Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Mai cald ca niciodată: Anul 2024 ar putea deveni cel mai fierbinte din istorie, depășind 2023, spun cercetătorii. Canicula continuă săptămâna aceasta în România

Credit foto: Ralf Liebhold / Shutterstock.com

Mare parte a țării noastre trece zilele acestea printr-un val de caniculă. Însă nu ne aflăm nici la primul și nici la ultimul episod de acest fel. Astfel, pe seama schimbărilor climatice, ne vom confrunta tot mai des cu temperaturi record și perioade de secetă, alternate cu fenomene meteo extreme, precum furtuni abundente sau inundații.

Potrivit Reuters, luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, a declarat serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice. Se continuă astfel seria lunilor cu temperaturi excepționale din acest an, despre care unii oameni de știință au spus că va deveni cel mai cald an înregistrat în istorie. 

GreenCommunity scria în luna ianuarie despre faptul că 2023 a fost cel mai cald an din istorie atât la nivel european, cât și în România, cu temperaturi record pe timpul verii, dar și cel mai cald Crăciun înregistrat vreodată.

Acum, cercetătorii constată că fiecare lună începând din iunie 2023 – practic 13 luni la rând – au fost cele mai calde de când se înregistrează temperaturi în istoria noastră, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene într-un buletin lunar.

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca fiind cel mai cald an de când au început înregistrările, după ce schimbările climatice cauzate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino au împins temperaturile la maxime record în prima jumătate a anului 2024, au spus unii oameni de știință.

„Acum estimez că există o șansă de aproximativ 95% ca 2024 să depășească 2023 și să fie declarat cel mai cald an de când au început înregistrările globale de temperatură la suprafață, la mijlocul anilor 1800”, a spus Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, organizație non-profit din SUA, citat de Reuters.

Fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperaturile medii globale. Efectul s-a diminuat în ultimele luni, însă îi resimțim încă consecințele.

„El Nino este un fenomen natural care va apărea constant. Nu-l putem opri pe El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”, a spus Friederike Otto, cercetătoare în climă la Institutul Grantham din Imperial College London, citată de Reuters.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă