor statului. Cetățenii au format grupuri de monitorizare pentru prevenirea defrișărilor, a transporturilor ilegale de material lemnos și pentru limitarea efectelor incendiilor, făcând sesizări la Poliția Locală și a Municipiului București, la Consiliul Local al Sectorului 3, la Primăria Capitalei și la instituțiile din subordinea acesteia.

În paralel, voluntarii GIC IOR-Titan au încercat să găsească soluții eficiente de anulare pe cale legală a dispozițiilor abuzive. Un sprijin important a venit din partea ONG-urilor care au vrut să se implice în această luptă: Greenpeace România, Fundația Comunitară București, Platforma de Mediu pentru București, CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică), EcoCivica și Agent Green. Interesul enorm suscitat de salvarea acestei zone este demonstrat și de activitatea intensă a altor două inițiative civice locale: Prietenii Parcului IOR și aici a fost o pădure/aici ar putea fi o pădure, precum și de nenumărate reportaje TV și apariții în presă.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă