Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cum arată noile autobuze care vor circula prin Brașov? Sunt produse de Mercedes, au propulsie hibridă și sunt articulate

Municipalitatea brașoveană, împreună cu operatorul de transport RATBV, continuă programul de înverzire a flotei de autobuze și troleibuze și de transformare a transportului public în principala soluție de mobilitate în municipiu și în zona metropolitană, se arată într-un comunicat remis de către reprezentanții administrației publice locale.

După ce în ultimii ani a pus în circulație 72 de autobuze electrice, 51 de troleibuze și 10 autobuze hibrid electrice și este în faza de lansare a achiziției pentru încă 73 de autobuze electrice, cu fonduri nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, administrația brașoveană va înlocui o parte dintre autobuzele cu motorizare Euro 6 cu autobuze Mercedes hibrid electrice articulate.

Primul autobuz Mercedes hibrid articulat, din cele 15 achiziționate, a fost testat astăzi

„Este un nou lot de autobuze, Mercedes Citaro, hibrid, autobuze de capacitate mare, cu 148 de locuri pentru pasageri. Sunt autobuzele și capacitatea de care orașul nostru are nevoie pentru a convinge cât mai mulți brașoveni să folosească transportul public. Aceste autobuze le veți vedea circulând pe liniile care au o lungime mare și pe care avem cele mai multe solicitări din partea cetățenilor, liniile  care fac legătura dintre cartierul Noua și restul orașului, dar și pe cele dintre Saturn și Bartolomeu sau gară – Stupini.

Totodată, pe lângă aceste 15 autobuze noi, urmează să mai lansăm licitația pentru 73 de autobuze electrice, cu finanțare din PNRR. Operatorul de transport a gândit un plan și a înnoit flota și pentru deservirea municipiului Săcele, care era ultima piesă lipsă din zona metropolitană, astfel încât să avem un transport public integrat. Mă bucur că avem această înnoire a flotei și că o facem cu capacități dimensionate nevoilor orașului și, totodată, este direcția în care vom continua să dezvoltăm mobilitatea și în perioada următoare, folosind toate fondurile europene disponibile în acest sens”, a declarat primarul Allen Coliban.

Caracteristici tehnice autobuze Mercedes Citaro G HYBRID:

  • autobuze de tip articulat, cu capacitate mare de transport (lungime: 18,125 m);
  • capacitate totală de transport: 148 pasageri, din care 40+1 scaune;
  • autobuzele sunt cu podea integral joasă, trapă pentru accesul cărucioarelor cu rotile și 4 uși pentru urcare/coborâre pasageri.
  • tracțiunea este hibridă diesel-electric: motor diesel de putere 260 kW și motor electric de putere 16 kW. Supercondensatori pentru recuperare energie la frânare și alimentare motor electric.
  • dotări de bază: Electonic Brake System (EBS), suspensie pneumatică cu funcție de îngenunchere, retarder integrat în transmisie, sistem direcție inteligent și punte spate optimizate pentru reducerea consumului, aer condiționat;
  • dotări sisteme inteligente de transport: sistem de informare audio-video la interior și la exterior, sistem de numărare pasageri, sistem de supraveghere video, sistem de taxare, sistem de monitorizare-dispecerizare, sistem de asistență a șoferului

Valoarea celor 15 autobuze, achiziționate printr-un sistem de leasing financiar pe 5 ani, este de este de 33.375.000 lei, fără TVA.

De curând, RATBV SA a pus în operare alte 15 autobuze articulate Mercedes, diesel euro 6, recepționate la finalul lunii martie 2024, autobuze rulate. Aceste autobuze au intrat în circulație pe traseul Brașov – Săcele, urmând a fi utilizate și pe alte trasee urbane sau metropolitane în funcție de necesitate. Autobuzele diesel euro 6 au o capacitate totală de 138 pasageri, din care 40+1 pe scaune. Vehiculele au 4 uși de acces, podea coborâtă integral, rampă pentru accesul cărucioarelor cu rotile, aer condiționat, panouri de destinație electronice, validatoare electronice și sistem de monitorizare flotă.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă