Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Bucureștenii, interesați de transportul urban: zeci de mii de participanți la evenimentele organizate cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității

Zeci de mii de persoane – părinți, copii, bunici și pasionați ai transportului public – au participat la activitățile organizate de TPBI și partenerii săi în Săptămâna Europeană a Mobilității 2024. Primăria consideră astfel evenimentele organizate un succes deplin.

TPBI transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, mulțumiri tuturor celor care au venit să viziteze spațiile amenajate pentru interesul deosebit pe care îl au față de transportul public, precum și tuturor partenerilor săi care au făcut posibilă această campanie inițiată de Comisia Europeană: Ministerul Transporturilor, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov, Primăria Mogoșoaia, STB SA, Metrorex SA, STV SA, Ecotrans STCM SRL, CFR SA, Alstom România, Softronic SRL, Therme Nord București, Asociația Română pentru Smart City (ARSC) și alții.

Activitățile s-au desfășurat în perioade diferite și au avut public-țintă diferit.

#HowIt’sShared

În cadrul acestei acțiuni, sute de călători au transmis către TPBI prin e-mail fotografii proprii care prezentau atât soluții bine aplicate, cât și imagini ce reflectau necesitatea de a modifica actualul mod de gestionare a spațiului public.

Pe de altă parte, materiale grafice care concentrau tema #SharedPublicSpace au rulat pe ecranele mijloacelor de transport în comun, pe cele din Aeroportul Internațional Henri Coandă și pe toate canalele de comunicare disponibile ale TPBI și ale partenerilor noștri în mediul online.

#SharedPublicSpeakers

„Mobilitatea Urbană și Reorganizarea Spațiului Public: Prioritizarea Transportului Sustenabil”. Primul mare eveniment a avut loc la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, o conferință organizată de TPBI împreună cu ARSC, în parteneriat cu Primăria Capitalei. Întâlnirea a fost o oportunitate unică de a discuta cu lideri din domeniul mobilității urbane și de a explora soluții concrete pentru viitorul orașelor noastre. Participanții au aflat din experiențele europene și au contribuit la discuții strategice esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă. Printre altele, această conferință și-a atins scopul de a promova conceptul de „shared public space”, discutând despre relația dintre urbanism și mobilitate, identificând soluții tehnologice pentru mobilitate urbană și facilitând schimbul de bune practici din Europa.

Prezent la discuții, Directorul General al TPBI, Vladimir Adrian Ghițulescu, s-a arătat încrezător în rezultatele proiectelor demarate de TPBI și în rezultatele investițiilor ce au loc pentru dezvoltarea transportului public în regiune.

#Proiectul „PRINCIPIUM MOBILITAS”

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană din cadrul Primăriei Capitalei, în colaborare cu TPBI, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă, de a prezenta evoluția transportului bucureștean cu beneficiile asupra dezvoltării orașului, atenuării emisiilor de gaze nocive, arătând importanța gestionării spațiului public într-un mod echitabil.

#ShareSpaceforKidsandPets

În Parcul Mogoșoaia, sâmbătă – 21 septembrie – între orele 10:00-14:00, mii de copii și însoțitorii lor au participat la acțiunile dedicate lor, pentru a promova educația în mobilitatea durabilă și a-i implica într-un mod distractiv și interactiv în ateliere de creație – pictură și desen, activități de joacă, în ateliere de educație rutieră pentru copii și interacțiunea cu pisicuțe și cățeluși, pentru a dezvolta responsabilitatea și empatia față de animale. Alte sute de persoane au participat la activități sportive în aer liber, Street Dance organizat de copiii talentați din cadrul școlii de dans „Ana Dance” și un concert – cu invitatul special Andreea Ionela Roată (Jolie).

#PublicSpaceEvents

În Parcul Regele Mihai I (intrarea din Piața Charles de Gaulle), STB SA, cel mai important operator de transport din regiunea București-Ilfov, a expus două troleibuze istorice (Rocar 412EA şi Rocar 812EA), totodată, fiindu-le prezentate celor câteva mii de participanți și alte soluții de mobilitate: plimbări cu trotineta sau cu bicicleta.

Credit foto: TPBI

Publicul a admirat câinii și caii prezentați de Batalionul 6 al Jandarmeriei București, iar reprezentanții Brigăzii Rutiere au desfășurat activități de educație rutieră pentru cei mici și au prezentat echipamentele și vehiculele speciale, în timp ce jandarmii au prezentat echipamentul de intervenție. Sâmbătă, iubitorii de muzică de fanfară s-au bucurat de acordurile oferite de Corpul Jandarmeriei.

#SharedPublicLines

Credit foto: TPBI

Un mare succes au avut și autobuzele de pe liniile care i-au purtat pe mii de călători către puncte istorice și de agrement din București și Județul Ilfov: linia 701, către Palatul Brâncovenesc (cu autobuze electrice Karsan e-ATA 12m); linia 702, pe ruta Parcul Regele Mihai I – Piscu Muzeul Atelier (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid); linia 703: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea (cu autobuze VDL Berkhof Ambassador); linia 704: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Sitaru (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid). Linia 700, cu autobuze electrice ZTE Granton, a asigurat legătura cu Gara de Nord.

#ShareExpoSpace

Alte mii de oameni au vizitat și expoziția STB SA din imediata apropiere a acestei Gări istorice, pe Bd. I. Ghe. Duca. Aici, principalul operator de transport din București și Ilfov a expus trei tramvaie de epocă (Thomson, tip P și Simmering). Din aceeași stație, alte patru tramvaie au circulat pe două trasee speciale care au asigurat legătura între Gara de Nord și Depoul Victoria, precum și între Gara de Nord și Gara Obor.

Credit foto: TPBI

Astfel, pe linia 58 (Gara de Nord — Gara Obor) au circulat tramvaiele Tatra T4R, iar tramvaiele Rathgeber și EP/V3A, pe linia 59 (Gara de Nord — Depoul Victoria). Tot de la stația Gara de Nord situată pe Bd. I. Ghe. Duca, au plecat troleibuzele Ikarus 415T pe linia 75 (Gara de Nord — Depoul Vatra Luminoasă), marcând astfel 75 de ani de la inaugurarea primei linii de troleibuz din Capitală.

#SharedPublicRail

Aici, la Gară, peste 10.000 de persoane au venit să vadă cele două expoziții, una cu implicarea partenerilor CFR, Autoritatea pentru Reformă Feroviară și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, iar cealaltă în colaborare cu STB SA. Un mare interes pentru public l-a prezentat Salonul Regal, dar și Muzeul CFR, ambele amplasate în incinta Gării de Nord.

Salonul regal a fost deschis atât sâmbătă, între orele 10.00-18.00, cât și duminică, la cererea publicului, între orele 10:00 – 14.00. Aici, au fost expuse mai multe elemente care au constituit o expoziție tematică specifică transportului pe șine.

Credit foto: TPBI

Muzeul CFR a fost deschis publicului larg tot weekendul, iar la peronul liniei 13 vizitatorii puteau vedea trenul Alstom Coradia, cea mai nouă și modernă achiziție a statului român, dar și Locomotiva LEMA, modernizată. Trenul Prezidențial, expus la linia 14, s-a bucurat și el de foarte multă atenție.

De la linia 12, sute de călători au plecat cu primele curse demonstrative ale Trenului Metropolitan, pe relația Gara de Nord – Gara Obor. Au avut loc patru plecări de la Gara de Nord și patru plecări – retur – de la Gara Obor.

Parcajele supraetajate și rastelele pentru biciclete expuse la Gara de Nord au fost o manifestare a inter-modalității în transportul public de călători.

Metrorex

Credit foto: TPBI

Metrorex SA a prezentat, sâmbătă, la Depoul Berceni, stația de metrou Berceni, trenul nou Alstom tip Metropolis, iar la stația inter-modală Străulești a avut loc o incursiune în timp privind dezvoltarea metroului bucureștean, o expoziție tematică. Tot sâmbătă, după modelul „porților deschise”, publicul a putut vizita Dispeceratul Central al Metroului de la stația Piața Unirii 1.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă