Credit foto: Facebook / Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor
Parcul Izvor, unul dintre cele mai „centrale” parcuri ale Capitalei – cu privire direct spre Palatul Parlamentului, se confruntă de ani buni cu o lipsă cronică de investiții și interes din partea administrației publice. Deși o asociație civică locală a tras numeroase semnale de alarmă, realitatea din teren rămâne neschimbată: locul de joacă a fost închis de ANPC, arborii plantați în 2020 s-au uscat toți, iar autoritățile nu au deocamdată niciun plan de a-i înlocui.
172 de arbori plantați în 2020, toți s-au uscat în mai puțin de un an
Ultima plantare oficială de arbori în Parcul Izvor datează din toamna anului 2020, când, în baza unui protocol de compensare, au fost plantați 172 de arbori. După un an, s-a constatat că 100% dintre arbori s-au uscat.
Plantarea a fost realizată de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în cadrul unei compensări care ar fi trebuit să aducă 302 arbori în total – 172 în Parcul Izvor și 130 în Parcul Floreasca.
Până astăzi, niciunul dintre acești arbori nu a fost înlocuit, iar ALPAB a confirmat, într-un răspuns oficial transmis Grupului de Inițiativă Civică Parcul Izvor, că „în bugetul pe 2025 nu sunt alocate fonduri pentru achiziția de material dendrologic”. Singura excepție: cinci arbori plantați de o asociație independentă, tot anul acesta.
Practic, autoritățile locale au abandonat, deocamdată, orice inițiativă de replantare, iar obligațiile asumate de ACCU în 2020 rămân neîndeplinite.
”Este revoltător că atâția ani Primăria Municipiului București nu a fost capabilă să gestioneze situația astfel încât plantarea în compensare să se realizeze.”, spun și cei de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor
Parcul Izvor nu beneficiază nici măcar de un sistem de irigații
Cu atât mai rău, Parcul Izvor nu beneficiază nici măcar de sistem de irigații. Deși în anul 2011 s-a făcut o investiție într-un sistem de irigații, acesta nu mai este funcțional de ani de zile. Astăzi, în parc se udă manual, cu furtunul, cu găleata sau din cisterne, pe porțiuni, după cum explică reprezentanții grupului de inițiativă. În 2024, ALPAB anunța intenția de a realiza un nou sistem de irigații, însă până în prezent nu s-a concretizat nimic, mai spun cei de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor.
Locul de joacă a fost închis în luna februarie de ANPC
În luna februarie 2025, în urma unui control ANPC, Castelul copiilor (locul de joacă cunoscut și ca „Parlamentul copiilor”) a fost închis din motive de siguranță. De atunci și până acum, în mijlocul verii, spațiul a rămas închis, iar autoritățile nu dau semne că locul de joacă ar putea fi modernizat prea curând.
Locul de joacă din Parcul izvor, ”Parlamentul copiilor”, a fost închis de ANPC în luna februarie a acestui an. Colaj cu fotografii din noiembrie 2022 (2 poze), ianuarie 2024 și respectiv iunie 2024. Credit foto: Facebook / Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor
În luna mai 2024, Primăria Capitalei a încheiat un acord-cadru de modernizare a 30 de zone de joacă și sport, contract în care era prevăzut inclusiv locul de joacă din Parcul Izvor. La începutul acestui an, a fost semnat și un contract subsecvent pentru a realiza unele dintre aceste modernizări – 14 la număr, dintre care și un spațiu de fitness din Parcul Izvor, dar nu și locul de joacă „Parlamentul copiilor”. Nu sunt bani, spun autoritățile – fondurile alocate pentru locurile de joacă în bugetul pe 2025 „sunt insuficiente pentru acoperirea necesarului din Izvor”.
Potrivit răspunsului ALPAB, „reamenajarea locului de joacă din Izvor se va realiza în funcție de alocările bugetare viitoare”. Astfel, comunitatea din zonă mai are ceva de așteptat până să se bucure din nou de locul de joacă.
”În concluzie, nu știm cum plănuiește Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București să arate amenajările locurilor de joacă din Izvor, însă retransmitem și cu această ocazie mesajul de a reface Castelul (Parlamentul copiilor), acesta fiind un element identitar al Parcului Izvor. Constrângerile financiare sunt un argument în plus ca banii publici să fie folosiți potrivit specificului parcului și dorințelor comunității.”, au mai transmis cei de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor.