Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

”Timpul nu mai are răbdare cu pădurile din România” – noul Cod Silvic, adoptat astăzi. Care sunt cele mai importante prevederi?

Noul Cod Silvic a fost adoptat astăzi în Camera Deputaților cu 245 de voturi ”pentru”. Acesta urmează să fie transmis spre promulgare către Președintele României.

Vorbim despre un moment deosebit de important – noul Cod Silvic este vital și oferă reglementare pentru mai multe aspecte. 

Acesta reglementează regimul silvic, guvernanța sectorului silvic, controlul aplicării și respectarea regimului silvic, precum și regimul sancționator al acestuia. De asemenea, stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor și tăierilor ilegale, mai precizează Ministerul Mediului. 

Cele mai importante prevederi din noul Cod Silvic:

Cităm dintr-o postare a Greenpeace Romania o parte dintre cele mai importante puncte prevăzute în noul Cod Silvic:

  • Protecție pentru pădurile urbane: Amendamentele care introduc Centurile Verzi vor proteja pădurile de lângă București și alte orașe mari, limitând tăierile doar la cazuri excepționale și favorizând plantarea de noi păduri periurbane.
  • Protecția arborilor remarcabili din fondul forestier: O măsură esențială pentru conservarea arborilor cu valoare naturală și culturală.
  • Acces liber și corect în pădure: Legislația consolidată va asigura accesul publicului pentru recreere și accesul jurnaliștilor pentru investigații esențiale.
  • Confiscarea camioanelor care transportă ilegal lemn: Pragul de confiscare a fost coborât la 5 mc de lemn ilegal, o măsură necesară pentru a preveni furturile.
  • Interzicerea tăierilor la ras în ariile naturale protejate: O măsură vitală pentru conservarea biodiversității unice din România.
  • Norme anti-conflict de interese: Reglementări stricte vor preveni abuzurile și corupția din sistemul silvic. 

Ce spune ministrul mediului, Mircea Fechet:

„Împreună putem da României, după 15 ani, o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor din țara noastră. Este o lege care merită din plin să fie în procedură de urgență, reprezintă totodată un jalon important din PNRR, timpul nu mai are răbdare cu pădurile din România, pentru care avem nevoie de reglementări clare și actuale. Astăzi, nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare și de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanța comercială a României”, a precizat ministrul Mircea Fechet. 

În alocuțiunea sa, Mircea Fechet a amintit de sutele de mii de locuri de muncă din domeniul forestier, care înseamnă traiul de zi cu zi pentru mii de familii, dar și de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supraviețui iarna fără lemn de foc.

„Depindem cu toții de resursele pe care ni le oferă pădurile noastre, ceea ce ne obligă să fim responsabili și să ne gândim la relația pe termen lung pe care o avem cu pădurea. Noul Cod răspunde celor trei perspective pe care le-am amintit: de conservare a pădurilor, a economiei și a vieții. Pentru toate acestea există un răspuns în Noul Cod Silvic, în sfârșit scrie foarte clar în lege că accesul în pădure este liber și nerestricționat, confiscăm dubițele și camioanele care transportă lemn fără acte, eliminăm situațiile de conflict de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic, împădurim terenurile care au fost despădurite și abandonate de proprietari”, a punctat demnitarul. 

Comunicatul Greenpeace:

”Salutăm faptul că în al treisprezecelea ceas al actualului Parlament, s-a votat în mod covârșitor pentru inițierea reformelor necesare în domeniul silviculturii.

Acest Cod Silvic nu este perfect, însă putem considera că este un pas important spre o administrare mai transparentă și mai sustenabilă a pădurilor. Forma finală a Codului Silvic reflectă așteptările puternic exprimate de societatea civilă, iar de această dată parlamentarii au înțeles că pădurile nu reprezintă doar o resursă de lemn, ci sunt cea mai importantă soluție pentru adaptarea la criza climatică.

Felicitări specialiștilor și organizațiilor de mediu care s-au fost implicați, timp de doi ani, în dezbaterile privind elaborarea Strategiei Naționale Forestiere și, ulterior, a noului Cod Silvic. Apreciem, de asemenea, Ministerul Mediului pentru curajul de a-și asuma reforme care deranjează interesele celor implicați în tăieri ilegale și pentru deschiderea pădurilor către cetățeni, așa cum este firesc.

Promulgarea noului Cod Silvic este asigurata, însă pana la implementare mai sunt pași importanți de făcut: nu de puține ori, intențiile pozitive ale unor legi au fost compromise prin legislație subsecventă cu norme excesive și contradictorii, așa ca eforturile activiștilor de mediu pentru aceasta reforma vor continua.”, este comunicatul de presă postat de către Greenpeace România pe pagina oficială de Facebook.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă