Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Arhitecții de la Metapolis Architects vor face proiectul pentru parcul Lacul Morii. Cum va arăta și când va fi gata noul parc dorit de Ciprian Ciucu

Spații de recreere moderne și prietenoase, terenuri de sport, facilități sportive și de petrecere a timpului liber, vegetație spectaculoasă, structurată pe 4 paliere de înălțime, dar și o mini-pădure urbană, așa va arăta viitorul Parc Lacul Morii din Sectorul 6, în viziunea echipei de arhitecți de la Metapolis Architects care a câștigat concursul internațional de soluții organizat de Primăria Sectorului 6 din București.

Randare Insula Îngerilor, care va fi principalul punct de atracție din Parcul Lacul Morii

Pentru amenajarea acestei suprafețe liniare de 16,6 hectare, Primăria Sectorului 6 și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat în august un concurs internațional de soluții. 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști, din Canada, Olanda, Franța, Belgia și România, s-au înscris în cursa pentru cea mai bună idee de amenajare. Proiectele lor au fost analizate și jurizate de un juriu independent, iar luni, 31 octombrie 2022, au fost anunțate rezultatele competiției.

„Am avut parte de trei zile foarte intense de dezbatere și analiză! În spatele acestor proiecte e foarte multă muncă și am ales dintr-o serie de proiecte pertinente, foarte bine documentate și foarte valabile pentru situl în cauză. Noi, ca juriu independent, credem că e foarte important ca investiții publice de o asemenea magnitudine să fie decise prin concurs de soluții”, a declarat președintele juriului, Rudolf Gräf, înainte de a anunța câștigătorul.

Arhitecții de la Metapolis: ”Am muncit 2.300 de ore la acest proiect”

Metapolis Architects din Belgia, prin filiala sa din România, este compania care a primit premiul I, în valoare de 2.677.700 de lei (fără TVA), reprezentând contravaloarea serviciilor de proiectare. Autorii proiectului sunt arhitecții Mircea Munteanu și Cristian Panaite, iar colaboratorii Diana Sava, Mihai Șom, Laura Dinu și Bogdan Stoicescu. De asemenea, la realizarea proiectului câștigător a participat și Studio de Peisaj Ana Horhat, prin echipa alcătuită din Ana Horhat, Ivona Svinți și Claudia Uglea.

Fericiți, emoționați, tinerii arhitecți au povestit că împreună au adunat 2.300 de ore de muncă la acest proiect. „Vrem să readucem natura în această zonă. Avem nevoie de o vegetație care să reziste la secetă și care să readucă pe dig o biodiversitate care exista înainte. Apoi, am propus spații polivalente care pot fi amenajate rapid pentru anumite evenimente punctuale. Vrem să realizăm un parc pentru giuleșteni, pentru bucureșteni, un proiect care să aducă mai multă natură în oraș”, a declarat arhitectul Cristian Panaite.

Primarul Ciprian Ciucu îl felicită pe arhitectul Cristian Panaite, reprezentantul Metapolis Architects. Credit foto: Agerpres/Radu Tuță

Cum va arăta Parcul Lacul Morii, în viziunea câștigătorului contractului de proiectare

Zona care urmează să fie amenajată are 16,6 hectare și pornește de la stăvilarul Ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada deja amenajată (pe zona verde dintre dig și case), cuprinde Insula Îngerilor, merge mai departe pe partea de vest a lacului, până la canalul Dâmboviței.

Randare Parc Lacul Morii

Echipa de arhitecți și peisagiști din România și Belgia au propus în primul rând o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar. Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă.

Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la Insula Îngerilor, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe 4 paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Insula Îngerilor, punctul de atracție al parcului

Insula Îngerilor, în care nu s-a mai investit de la Revoluție, va prinde și ea viață. De altfel, ea va fi punctul central de atracție al întregului parc. Acolo se vor putea organiza evenimente culturale și sportive, va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice.

Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. După insulă, amenajarea continuă spre vest, cu o mini-pădure urbană, terenuri sportive și traseu de biciclete.

Randare Insula Îngerilor din Parcul Lacul Morii

Investiția totală va fi de 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate

După anunțarea câștigătorului concursului de soluții, urmează semnarea contractului de proiectare, apoi va fi demarată documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.
”Proiectarea va începe săptămâna viitoare, vă aștept la discuții, trebuie să ne apucăm repede de treabă, să vedem care va fi etapizarea. Aveți o perioadă de 3-4 luni pentru proiectare”, le-a transmis arhitecților Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din București.

Investiția totală a acestei ample lucrări este de circa 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate, pe următorii trei ani. Anul viitor vor fi demarate primele lucrări. „O să începem cu insula și cu zona adiacentă digului care a fost deja amenajat. Faza a doua va merge către comuna Chiajna. Pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene, pe care suntem pregătiți să le accesăm”, a promis edilul.

Randare Parc Lacul Morii

De ce concurs de soluții

„Am ajuns și în acest punct, de când îl aștept! De la începutul mandatului mi-am propus ca locuitorii Sectorului 6 să nu mai plece în alte zone din Capitală pentru a petrece timp liber de calitate, ci să rămână aici, ba chiar Sectorul 6 să fie un punct de atracție pentru bucureșteni. Iar Lacul Morii e un punct de atracție. Pentru concursul de soluții, am avut mai mulți competitori care s-au prezentat cu proiecte și un juriu internațional. Decizia a aparținut în totalitate specialiștilor. E un mod de luare a deciziilor care aduce plus valoare și calitate în astfel de obiective de investiții”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

„Concursul de soluții este cea mai transparentă și democratică procedură de achiziții. Sectorul 6 e campion la concursuri de soluții, acestea e al doilea sau al treilea pe care l-am inițiat împreună”, a completat președintele OAR București, Emil Ivănescu. Juriul a fost unul independent, internațional, format din arhitecți, peisagiști, urbaniști, și biologi din România, Grecia, Portugalia și Germania.

Randare Parc Lacul Morii

În cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea peisagistică la Parcului Lacul Morii a mai fost oferit un premiu II, în valoare de 148.254 de lei (fără TVA), un premiu III în valoare de 74.127 de lei (fără TVA) și o mențiune onorifică. Premiul II a fost câștigat de NBC Arhitect S.R.L., premiul III de Tera Design Studio S.R.L., iar mențiunea de Office of Adrian Phiffer.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă