Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Update: Primul tren electric nou cumpărat de România, produs de Alstom, a ajuns în București. Ce urmează?

Update – Sosirea la București a primului tren electric achiziționat de ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță faptul că a sosit în Gara de Nord primul tren electric Alstom Coradia Stream, fabricat în Polonia, care face parte lotul de 37 rame electrice interregionale de lung parcurs.

Potrivit anunțului postat de către ARF pe pagina de Facebook, în următoarea perioadă, rama electrică RE-IR 102 va începe efectuarea testelor (statice și dinamice) și derularea formalităților legate de autorizarea extinsă, deoarece acest model de tren nu a mai circulat la noi în țară.

După parcurgerea acestor etape, primele trenuri vor circula pe rutele București – Brașov și București – Constanța.

Primul tren produs de către Alstom pentru a fi livrat României, prin ARF – Autoritatea pentru Reforma Feroviara, din cadrul contractului privind achiziția a 37 rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs a trecut testele și inspecția finală de fabrică și este expediat către România / București, potrivit ARF.

Într-o postare pe pagina de Facebook, instituția precizează faptul că trenul este programat să ajungă de la Katowice (Polonia) la Curtici, pentru a face procedurile de intrare în țară, în seara de 2 decembrie 2023. La București este programat să ajungă pe 5 decembrie 2023 și să înceapă pregătirile din partea furnizorului în vederea livrării oficiale către ARF. 

În prima etapa, după testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice (pe Inelul de la Făurei al AFER și pe rețeaua feroviara publica). 

După finalizarea tuturor acestor etape și atingerea momentului în care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulația cu călători în siguranță, trenul va fi pus în circulație de către CFR Călători, câștigătorul licitației pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de calatori atribuit competitiv.

CFR Călători va opera primele 12 rame electrice (din totalul de 37 care vor fi livrate de către Alstom) pe următoarele rute:

  • București Nord – Constanța;
  • București Nord – Craiova;
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad;
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara Nord;
  • București Nord – Craiova – Petroșani.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2.421.771.878 lei, fără TVA, iar finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

Credit fotografii: Facebook / ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară
Total
0
Shares
Pe aceeași temă