Cea de-a zecea ediție a Allianz Motor Day a abordat problema sustenabilății asigurărilor auto. Discuțiile din cadrul evenimentului internațional găzduit de Allianz s-au axat pe modul în care electromobilitatea poate fi promovată ca o pârghie-cheie pentru reducerea amprentei de carbon, atât în zona de produse, cât și în zona de servicii, precum și pe modul în care pot fi reduse emisiile de CO2 prin gestionarea sustenabilă a despăgubirilor.
Repararea în loc de înlocuirea cu piese noi
Propunerea Allianz a fost clară: „În asigurările auto, vedem multe pârghii pentru gestionarea sustenabilă a despăgubirilor care pot reduce semnificativ emisiile de CO2. În acest context, găsirea unor oportunități adecvate pentru a repara, mai degrabă decât pentru a utiliza piese noi, are cea mai mare importanță”, a declarat Klaus-Peter Roehler, membru al Consiliului de Administrație al Allianz SE, responsabil pentru activitatea de asigurări din Germania, Elveția, Europa Centrală și de Est, precum și pentru Global P&C Retail și SMC și Global Claims.
În general, daunele provocate de coliziunile dintre autovehicule sunt de dimensiuni mici și medii și afectează în principal părțile exterioare ale vehiculului. Pentru acestea, există opțiuni de reparații prietenoase cu mediul. Producția unei piese noi are o amprentă de CO2 semnificativ mai mare decât o reparație.
„Deși aceste opțiuni de reparare sunt deja utilizate în prezent, vedem încă un mare potențial de îmbunătățire. Dacă asigurătorii cresc numărul de reparații auto în Europa cu doar două puncte procentuale pe an, conform calculelor experților noștri, pot fi evitate aproape 30.000 de tone de emisii de CO2, echivalentul consumului anual de energie a aproximativ 5.100 de gospodării. Aceste statistici stau la baza propunerii noastre de a crește numărul de reparații prietenoase cu mediul în viitor”, explică Roehler.
Certificarea ca atelier de reparații auto sustenabil
O altă pârghie pentru o gestionare mai sustenabilă a despăgubirilor este certificarea standardizată a atelierelor de reparații auto de pe piețele europene, în conformitate cu criteriile de sustenabilitate. „Allianz, împreună cu reprezentanți din industria autovehiculelor, susține crearea de standarde comune în Europa. Numai în acest mod ne va fi posibil să includem în mod conștient criterii de sustenabilitate în alegerea unui atelier de reparații auto”, spune Roehler.
Vehiculele electrice trebuie să devină potrivite pentru mase
Legislația UE prevede că Europa ar trebui să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și că, până în 2030, ar trebui să se înregistreze o reducere de cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelul din 1990.
Acțiunile organizației Net Zero Insurance Alliance (NZIA), convocată de ONU, contribuie la această reducere globală a amprentei de carbon. Allianz a fost un promotor timpuriu și co-fondator al NZIA în vara anului 2021, cu scopul de a promova decarbonizarea portofoliilor de asigurări.
„Avem o abordare holistică a subiectului mobilității durabile. Și un lucru este clar: fără mobilitate sustenabilă și fără o expansiune consecventă a mobilității electrice, obiectivele ambițioase ale UE nu pot fi atinse. Pentru ca mobilitatea electrică să fie potrivită pentru mase, toți participanții de pe piață trebuie să creeze soluții prietenoase pentru clienți. Acestea includ, printre altele, o extindere mai rapidă a infrastructurii de încărcare, prețuri competitive și servicii conexe utile”, afirmă Roehler.
O platformă pentru vehicule electrice care ajută clienții să decidă asupra mobilității durabile
Allianz colaborează cu experți și brand-uri recunoscute pentru a crea o platformă digitală dedicată vehiculelor electrice. Platforma va oferi informații complete clienților cu privire la mobilitatea electrică și va acționa ca un marketplace pentru tot ceea ce are legătură cu vehiculele electrice.
Platforma va oferi informații ce variază de la subiecte precum acoperirea stațiilor de încărcare, servicii precum verificarea bateriei înainte de cumpărarea/vânzarea unui vehicul electric folosit, instalarea wallbox-ului cu o verificare la fața locului, precum și un card de încărcare în condiții avantajoase. De asemenea, platforma va include produse de asigurare adecvate pentru vehiculele electrice.
Această platforma va fi disponibilă la începutul anului 2023, într-o primă etapă doar în Germania. În cursul anului viitor, Allianz Partners va facilita lansarea acesteia pe multe alte piețe. „Cu această platformă, Allianz își propune să ajute clienții să decidă în favoarea mobilității durabile, oferindu-le o gamă largă de informații, produse și servicii legate de electromobilitate, toate într-un singur loc”, conchide Roehler.