Foto: Proiectul teatrului Grivița 53 / grivița53.ro
”Noi facem un spital” poate părea un slogan banal la prima vedere, însă descrie foarte bine forța comunității. Sunt niște cuvinte care, din fericire, s-au materializat la finalul anului trecut. Asociația Dăruiește Viață a reușit să finalizeze, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și 8.000 de firme, spitalul de la Marie Curie. Și luna aceasta și-a primit primii pacienți, o victorie uriașă în primul rând pentru copiii care vor fi tratați acolo, dar și pentru speranța colectivă a societății.
Proiectul Dăruiește Viață continuă.
Însă, zilele acestea, un alt edificiu construit prin susținere din partea comunității încearcă să iasă la lumină în București. Este vorba despre un teatru. Un spațiu cultural care să rămână moștenire Capitalei.
Grivița 53, teatrul construit cu sprijinul comunității
Acesta se ridică pe Calea Griviței, la numărul 53. Șantierul este în toi, însă inițiatoarea proiectului, Chris Simion-Mercurian, spune că mai este nevoie de o sumă de 500.000 de euro pentru finalizarea teatrului.
Aceasta a precizat faptul că până la sfârșitul lunii mai, structura de rezistență a teatrului va fi gata. Și a oferit detalii despre cum s-a finanțat inițiativa până acum – din granturi, de la companii private și alături de 11.000 de donatori, persoane fizice.
”Grivița 53 va fi mai mult decât primul teatru construit din inițiativă privată în ultimii 78 de ani, Grivița 53 devine primul teatru din istoria culturală a României construit de comunitate. Pe 31 decembrie 2024, nici o zi în plus, avem termen limită de a avea clădirea funcțională.
În cei 8 ani de când am început acest demers am strâns 1,9 milioane Euro din granturile SEE 2014-2021 prin Programul RO-Cultura, aprox 1 milion de Euro sponsorizări și donații, 200.000 Euro (prima investiție personală, banii obținuți pe casa bunicii cu care am cumpărat terenul). Mai avem nevoie de 500.000 de Euro pentru a finaliza interiorul clădirii si pentru a realiza dotarea tehnică. Last call to action! Mulțumim!”, este o parte din mesajul postat pe pagina de Facebook Grivița 53.
”La distanță de 9433 de cărămizi ctitor (53 de Euro o cărămidă) sau câteva companii care să acopere suma de 500.000 Euro pentru interiorul teatrului și pentru achiziționarea echipamentului tehnic care să-l facă funcțional. Știu proiecte (chiar culturale) care au primit această sumă de la o singură companie. Știu alte proiecte care au primit această sumă de la mai multe companii. Trebuie doar ca povestea noastră să fie auzită de cine trebuie, de cine are aceleași valori și de cine vrea să vină cu un exemplu concret de implicare civică. Termen limită 31 decembrie 2024, în care este solicitată și recepția clădirii, nu doar finalizarea ei. Last call to action și vom avea un spațiu cultural de care o să ne mândrim, pe care îl vom da ca exemplu și care va rămâne in istoria noastră culturală.” , se arată într-un alt mesaj postat de către organizația care construiește teatrul.