Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașov: un parc fotovoltaic cu o putere de 20 MW va asigura 90% din energia necesară consumului public. Proiectul, în faza de licitație.

Vineri, 30 iunie, municipalitatea Brașov a lansat procedura de achiziție pentru amenajarea, în cartierul Stupini, a unui parc fotovoltaic cu o putere de 20 MW. Această instalație pentru producerea de energie electrică verde va asigura circa 90% din energia necesară pentru școliclădiri publice și iluminat, potrivit unui comunicat remis de Primăria Brașov.

Durata de realizare a documentației necesare și de execuție a lucrărilor este de 4 luni, din care 30 de zile pentru realizarea serviciilor de proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor, conform sursei citate. 

Valoarea maximă a achiziției este de 90.007.802 lei (+ TVA), criteriul principal de atribuire fiind cel mai bun raport calitate – preț. Investiția se realizează cu fonduri europene nerambursabile, peste 40 de milioane de lei fiind asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică

Informațiile furnizate de Primăria Municipiului Brașov arată că punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș.

În plus, parcul fotovoltaic va asigura și energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.

Peste 30.000 de panouri fotovoltaice, întinse pe o suprafață de 22 hectare 

După cum informează comunicatul municipalității, centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20.00 MW în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. 

Centrala va fi formată dintr-un număr de 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. De asemenea, pentru realizarea investiției, vor mai fi folosite 120 invertoare solare ON GRID, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente Data Manager și 1 echipament Energy Meter.

Ca urmare a realizării acestui proiect, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiției. Astfel, de la emisii de gaze cu efect de seră de 23.408 t. CO2 se va ajunge la 2.406 t. CO2.

Obiectivele ambițioase ale Brașovului: până în 2030, emisii de CO2 reduse cu 55% / până în 2050 – neutralitate climatică

Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat, în 2021, o țintă ambițioasă: aceea că, până în 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 vom atinge neutralitatea climatică. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele, dar și care constituie un pionierat în domeniu, nu doar la noi în țară, ci și în Europa”, a precizat primarul Allen Coliban, potrivit sursei citate. 

Un astfel de proiect este cel de a amenaja un parc fotovoltaic, în Stupini, care va asigura 90% din energia electrică necesară consumului public. Nu doar că astfel ne dobândim, aproape în totalitate, independența energetică pentru consumul public și reducem cheltuielile cu energia electrică publică, dar facem acest lucru prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, peste 40 de milioane de lei din investiție fiind fonduri asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare”, a mai susținut edilul Brașovului. 

via Primăria Municipiului Brașov

Total
0
Shares
Pe aceeași temă