Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ce măsuri cred românii că sunt necesare pentru a contracara efectele încălzirii globale

Recent, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a dezvoltat un studiu prin care a evaluat percepțiile și obiceiurile românilor cu privire la problemele de mediu și conceptul de schimbări climatice.

Cercetarea a dezvăluit că doar 8% dintre români sunt de părere că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă cu care se confruntă lumea în prezent, iar procentul celor care văd acest fenomen drept problema majoră a lumii în următorii 20 de ani crește la 13%.

Cu toate acestea, 76% dintre intervievați consideră că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă, în timp ce 4 din 10 respondenți asociază conceptul de încălzire globală cu ideea de “creștere a temperaturilor”. 

Trei sferturi dintre români au sesizat efecte ale fenomenului încălzirii globale în România

Raportul arată că, în țara noastră, fenomenului încălzirii globale a fost sesizat de trei sferturi dintre români. Tăierea arborilor și numărul mare de autovehicule sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la acest fenomen.

Chestionați cu privire la adoptarea unor măsuri care ar putea reduce efectele încălzirii globale, cei mai mulți dintre respondenți sunt favorabili plantării de mini păduri urbane în toate orașele medii și mari din țară (94%). Totodată, 8 din 10 români cred că este o măsură bună ca țara noastră să devină independentă energetic până în 2050. În plus, aproape două treimi (65%) susțin ideea pornirii generatoarelor 3 și 4 de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

În schimb, doar 54% dintre români sunt de acord cu ideea renunțării la mașinile cu motoare termice, iar jumătate dintre participanții la cercetare spun că nu ar plăti suplimentar pentru a utiliza energie din surse regenerabile.

Ce înțeleg românii prin “încălzire globală” și ce măsuri cred că ar trebui luate împotriva acestui fenomen?

Aproximativ 4 din 10 intervievați asociază conceptul de încălzire globală cu ideea de “creștere a temperaturilor”, 16% cu “topirea ghețarilor”, 11% cu “schimbări regionale de temperaturi” sau cu “precipitații”, alți 11% cu “poluarea” sau “defrișările”, iar unul din 10 respondenți îl asociază cu “modificarea anotimpurilor”.

Pentru a combate încălzirea globală, o treime (34%) dintre români cred că prima măsură pe care ar trebui să o ia Guvernul ar fi să oprească tăierile ilegale de arbori sau să realizeze împăduriri, iar unul din 10 intervievați este de părere că ar trebui introduse măsuri care să vizeze restricționarea traficului ori a vehiculelor poluante. 

Atunci când este vorba despre măsuri menite să stopeze poluarea, cei mai mulți dintre respondenți (25%) pun pe primul loc măsurile legate de restricționarea traficului sau de încurajare a transportului alternativ, acestea fiind urmate de măsuri privind oprirea tăierilor ilegale de arbori sau împăduriri (15%) și de măsuri privind impulsionarea și sprijinirea colectării selective și a reciclării.

Comportamente sustenabile

Când au fost întrebați dacă, în ultimul an, au adoptat unele măsuri care se înscriu în sfera comportamentului sustenabil, aproape 9 din 10 români au răspuns că au colectat selectiv deșeurile în propria gospodărie, 87% declară că au redus consumul de energie acasă, iar 83% că au redus consumul de apă. 

8 din 10 români spun că au redus utilizarea produselor de unică folosință, cum ar fi pungi de plastic, tacâmuri de unică folosință, șervețele umede etc. Trei sferturi (76%) dintre intervievați susțin că, în ultimul an, au utilizat modalități de transport prietenoase cu mediul (mers pe jos, cu bicicleta, utilizarea transportului în comun, a autoturismelor electrice). 

Mai mult de atât, 7 din 10 afirmă că au cumpărat produse de sezon și produse locale, pentru a evita produsele care sunt transportate de departe și, prin urmare, contribuie la emisiile de dioxid de carbon, iar 64% că au consumat foarte puține produse de origine animală, din comerț. 

6 din 10 (61%) români au redus, în ultimul an, utilizarea mașinii, călătorind împreună cu alte persoane (carpooling) sau folosindu-și propriile mașini într-un mod mai eficient. Unul din 5 (20%) participanți la sondaj spune că și-a achiziționat, în ultimul an, o mașină care consumă mai puțin sau e mai prietenoasă cu mediul (hybrid, electrică etc.), iar unul din 10 că, în aceeași perioadă, și-a instalat un echipament care produce energie regenerabilă (turbină de vânt, panouri solare etc.). 

Nu în ultimul rând, 44% dintre intervievați spun că au participat cel puțin o dată la o campanie de ecologizare, iar 42% la împăduriri pe bază de voluntariat. Aproape unul din 5 respondenți declară că a donat bani pentru o cauză de protecție a mediului.

Prețurile ridicate încetinesc tranziția către mașinile electrice

Din cei 62% dintre participanți la studiu care au cel puțin un autovehicul în gospodărie, 45% au mașini mai vechi de 11 ani și doar unul din cinci (21%) are autovehicule cu vechime de maxim 5 ani. De asemenea, trei sferturi dintre aceștia au cumpărat autoturismul la mâna a doua. Dintre cei care și-au cumpărat un autovehicul nou, 29% declară că l-au achiziționat prin Programul RABLA.

Mai mult de jumătate (54%) dintre respondenți dețin autovehicule cu motorizare diesel, 36% pe benzină, 6% GPL, 2% spun că posedă un autovehicul hibrid, iar doar 1% utilizează vehicule electrice. 

Mai mult de o treime (37%) spun că au în plan să achiziționeze o mașină electrică, dar principala barieră care blochează achiziția unui astfel de autovehicul este prețul ridicat, iar peste jumătate (51%) spun că nu își permit financiar. Unul din 10 respondenți invocă lipsa infrastructurii de încărcare, 6% faptul că nu sunt prietenoase cu mediul, iar 4% că au autonomie redusă.

*Informațiile prezentate în cadrul acestui articol au fost preluate de pe site-ul web al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite aici.

Credit foto: Markus Spiske, Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă