Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

FOTO. Cel mai mare parc construit după Revoluție în București prinde contur. Parcul Liniei Faza 2 este gata și integrează o pădure urbană, spații de lucru în aer liber și alte facilități. 

Parcul Liniei este un proiect de regenerare urbană prin care hectare întregi de teren acoperite cu deșeuri, practic o zonă lăsată în paragină, se transformă într-un parc liniar prin centrul Sectorului 6 al Capitalei. Primele lucrări au demarat acum 2 ani, iar 12 luni mai târziu era gata primul tronson.

Dumincă, încă 3,5 hectare de parc nou-nouț, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosință. Este a doua fază a Parcului Liniei, transformată și ea dintr-un morman de gunoaie și moloz într-o adevărată oază de verdeață. Mii de oameni au venit cu mic, cu mare, la inaugurare.

Acum aproape un an, de 1 Iunie 2023, primul parc al Cartierului Militari, care va deveni la finalizare cel mai lung parc liniar din Europa, își primea cei dintâi vizitatori. Atunci a fost inaugurată faza întâi, lungă de 630 de metri și întinsă pe 4,5 hectare. Intrarea se face din Str. Lujerului, între Plaza Mall și Cora Lujerului.

A doua fază pornește de la Gara Cotroceni și ajunge până la Bd. Doina Cornea, la binecunoscutul mall AFI Cotroceni. Are o lungime de 580 de metri și o suprafață de 3,5 hectare, din care un hectar este ocupat de o pădure urbană.

Tot în ultimul an, a fost lățită și extinsă cu o jumătate de hectar prima fază a parcului, unde a fost amenajat un spațiu dedicat patrupedelor.

Bucureștiul se bucură, astfel, în total, de peste 8 hectare de parc nou, într-o zonă unde era nevoie de spațiu verde ca de aer! Cu atât mai mult cu cât terenul de aici era un focar de infecție, plin de gunoaie, de bălării dese și deșeuri provenite din construcții. A fost curățat și transformat într‐un spațiu atractiv de plimbare, sport și petrecere a timpului liber.

Ciprian Ciucu: „Este cel mai mare parc deschis în București, după Revoluție”

„Din vara anului trecut și până acum am adăugat încă patru hectare de spațiu verde și spații de relaxare pe locul pe care timp de 30 de ani a fost o groapă de gunoi. Sunt aici multe atracții, noi locuri de joacă și spații de relaxare inedite, o pistă de biciclete de aproximativ 1,5 km, inclusiv o pădure urbană. Numai în Faza 2 am plantat 1.500 de arbori. 

Astfel, Parcul Liniei a ajuns la peste 8 hectare și este cel mai mare parc deschis după Revoluție în București”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Faza II a Parcului Liniei o completează armonios pe prima. Conține și ea locuri de joacă pe categorii de vârstă, leagăne pentru persoane cu dizabilități, mese de pingpong, de teqball, aparate pentru sport în aer liber, mese unde oamenii pot să facă un picnic, zone de relaxare cu mobilier urban de calitate, precum și foișoare smart, cu WiFi free și prize la care se poate conecta laptopul și lucra în aer liber. 

Tot în noua bucată de parc există o piațetă, fântână drydeck, o zonă unde flutură 30 de steaguri (27 ale statelor UE, plus un steag al Republicii Moldova, al UE și al Primăriei Sectorului 6). O altă noutate aici e că linia ferată nu a mai fost acoperită cu deck, ci cu marnă, un material prietenos cu mediul. 

Ce facilități are Faza 2 din Parcul Liniei, inaugurată azi:

 • pistă de biciclete de 585 de metri, în continuare celei din faza întâi;
 • o pădure urbană de 1 ha, cu 900 de arbori: brazi, pini, tei, salcâmi, pruni, arbori de lalea etc. Este prima pădure urbană într-o zonă intens locuită. În afară de această pădure, alți 550 de copaci au fost plantați în Faza II a parcului, iar 350 de arbori au fost plantați în faza întâi;
 • 2.500 de arbuști și mii de flori;
 • suprafața spațiului verde e de 5.093 mp, cu sistem automatizat de irigații;
 • pe o bucată de 5.000 mp, care a fost denumită Liniei II bis, au fost amenajate doar alei încadrate de spațiu verde;
 • pumptrack (267 mp);
 • fântână drydeck (64 mp);
 • locuri de joacă;
 • zonă de fitness și de hamace;
 • 5 foișoare smart, dotate cu prize și WiFi;
 • 4 pergole metalice, cu spații de relaxare;
 • bănci de mai multe tipuri;
 • cișmele și toalete ecologice;
 • 3 rastele de biciclete;
 • panou informatic;
 • totul este monitorizat video, cu camere de supraveghere.

Întreaga investiție a costat 15 milioane de lei cu TVA.

Încep lucrările la Faza III, cea mai mare

De acum, vor fi demarate lucrările la Faza III și ultima, cea mai vastă, de 8 hectare și 3 km. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și a scos deja lucrările la licitație. Ca și la fazele I și II, lucrările vor începe cu igienizarea terenului viran. Faza III se anunță a fi una spectaculoasă, spun reprezentanții administrației. Va include zone de picnic, de hamace, de cățărare, locuri de joacă, terenuri de sport, piațetă urbană, zonă de artă urbană și de evenimente, spații comerciale, dar și o zonă de expoziție CFR.

La final, între Lujerului – Valea Cascadelor – Bd. Doina Cornea, ne vom bucura de cel mai lung parc liniar din Europa (de peste 4,2 kilometri),.

„Vom avea aici, undeva la anul pe vremea asta sau cel târziu în vara lui 2025, cel mai lung parc din România, un parc liniar după modelul celui de la Paris, de unde ne-am inspirat”, a mai precizat primarul Sectorului 6. 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă