Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

La Constanța a fost amenajată prima “mini-pădure urbană comunitară”:  3.000 de arbori plantați 

Sâmbătă, 1 aprilie, în municipiul Constanța s-a desfășurat acțiunea de plantare a unei “mini-păduri urbane comunitare”, transmite organizația pentru protecția mediului înconjurător Act for Tomorrow, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit sursei citate, pe spațiul verde situat între blocurile cartierului Inel 2 (Marvimex) din Constanța au fost plantați aproximativ 3.000 de arbori și arbuști, acoperind o suprafață de 2.000 de metri pătrați. Arborii provin dintr-o varietate de 14 specii, precum: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar și jugastru.

Proiectul, dezvoltat după metoda Miyawaki 

“Mini-pădurea” are la bază metoda Miyawaki (plantarea deasă, pe o suprafață restrânsă, a unei game variate de specii de copaci autohtoni, care se dezvoltă cu o intervenție minimă din partea omului, n.r.), recunoscută în anul 2006 cu PremiulBlue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie. 

Metoda Miyawaki permite dezvoltarea unei păduri dense, care va da naștere unui ecosistem complex și stratificat, adaptat mediului local, capabil să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. 

Beneficiile unui astfel de spațiu verde în mijlocul cartierului includ: 

  • îmbunătățirea calității aerului;
  • atenuarea efectului de insulă de căldură urbană; 
  • creșterea biodiversității;
  • reducerea poluării fonice; 
  • îmbunătățirea sănătății fizice;
  • reducerea stresului.

Colțul de natură este prevăzut cu alei si două zone de relaxare

Conform Act for Tomorrow, unicitatea acestui proiect constă în faptul că inițiativa va continua dincolo de evenimentul propriu-zis de plantare, vizând implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. 

Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.

Credit foto: Facebook Act For Tomorrow

Proiectul își propune crearea primului spațiu regenerativ din Constanța

“Prin acest proiect, ne propunem crearea primului spațiu regenerativ din Constanța și multiplicarea acestuia în alte cartiere din oraș, dar și o componentă puternică de conștientizare și responsabilizare – a locatarilor, precum și a cetățenilor din oraș – în vederea protejării arborilor și arbuștilor plantați, prin ateliere de educație ecologică și alte activități concepute pentru a aduce cetățenii mai aproape de natură”, au transmis reprezentanții Act for Tomorrow, pe Facebook.

Acțiunea face parte din programul de regenerare urbană “Natura urbană – oxigen pentru Constanța“, dezvoltat de Primăria Constanța împreună cu Asociația Act for Tomorrow.  Proiectul a fost susținut de OMV Petrom, prin programul “România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România. 

190 de voluntari au luat parte la acțiunea de împădurire 

La acțiunea de împădurire au participat circa 190 de voluntari – locuitori ai cartierului, angajați OMV Petrom și reprezentanți ai instituțiilor de mediu de la nivel local (Comisariatul Gărzii de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului), dar și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

“Mă bucur că am luat parte la acest proiect și că am plantat alături de locuitorii cartierului. Vă asigur că lucrăm pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe zone din Constanța”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, edilul Vergil Chițac.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă