Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Klaus Iohannis, în vizită la școala verde din Buzău: ”Tânăra generație își dorește această abordare pentru mediu, pentru a preveni schimbarea climei”

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat astăzi Școala Gimnazială nr. 11 din Municipiul Buzău, în contextul Zilei Mondiale a Mediului și a Zilei Învățătorului. Școala Gimnazială nr. 11 îmbină calitatea educației oferite elevilor cu componente specifice școlilor verzi. Clădirile unității de învățământ includ o serie de elemente de infrastructură școlară sustenabilă, fiind astfel un model pentru alte instituții de învățământ din România.

Raportul Administrației Prezidențiale „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, axa verde a Proiectului România Educată, cuprinde numeroase măsuri pentru dezvoltarea unei infrastructuri și a unei culturi școlare sustenabile. Obiectivul general al raportului este ca școlile să devină exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii – ca viitori cetățeni activi – să adopte un comportament adecvat de protecție a mediului.

Beneficiile unei infrastructuri educaționale „verzi” sunt multiple și generează o creștere a stării de bine a elevilor și a profesorilor, precum și o creștere a calității învățării. În plus, școlile eficiente energetic pot contribui substanțial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea consumului de energie și, implicit, a cheltuielilor cu energia în unitățile școlare.

Raportul Administrației Prezidențiale s-a aflat în consultare publică în prima parte a anului 2022, forma sa actuală urmând să fie disponibilă marți, 7 iunie, pe site-ul Administrației Prezidențiale. Implementarea Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” necesită un efort transpartinic, instituțiile centrale și locale, organizații neguvernamentale, mediul privat, unități școlare și universități având responsabilitatea să colaboreze pentru punerea în practică a reacomodărilor din raport. Unele dintre măsurile raportului sunt deja în proces de implementare – Săptămâna Verde, de exemplu, a fost inclusă în structura anului școlar 2022-2023, iar apeluri de proiecte pentru investiții în eficiență energetică în școli au fost lansate de instituții publice, ele beneficiind de interesul potențialilor beneficiari.

”Astăzi am vizitat o școală din Buzău, o școală foarte bine pusă la punct, într-un municipiu în plină dezvoltare. Întâmplarea face ca pe 5 iunie să sărbătorim două zile importante: Ziua Învățătorului – și vreau să felicit astăzi și acum, cu această ocazie, pe toți cei care se consideră învățător, învățătoare, dascăl, profesor.

În aceeași zi sărbătorim Ziua Mediului – și aici cred că merită felicitări și încurajări toți cei care se implică pentru a proteja mediul înconjurător și care se implică pentru proiecte mici și mari, care sunt gândite să prevină schimbări catastrofale ale climei noastre. Această școală, Școala 11 din Buzău, pune un accent deosebit pe educație pentru mediu, pe economie circulară, adică se refolosesc materialele care altfel se aruncă, se colectează și se folosește apa pluvială, există o seră didactică și multe alte proiecte. Felicitări doamnei director, conducerii școlii, întregului corp didactic și o apreciere specială pentru elevii care participă la toate aceste proiecte.

Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, în care încercăm să venim cu abordări mai moderne, mai actuale şi o parte semnificativă din acest mare întreg pe care l-am numit „România educată” este educația pentru mediu. Am elaborat un material care pune accent special pe educația pentru mediu în școlile din România, dar astăzi am văzut că avem, aici, o școală care deja aplică foarte mult din ceea ce credem că trebuie să se regăsească în școli.

O notă specială, dacă suntem în această etapă, aș face o remarcă legată de administrația locală de aici, din Buzău. Am discutat cu domnul primar multe din aceste chestiuni și am găsit o administrație care este foarte aproape de aceste teme și se implică pentru a avea proiecte în școli, ceea ce, în acest context, ne interesează în mod deosebit. Dar întreaga administrație este preocupată de mediu, și mi se pare un lucru foarte bun, pe care țin să îl subliniez.

Cred că este un lucru extrem de important, că tânăra generație își dorește această abordare pentru mediu, pentru a preveni schimbarea climei. Există o serie de sondaje care ne arată că aproape toți copiii sunt foarte interesați de aceste teme. Aproape toți copiii și tinerii doresc să fie implicați în aceste teme și astfel avem motive de optimism. Tânăra generație dorește să fie mai responsabilă față de mediul înconjurător și față de planeta noastră, dar noi, politicienii, dascălii, trebuie să venim cu un cadru propice pentru a da tinerilor posibilitatea să acționeze în acest sens. Pentru a sublinia toate aceste lucruri, am venit, astăzi, aici, la Școala 11 din Buzău și îmi pare bine”, a susținut Klaus Iohannis.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă