Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Proiecte sustenabile în Oradea: parc fotovoltaic, tramvaie noi și stații de încărcare pentru mașini electrice

Primăria Municipiului Oradea a anunțat o serie de proiecte sustenabile, ce vizează domeniul energetic și mobilitatea urbană, acestea urmând a fi finanțate din fonduri europene. Este vorba despre o centrală fotovoltaică cu peste 15.000 de panouri solare, 7 tramvaie noi și 45 de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. 

Centrala fotovoltaică

Consilierii locali din Oradea au votat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, Municipiul Oradea, Județul Bihor”, proiect care va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Astfel, se oferă o oportunitate pentru instalarea unei centrale electrice fotovoltaice pe o suprafață de teren aflată în proprietatea municipiului Oradea, care este amplasată între străzile Matei Corvin și Santăului, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale. Aceasta va fi racordată la Sistemul Energetic Național, contribuind astfel la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA. În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.

Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice este estimată la minimum 10,162 MWp

În cadrul investiției sunt prevăzute și lucrări conexe: executarea unui racord electric la Sistemul Energetic Național prin intermediul Stației Electrice de 110 kV din incinta CET, inclusiv construirea unei stații electrice de transformare 20/110 kV, amenajarea terenului, realizarea de alei și drumuri tehnologice în cadrul parcului, îngrădirea acestuia, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video centralizat, instalație de legare la pământ și paratrăsnet.

Parcul fotovoltaic va putea fi gestionat de la distanță, fiind prevăzută în cadrul investiției montarea de echipamente pentru monitorizare și control de la distanță prin fibră optică/GSM.

Valoarea totală a investiției este de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă cofinanțarea proiectului din fonduri europene, iar 51.359.650,56 lei (55%) va fi contribuția municipalității. Durata estimată de realizare este de 12 luni.

Modernizarea transportului public

Municipiul Oradea vizează modernizări ale sistemul de transport în comun prin achiziția de tramvaie și stații de încărcare electrice. Șapte tramvaie și 45 de stații de încărcare electrice vor fi achiziționate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Achiziția va fi făcută în urma aprobării proiectului „Modernizarea flotei de tramvaie la nivelul Municipiului Oradea – etapa 1″, depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C10 – Fondul local, Operațiunea I1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.  

Achiziția celor șapte tramvaie și amenajarea celor 45 de stații de încărcare pentru vehicule electrice va fi finanțată prin PNRR. Valoarea unitară a unui tramvai este de 8.785.612,99 lei (fără TVA), respectiv 1.784.714,28 euro (fără TVA), în conformitate cu studiul de oportunitate, în timp ce valoarea unitară a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice este de 123.067,50 lei (fără TVA), respectiv 25.000 euro (fără TVA).

Valoarea totală a proiectului este de 79,774,420.80 lei (valoare cu TVA inclusă) respectiv 16,205,419.95 euro (valoare cu TVA inclusă). Rata de finanțare din PNRR este de 100%.

În ultimii doi ani, Municipiul Oradea a achiziționat 20 de tramvaie și 22 de autobuze noi și a inaugurat linia nouă de tramvai dintre Calea Aradului – Ceyrat – Cantemir. 

16 stații noi de încărcare pentru mașini electrice

De asemenea, începând de joi, 15 decembrie, Primăria Oradea dă în folosință alte 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, ce a costat 3,6 milioane de lei.

Acestea sunt amenajate în 15 locații, respectiv în următoarele parcări publice de pe străzile: Codrilor – Aquapark Nymphaea, Parcul Traian, Dunărea, Tudor Vladimirescu, Ștefan cel Mare, Primăriei, M. Kogălniceanu, Universității, Splaiul Crișanei, Meiului, Islazului, Xenopol, Nufărului, Bulevardul Dacia și Ogorului.

În ceea ce privește tarifele pentru încărcarea vehiculelor electrice la stațiile de încărcare, acestea sunt: încărcare normală 22 kWh AC – tarif 1,49 lei/ kWh cu TVA inclus, încărcare rapidă 50 kWh DC – tarif 1,79 lei/ kWh cu TVA inclus, se arată în comunicatul de presă remis de către Primăria Oradea

Total
0
Shares
Pe aceeași temă