Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Orieta Hulea (WWF România) avertizează: ”Etichetarea energiei nucleare și a celei obținute din combustibili fosili ca fiind sustenabile este un pas înapoi”

Parlamentul European a votat ieri etichetarea energiei din gaze fosile și nucleare ca fiind sustenabile în cadrul clasificării UE pentru finanțarea investitiilor numită și “taxonomia verde”.

Miliarde de euro riscă să fie redirecționate de la investițiile în energie regenerabilă (eoliană, solară și alte tehnologii prietenoase mediului), către combustibili fosili și energie nucleară. Dacă Parlamentul și Consiliul European nu se vor opune propunerii până la 11 iulie 2022, actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

WWF susține realizarea obiectivului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a UE cu privire la adăugarea celor două surse de energie la taxonomia UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate sustenabile în Europa.

WWF European Policy Office, împreună cu alte organizații precum ClientEarth, vor explora toate variantele prin care se poate opri dezinformarea ecologică.

„Etichetarea energiei nucleare și a celei obținute din combustibili fosili ca fiind sustenabile este un pas înapoi în realizarea obiectivelor Pactului Verde European. Acest vot dăunează planetei și generațiilor viitoare, permițând direcționarea a miliarde de euro atât de necesare în tranziția energetică, în investiții nesustenabile”, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.

Includerea gazelor fosile și a energiei nucleare în taxonomia UE vine în contradicție cu alte legi ale UE, în special cu obligațiile asumate în cadrul Acordului de la Paris, care prevede limitarea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade și accelerarea procesului de decarbonizare.

În plus, WWF solicită instituțiilor financiare să nu își altereze politica de „finanțare verde” și să refuze susținerea sau cumpărarea de obligațiuni verzi (green bonds) false, din moment ce actuala piață globală a obligațiunilor verzi (green bonds) exclude atât obligațiunile bazate pe gaz, cât și pe energie nucleară.

Înaintea votului de ieri, peste 489.182 de persoane din toată Europa și-au îndemnat deputații europeni să respingă acest vot și, implicit, legile ecologice false.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă