Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Să vorbim deschis despre transformarea sustenabilă a României și tranziția verde a economiei

Sustenabilitatea este despre planetă și despre ceea ce ai auzit aproape zilnic în ultimii ani. Ce înseamnă acest lucru? Că este despre tine, despre noi toți și despre viitorul generațiilor viitoare.

Investiția durabilă, investiția responsabilă ori investiția sustenabilă nu este ceva nou, dar ca orice lucru a suferit o evoluție. Ceea ce la început, acum câteva decenii, ESG însemna practic o evaluare etică a businessului, astăzi, însemnă integrarea aprofundată a factorilor de mediu, sociali și de guvernanță, prin evaluări cantitative și calitative.

Deci ne-am propus, la nivel global, să măsurăm riscurile secolului 21 care au consecințe negative asupra societății și asupra mediului și care pot afecta performanța financiară. Apoi identificăm și oportunitățile. Investițiile durabile acoperă o gamă largă de activități, de la investirea banilor în proiecte de energie verde până la investițiile în companii care demonstrează valori sociale, cum ar fi incluziunea socială sau buna guvernare, având, de exemplu, mai multe femei în consiliile lor de administrație.

Cum putem susține societatea și mediul?

Putem contribui la schimările climatice prin deciziile noastre zilnice (de exemplu ce mâncăm, ce folosim în exces, ce resurse epuizăm sau cât plastic folosim), optăm pentru acțiuni de diminuare ale amprentei de carbon sau ne implicăm în acțiuni de voluntariat.

Aceleași acțiuni adoptă și companiile, implicit băncile și companiile financiare. Și asta și datorită nouă. Da, ai citit bine!

Cum? Păi, să ne gândim la noul nostru comportament, al consumatorilor. Dacă o companie face ceva cu care nu ești de acord, tot mai mulți dintre noi renunță să mai cumpere de la acel brand și îi încurajajează și pe alții să facă același lucru.

Un studiu realizat în SUA a constatat că două treimi dintre consumatorii de toate vârstele preferă să cumpere de la companii care le împărtășesc valorile. În rândul milenialilor (persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani) această cifră crește la 83%. Deci, contăm!

Ce pot face companiile?

Mult. Sustenabilitatea este în centrul valorilor la nivel global și local, pentru a susține societatea și mediul. Pot contribui la combaterea schimbărilor climatice prin deciziile de investiție sustenabilă, acțiuni de diminuare ale amprentei de carbon sau pot ajuta dezvoltarea afacerilor responsabile cu mediul.

Atât companiile, dar și noi putem schimba modul de a face lucrurile. Putem schimba impactul nostru asupra planetei prin gesturi mici.

  • reducem emisiile CO2 generate de călătoriile de business cu avionul și mașina
  • reducem consumul de energie
  • reducem deșeurile menajere
  • ne axăm să procurăm energie 100% regenerabilă pentru toate clădirile companei
  • alegem energia verde – eoliană, solară, geotermală sau hidroelectrică.

Afacerile durabile pot ajuta planeta, comunitatea și pot genera și profit

În toată această transformare pe care o traversăm, un pas important este tranziția către economia verde. Iar, băncile urmează trendul, adoptând creditarea verde și acordând o atenție specială pentru afacerile durabile. Industriile cu consum intens de carbon, cum ar fi cele ce se bazează pe cărbune, petrol și gazele, vor întâmpina greutăți în a se finanța, deoarece creditorii vor fi tot mai reticienți.

În schimb, companiile sustenabile vor avea mai multe șanse să câștige noi oportunități de business, să economisească utilizând mai puține resurse, să aibă mai puține reglementări, să rețină cei mai buni oameni și să evite să piardă bani din procesele vechi cu consum intens de carbon.

În 2021, companiile au realizat un record: 859 miliarde de dolari investiți în afaceri durabile, potrivit Reuters. Bloomberg estimează că, până în 2025, peste 53 trilioane de dolari ar putea fi investiți la nivel global în afaceri sustenabile.

Este evident că suntem preocupați de sustenabilitate. Dar unde se situează România când vorbim de sustenabilitate?

Noi toți ne dorim să adoptăm practici mai responsabile, dar mai toți suntem la început și simțim nevoia de a afla mai multe informații despre ce presupune sustenabilitatea. Nu vă ascund că multe companii sunt îngrijorate de costurile pe care le-ar putea aduce integrarea sustenabilității în afacerea lor. Dar analizele arată că banii pot veni și prin responsabilitate.
Desigur, nu putem încă funcționa ca societate fără industriile importante care, din păcate, au un preț pentru mediu (uzine chimice, mine, topitorii, etc.), dar este important să ne transformăm, să căutăm soluții tangibile pentru aceste companii.

Vom constata că există mai multe drumuri care duc spre sustenabilitate dar, în cele din urmă, impactul este cel care ne interesează. Și contează! Trebuie să găsim moduri de a lucra împreună în diferite sectoare, geografii sau culturi. Trebuie să învățăm de la natură. Ne trebuie informații pentru că vorbim de un domeniu comlex, care va funcționa doar dacă lucrăm împreună.

Am lansat GreenCommunity pentru a mișca România pe drumul sustenabilității

România durabilă începe prin transformare, atat în modul în care gândim, acționăm, raportăm, dar și în cel în care finanțăm și dezvoltăm. De la lansarea publicației GreenCommunity am constatat că este nevoie de educare și formare a societății în această direcție. Este nevoie să creștem împreună. Și ne dorim să punem umărul la transformare, la informare, la diseminare. Vrem să fim locul în care iau naștere comunitățile responsabile #green.

Totodată, ne-am propus să vorbim deschis despre cum se transformă lumea investitiilor din România, cum arată drumul către finanțarea verde, dar să vă arătăm și impactul sustenabilității asupra noastră a tuturor.

Conferința ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este primul pas! Te invităm să dezbatem despre creditarea verde, între necesitate și fantezie! Așa îmi vine să-i spun după ce am citit Raportul asupra sustenabilității financiare publicat de BNR din care am reținut acest paragraf.

“Atragerea fondurilor destinate tranziției către o economie verde ar trebui să se regăsească printre prioritățile de țară. Conform indicelui MIT (Green Future Index) privind abilitatea țărilor de a facilita tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, România se situează pe locul 47 în anul 2022 (față de 48 anul anterior) și se regăsește în categoria țărilor al căror progres către un viitor verde este lent și inegal”, subliniază specialiștii BNR.

Unde ne găsim? La început de drum! Sau în urmă…

Așa că pentru a pune bazele unor discuții despre toate aceste teme care ne vor acapara viitorul cu siguranță, vă invit să participați alături de noi la Conferința ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” din 28 iunie 2022.

Cu cine dezbatem teme de interes?

Sunt alături de noi Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Amalia Stamate (Banca Națională a României), Istvan Jakab (Reprezentanța Comisiei Europene în România), George Cărpușor (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Andrei Botiș (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), Ioana Voinescu (BCR), Flavia Popa (BRD Groupe Société Générale), Marius Gavrea (ING Bank), Adrian Codîrlașu (UniCredit Bank), Ionuț Encescu (First Bank).

Moderatorul evenimentului este Bogdan Căpraru, Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru în cadrul Consiliului Fiscal din România.

Ca să ne cunoaște și să dezbatem, te rog să-mi dai un email la gabriela.dinu@greencommunity.ro, cu subiectul ”Participare Conferinta” și următoarele specificații: Nume, Companie, Funcție, Telefon și Email. O să primești o confirmare individuală pentru participare și programul conferinței.

Vă aștept să construim GreenCommunity!

Total
0
Shares
Pe aceeași temă