Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Creditarea verde din România a prins viteză și a crescut de trei ori într-un an. Care sunt cele mai presante provocări întâmpinate de bănci în calea accelerării acestui tip de împrumuturi

Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România 2023, elaborat de specialiștii Direcției stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a României, relevă faptul că, în continuare, companiile din România aflate în sectoare care au o vulnerabilitate medie sau ridicată la riscurile analizate (inundații, secetă și temperaturi ridicate) sunt importante în economie.

Aceste corporații au generat 25 la sută din valoarea adăugată brută totală în 2022, iar expunerea bancară a acestora a reprezentat 28 la sută din stocul de credite acordate companiilor nefinanciare la finalul aceluiași an. În esență, tabloul surprinde principalele evoluții în domeniul schimbărilor climatice și al finanțării verzi prin prisma unor indicatori grupați în cinci categorii, respectiv economia reală, riscul fizic, riscul de tranziție, finanțarea verde și politicile guvernamentale.

1,6% din creditele acordate de bănci corporațiilor din România sunt verzi

Potrivit documentului BNR, stocul creditelor bancare verzi acordate companiilor a atins nivelul de 3 miliarde lei în luna septembrie 2023 (1,6 la sută din întregul portofoliu de credite bancare acordate sectorului), o valoare de 3 ori mai mare față de cea din luna corespunzătoare din 2022. Principalele destinații ale acestor credite sunt reprezentate de clădirile verzi (46 la sută), electricitate și sisteme de încălzire și răcire (24 la sută) și investițiile de eficiență energetică (9,7 la sută).

Banca Națională a României a derulat în vara anului 2023 cea de-a doua ediție a Chestionarului pentru evaluarea tendințelor și a gradului de pregătire privind schimbările climatice în rândul instituțiilor financiare, ca urmare a Recomandării R/6/2021 privind sprijinirea finanțării verzi emise de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială.

Rezultatele indică un interes în creștere atât din partea instituțiilor de credit, cât și din partea IFN pentru finanțarea proiectelor verzi în perioada următoare. Majoritatea instituțiilor respondente (90 la sută dintre instituțiile de credit, respectiv 82 la sută dintre IFN) au lansat sau au în vedere lansarea pe viitor (următorii 3 ani) de produse verzi. Deși definițiile produselor verzi sunt diferite la nivelul instituțiilor respondente, majoritatea prezintă caracteristici și procese aliniate Taxonomiei Uniunii Europene sau sunt în linie cu Green Loans Principles (dezvoltat de Loan Market Association).

Lipsa datelor, cea mai presantă provocare pe care p întâmpină băncile în implementarea și dezvoltarea produselor verzi

Cea mai presantă provocare întâmpinată de instituțiile financiare din România la implementarea și dezvoltarea produselor verzi rămâne în continuare cea referitoare la disponibilitatea datelor, se mai arată în studiul realizat de specialiștii Băncii Centrale. Aceasta este urmată îndeaproape de instabilitatea cadrului legislativ și de lipsa cunoștințelor necesare în domeniu.

Această serie de provocări este similară opiniilor instituțiilor financiare europene, conform cărora cele mai presante probleme se referă la: lipsa unor evaluări solide a expunerilor băncilor la riscurile climatice; lacune în dezvoltarea unor abordări adecvate de guvernare a datelor și de cuantificare uniformă a riscurilor climatice și a indicatorilor de performanță și lipsa unui cadru robust de testare la stres a riscurilor climatice și de mediu.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă